Martin Regborn toppar världscupen efter tre tävlingar och Jonatan Gustafsson, strax bakom i bild, ligger trea.

Bild: Hugo Mattsson

05.06.2024

Martin Regborn toppar världscupen – och ser fram emot VM

Orientering
Med resultatsviten fyra, trea, tvåa på säsongens tre inledande världscuptävlingar så leder Martin Regborn världscupen. Nu väntar uppladdning inför Sprint-VM och i höst har Martin möjligheten att bli Sveriges genom tiderna femte totalsegrare i världscupen.

Den svenska världscuptruppen presenteras i morgon torsdag men att världscupledaren, Hagaby GoIF:s Martin Regborn, blir en del av truppen räknar vi förstås med.

Hur sammanfattar du dina insatser på världscupinledningen?
– Jättekul så klart. En fantastisk start, säger Regborn.

Kan du berätta lite lopp för lopp?
– Fjärdeplatsen i knockouten är jag nöjd med. Det är alltid små marginaler mellan succé och att åka ut. Det var det jag kunde få ut den dagen på finalen, berättar Regborn och fortsätter:

– Det var ganska enkel bana, inga riktigt avgörande vägval. När det blev spurt på slutet så visste jag att där är Jonatan (Gustafsson) lite starkare än mig. Jag gjorde ett lite bättre vägval till näst sista men det skiljde ju max en eller två sekunder.

På individuella sprinten i Schweiz blev det en tredjeplats i en tät sekundfight. Martin var fyra sekunder bakom vinnaren Emil Svensk och tre bakom tvåan, finländaren Heikkilä.

– Vi hade funderat på förhand om att det nog skulle bli ganska mycket löpning på den sprinten. Sedan blev det kanske ännu lite lättare. Det var mycket bara att springa. Jag gjorde inte ett helt rent lopp, det var några smågrejer i början.

I Italien den gånga helgen väntade en helt annan typ av sprint där Martin tappade tid i början av loppet när kontrollerna satt i terrängen. Vid första TV-kontrollen var Martin 37 sekunder efter vinnaren Kasper Fosser. I mål var marginalen upp till Fosser 21 sekunder trots att Martin tappade tiotalet sekunder på en miss i slutet av banan.

– Inför de här tävlingarna var den i Italien den jag fokuserat mest på. Väldigt kul att verkligen prestera på en tävling som man satsat lite extra emot. Men det är lite surt också, eftersom jag gjorde ett ganska stort misstag i början. Utan det hade jag kunnat ta Kasper också. Men det är väl bra att vara lite hungrig på mer också, säger Regborn och syftar på VM.

31-årigen har en mycket bra träningsvinter bakom sig i stort sett helt utan avbrott. Det har handlat om 17-18 mils löpning i snitt per vecka.

– Det är det som krävs och lägger grunden för bra resultat, säger Regborn.

I kommande nummer av Orienteraren kan du läsa en längre intervju med Martin Regborn. Om hans träning och förberedelser inför VM och höstens EM dit han kommer som regerande långdistansmästare.

De individuella EM-loppen ingår i världscupen som sedan avslutas med två lopp i Finland där nästa års Skogs-VM avgörs. Apropå världscupen så är det inte ofta svenska herrar varit i topp. Martin Regborn själv slutade tvåa 2022 och Gustav Bergman vann 2019. Övriga svenska totalvinnare genom historien får vi backa många år för att hitta: Johan Ivarsson 1996, Joakim Ingelsson 1992 och Kent Olsson 1986.

2024 har Martin Regborn chansen att bli den femte svenske totalvinnaren på herrsidan efter sin fina start på säsongen.

Världscupställningen i herrklassen efter tre av sju deltävlingar:

1. Martin Regborn, Sverige 190
2. Tuomas Heikkilä, Finland 153
3. Jonatan Gustafsson, Sverige 139
4. Kasper Harlem Fosser, Norge 134
5. Joey Hadorn, Schweiz 127
6. Emil Svensk, Sverige 122
7. Tomas Krivda, Tjeckien 101
8. Tino Polsini, Schweiz 91
9. Daniel Hubmann, Schweiz 85
10. Yannick Michiels, Belgien 80

Komplett ställning i världscupen

Återstående deltävlingar:

17 augusti: Medeldistans, Mór, Ungern (EM)
18 augusti: Långdistans, Mór, Ungern (EM)

26 september: Långdistans, Kuopio, Finland
28 september: Medeldistans, Kuopio, Finland

Bildtext toppbild: Martin Regborn toppar världscupen efter tre tävlingar och Jonatan Gustafsson, strax bakom i bild, ligger trea. Bild: Hugo Mattsson.

Text: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter