Martin Regborn dagen innan världscuppremiären i Norge.

Bild: Fredrik Tanfara.

26.04.2023

Martin Regborn tror på svenska framgångar

Orientering
Våren har inneburit mer grundträning än vanligt för redan VM-klara Martin Regborn. Men även om han och flera av de svenska löparna inte släppt upp formen riktigt än, så räknar han med svenska framgångar i världscuppremiären. – Jag tror nog det är väldigt bra status på oss svenskar, säger Regborn.

I och med EM-guldet på långdistans i fjol så har Hagaby GoIF:s Martin Regborn en friplats till VM långdistans i sommar. Det har inneburit en vår som bara innehållit en tävlingshelg. Det blev en sjunde och en fjärde plats på de norska tävlingarna nära världscupterrängen för två veckor sedan.

Hur stor skillnad har det varit träningsmässigt i och med friplatsen?
– Jag har grundtränat mycket längre än vad jag gjort tidigare. Det känns lite läskigt att bara ha gjort en tävlingshelg men när man varit med så länge så vet man ju hur det funkar på världscupen. Jag är inte riktigt i den tävlingsfas som jag skulle varit om jag inte haft friplatsen, berättar Regborn.

Hur upplevde du loppen här i Norge för två veckor sedan?
– Det kändes bra att få göra dom. Det var relevant terräng, samma kartritare som här på världscupen och bra startfält. Jag hade det lite struligt tekniskt. Men det är saker jag tror jag lärt mig av till nu. Framförallt kändes det bra att kroppen funkade.

Har du haft den vinterträning du önskat?
– Inte riktigt. Det har varit lite småstruligt, men samtidigt inte dåligt. I det stora hela har jag ändå kunnat träna bra.

På landslagets läger i Norge för några veckor sedan var Martin inriktad på att träna på kartorna som ritats av kartritaren för världscupen, Kristen Treekrem.

– Han generaliserar väldigt mycket. När man springer lugnt på hans kartor så kan man uppleva det lite grovt. Det fungerar bättre när man springer tävling. Jag har fokuserat mycket på hans kartor när vi varit här på läger. Det ger inte så mycket att springa på de andra kartritarnas, deras kartor är mycket mer detaljerade.

Vad vill du känna efter helgen? Vad är viktigt?
– Det blir en statuscheck över hur träningen har fungerat. Om det behöver skruvas på någonting.

I fjol slutade Martin tvåa i den totala världscupen. Så en fråga är hur han värderar den totala världscupen kontra VM i år?

– VM är alltid viktigast. Men efter det kommer världscupen och det är alltid något jag siktar på även om jag nu inte släppt upp så mycket inför de här tävlingarna.

Men det kanske går igen för många av topplöparna?
– Ja, det tror jag. De flesta är nog i samma läge.

När vi ber Martin tippa topp tre på torsdagens långdistans så vill han inte vara så specifik men säger så här:
– Jag tror nog det är väldigt bra status på oss svenskar. Vi kommer springa bra och de bästa norrmännen är också vassa i den här terrängen: Kasper (Fosser) och Eskil (Kinneberg). Matthias Kyburz tror jag också på men annars tror jag det blir tufft för de mer kontinentala löparna, jag tror på de nordiska löparna.

Sveriges trupp inför världscuppremiären i Norge.

En taggad svensk trupp inför världscupstarten. Foto: Fredrik Tanfara.

På det svenska lagets pressträff på onsdagen medverkade Gustav Bergman och Emil Svensk. Gustav som blev etta och tvåa på Swedish League och Emil som slutade tvåa och etta på de norska tävlingarna samma helg.

Gustav, har du fått de kvitton du önskat på tävlingarna inför världscupen?
– Ja, absolut. Det är alltid skönt att känna att man har nivån. Det är ovisst efter en lång vinter. Det är skönt att få några tävlingar innan det är dags på riktigt, säger Bergman.

För snart fyra år sedan tog han silver på medeldistans och förde Sverige till guld i stafetten på slutsträckan vid VM i terrängen intill årets världscuppremiär.

Du trivs i den här terrängen!
– Den passar mig bra och jag tror den passar hela svenska laget bra. Det ska bli riktigt kul att ge sig. ut här igen. Det är tuff nordisk terräng som är bra för oss svenskar men förstås också för norrmännen, säger Bergman.

Emil Svensk övertygande som sagt här i Norge för två veckor sedan.

– Det var bra besked som visar att formen är på väg, att jag kan springa fort i skogen efter en lång vinter, säger Svensk.

Vad är nyckeln för dig för att lyckas de kommande dagarna?
– Vi har koll på terrängen och vet vad som väntar. För mig är det som vanligt, att inte göra dumma saker, hålla koll på orienteringen.

Förutom Martin Regborn, Gustav Bergman och Emil Svensk är det Axel Elmblad, Simon Imark,
Anton Johansson, Albin Ridefelt och Isac von Krusenstierna som representerar Sverige på långdistansen i morgon.

SVT sänder långdistansen torsdag 27 april enligt följande: SVT1/Play 13.30 - 17.30

Du kan också följa tävlingarna via IOF live med startlistor, liveresultat, livetracking samt via IOF:s livestream på nya plattformen IOF TV med engelsk kommentator (kostnad: 9 euro för en tävling, 25 euro för alla tre tävlingar).

Torsdag 27 april – Långdistans
9.45 Första start damer
10. 10 Första start herrar

Bildtext toppbild. Martin Regborn är redo för världscuppremiären och tror mycket på de svenska herrlaget. Foto: Fredrik Tanfara.

 

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter