SM sprintstafett 2023

Bild: Hugo Mattsson

23.05.2024

Mer orientering i TV – SVT sänder SM-sprint

Orientering
Västerås Skid- och Orienteringsklubb bjuder in till SM i sprintorientering som kommer att äga rum i Västerås den 28-30 juni 2024. Nu är det klart att SVT kommer att sända både den individuella sprinten och sprintstafetten från mästerskapen.

Nu är det klart att SVT sänder SM i sprint och sprintstafett som avgörs under SM-veckan i Västerås. För att samordna sändningarna med SVT under SM-veckan och för att anpassa tävlingarnas tidsprogram har tävlingsschemat justerats. Kvalet till den individuella sprinten sker på fredag kväll, finalerna på lördag förmiddag och mästerskapet avslutas med sprintstafett på söndag förmiddag.

Tävlingsprogram och Tv-tider

Fredag 28 juni:
SM, sprintdistans, kval. Start från 18:00.

Lördag 29 juni:
SM, sprintdistans, final. Start från 12:00. B- och C-finaler samt Arossprinten, en publiktävling, avgörs på förmiddagen.

Sändningstid: 14:45-16:55 i SVT 1 och SVT Play

Söndag 30 juni:
SM, sprintstafett, final. Start på förmiddagen. Alla anmälda lag får delta och tävlingen kan delas upp i A- och B-final vid stort deltagarantal. Kvalificering till A-final sker genom gallring och seedning.

Sändningstid: 09:45-11:00 i SVT 1 och SVT Play

Bildtext: Löpare under sprintstafetten som gick i Lund i fjol. Bild: Hugo Mattsson. 

Tävlingsområdet i Västerås består till största delen av äldre flerfamiljshus med öppna gräsytor och några parkområden. Terrängen är mestadels flack med svag kupering i vissa parkområden, vilket ger snabblöpt underlag och utmanande vägvalsrik orientering.

Ett gammalt kartklipp från en del av områdets som kommer användas under SM i Västerås. Se fler kartklipp via tävlingens sida på Eventor. 

I SM sprintdistans tävlas det i klasserna D21, H21, D20, H20, D18 och H18. Sprintstafetten hålls i en enda klass, DH21, som genomförs över fyra sträckor med minst två damer per lag. Damerna måste delta på sträcka 1 och 3.

En nyhet för årets mästerskap är att det efter ett beslut vid förbundsmötet 2024 nu är tillåtet att anmäla och delta med kombinationslag i SM. Dessa lag kan dock inte tävla om mästerskapstiteln.

Vi ser fram emot spännande tävlingar och en fantastisk möjlighet att visa upp orienteringssporten för en bredare publik genom SVT:s sändningar.

Är du inte anmäld ännu?
Anmäl dig här till SM och här till publiktävlingen Arossprinten.

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter