02.02.2024

Miljonpublik för skidorienterings-VM i SVT

Skidorientering
Det blev en blågul succé med totalt nio medaljer under skidorienterings-VM som avgjordes i Österrike. Och det var många som följde framgångarna i SVT. Räckvidden för de två sändningarna hos SVT nådde miljonpublik.

Det var stora medaljförhoppningar på Sverige inför skidorienterings-VM i Österrike. Förväntningar som uppfylldes med råge. Det blev totalt två guld, fyra silver och tre brons under mästerskapet.   

De två första dagarna, sprinten och jaktstarten, sändes på SVT och följdes av miljonpublik.   

Sprinten på tisdagen hade 95 000 tittare i genomsnitt och 428 000 i räckvidd och onsdagens jaktstart följdes av 192 000 i genomsnitt och 545 000 i räckvidd. I Play har tisdagens sprint 44 409 starter totalt hittills medan jaktstarten har 50 125 starter.  

– Otroligt glädjande att så många valde att följa våra fantastiska åkare. Sändningarna bjöd på både dramatik och glädje och vi hoppas att det inspirerat fler till att börja med skidorientering, säger Susanne Maarup, förbundschef på Svenska Orienteringsförbundet.   

För SVT blev det första gången de sände skidorienterings-VM. 
– Riktigt kul med den fina tittningen på onsdagens jaktstart från Skidorienterings-VM. Vi på SVT är mycket nöjda med siffrorna både linjärt och digitalt. Även om det var precis under tittningen från skidskytte-EM strax innan och efter jaktstarten, så var det inte med mycket marginal! Det vittnar ändå på hur snabbt populär orienteringen i synnerhet har blivit och nu för våra tittare en relativt ny bekantskap i form av skidorientering. Riktigt uppmuntrande att vår publik tog sig till mästerskapet på detta sätt, säger Bobby Baksi, projektledare på SVT.  

Även på Internationella orienteringsförbundet gläds man över tittarframgångarna. 

– Tv-produktionerna från de Internationella orienteringstävlingarna har nått en ny högre nivå som verkligen uppskattas av TV-tittarna. Som en följd av detta ser vi att orienteringen har växande tittarsiffror i nästan alla marknader, och vi har lyckats positionerat oss så vi nu uppfattas som en intressant och spännande TV-sport. Från Internationella förbundet sida är vi också stolta över att kunna visa den bredda massan sportens mångfald och vilka fantastiska atleter skidorienterarna är, säger Henrik Eliasson, vd på IOF.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter