22.03.2024

Min Doktor förlänger med Svensk Orientering

Svensk Orientering
Min Doktor och Svenska Orienteringsförbundet förlänger sitt samarbete. Syftet med samarbetet är att bidra till ett ökat vaccinationsskydd mot TBE och en bättre folkhälsa.

Samarbetet mellan vårdgivaren Min Doktor och Svenska Orienteringsförbundet startade 2022 och förlängs nu. Genom samarbetet vill partnerna att fler människor kommer ut i naturen och rör på sig, i kombination med att färre drabbas av TBE.

– Vi är väldigt glada över att fortsätta vårt samarbete med Svenska orienteringsförbundet och tillsammans hjälpa medlemmarna att skydda sig mot sjukdomar, exempelvis TBE. Fjolårets TBE-säsong slog dystra rekord och en ny studie från Uppsala universitet visar att mörkertalet av antalet drabbade är stort. Det går inte att bota TBE utan det bästa skyddet är genom vaccination, och vi hoppas att vårt samarbete ska få fler att vaccinera sig. Glöm inte bort att fästingarna vaknar för säsongen tidigt, de är aktiva redan vid 5 plusgrader, säger Harald Zetterquist, medicinsk chef hos Min Doktor.

Fredrik Tanfara, marknads- och försäljningschef på Svenska Orienteringsförbundet:
– Samarbetet med Min Doktor är både viktigt och aktuellt. Vi vill såklart att fler ska komma ut i naturen och upptäcka den. Samtidigt vet vi att orienterare ofta befinner sig i områden där fästingar trivs. Genom samarbetet hoppas vi att fler tar tillfället i akt och skyddar sig mot TBE.

Fakta: TBE & TBE-vaccin
TBE är en av de vanligaste sjukdomarna som sprids via fästingar. TBE-viruset kan i värsta fall leda till både hjärninflammation och hjärnhinneinflammation med livslånga besvär. Det finns ingen botande behandling mot TBE, men det går att vaccinera sig. För att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd mot TBE ges vaccinet i flera doser med ett antal månader mellan varje dos. Vaccinationen bör därför påbörjas i god tid innan fästingsäsongen, men även om du inte hinner ta alla dina doser innan säsongen börjar, får du ett skydd redan efter den andra dosen. Läs mer om TBE.

Så får du rabatt vid vaccinering
Person som anger medlemskap i Svenska Orienteringsförbundet eller uppger koden “SOFT” erhåller 10 % rabatt på TBE-vaccin. Ev familjemedlemmar vid samma besökstillfälle erhåller också rabatten. Min Doktor har vaccinationsmottagningar över hela landet. Hitta din närmaste mottagning här.

RELATERADE NYHETER

Trupp 5 Okt Hugo Mattsson 8414 Edit (1)
Mer orientering i SVT
August Mollen Foto Hugomattsson
Världscupen i orientering till Skara och Lidköping 2026
Idre Rikslägret 27 Juni 2023 Hugo Mattsson 03195
Färre LOK-stödsaktiviteter efter pandemin för orienteringen
Fler nyheter