Bildtext: I framtiden blir det nattsträckor i Tiomilas damtävling.

Bild: Malin Dunfors

19.12.2022

Natt för damer i framtidens Tiomila

Orientering
Vinterträningen är igång för alla ambitiösa orienterare vilket ofta innebär löpning i pannlampans sken. Något damer som tänker springa Tiomila kan börja lägga än mer fokus på, för i framtiden blir det nattsträckor i damtävlingen – dock inte våren 2023 i Skellefteå.

Tiomilaföreningen har haft en arbetsgrupp som jobbat med ett nytt, likvärdigt tävlingsupplägg och har träffat flera olika referensgrupper som fått dela sina synpunkter och idéer. Den feedback man fått och arbetsgruppens egna tankar och idéer finns i en slutrapport.

I november hade Tiomilaföreningen ett extra årsmöte för att besluta hur tävlingen ska anpassas till Svenska Orienteringsförbundets beslut om likvärdigt tävlande. På mötet beslutades att Tiomilas damtävling så snart som möjligt ska utökas med fler sträckor och innehålla nattorientering.

– Arbetsgruppen har gjort ett gediget arbete med slutrapporten och rapporten får en stor påverkan på hur vi ska arrangera Tiomila i framtiden men det kommer förmodligen inte bli exakt enligt förslagen i rapporten. Nu tittar vi djupare på hur vi ska implementera nattorientering för damerna och hur hela tävlingsdygnet ska se ut. Vi kommer göra detta tillsammans med kommande arrangörsföreningar. Det är ju först nu som beslutet är taget, säger Tiomilaförenings ordförande, Martina Sundberg.

Så här säger Svenska Orienteringsförbundets förbundschef Susanne Maarup angående Tiomilaföreningens beslut:
– Tiomila har en självklar plats som vårens stora orienteringsfest och lika självklart ska det likvärdiga tävlingsupplägget vara. Nu ser vi fram emot att alla får uppleva en stafett som pågår i både dagsljus och mörker. Det är viktigt att Tiomila inför ett likvärdigt tävlingsupplägg så snart det är möjligt.

Vad gäller Tiomila i Skellefteå 2023 så kommer det dock genomföras på sedvanligt sätt.

– Arrangemangets planering har kommit så långt och det är redan vinter i Skellefteå så finns inte tid eller möjlighet att förändra tävlingsupplägget. Skellefteå har arbetat med planeringen av tävlingen under flera år redan. Det är inte rimligt att komma med en sådan här förändring ett halvår innan, säger Tiomilaförenings ordförande, Martina Sundberg

Angående Tiomila 2024 så står det sedan en tid klart att arrangemanget inte kommer att genomföras i Kungsängen som det var planerat. Arrangemanget skulle arrangeras på Livgardets övningsområden i med Attunda OK, Sundbybergs IK och Järfälla OK som arrangörer. Så blir det inte.

Anledningen är att garantier för det tänkta tävlingsområdet inte kan säkras. Livgardets organisation ställer sig positiv till ett arrangemang på skjutfältet men markförvaltaren, Fortifikationsverket, har inte möjlighet att lämna besked om tillgång till marken med nu rådande omvärldssituation skriver Tiomila på sin hemsida.

– Arrangörsklubbarna tittade på andra alternativ men konstaterade till slut att man inte hittade något som var genomförbart och valde då att säga ifrån sig arrangemanget i tid för att det skulle finnas förutsättningar för nya arrangörer att ta över, berättar Martina Sundberg.

Hur ser läget ut nu inför Tiomila 2024?
– Vi jobbar i en positiv anda på flera parallella spår. Vi är nio ägarföreningar med mycket erfarenhet så nog sjutton ska vi se till att det blir Tiomila 2024, avslutar Sundberg.

Bildtext: I framtiden blir det nattsträckor i Tiomilas damtävling. Bild: Malin Dunfors.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter