Elin Schagerström

Bild: Bild: Noel Boos/FISU

20.03.2024

Norrbottensmodell för elitidrottare stärker möjlighet till ”dubbla karriärer”

Skidorientering
Nu startas ett kompetenscentrum för elitidrott vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Svenska Skidförbundet Alpint, Svenska Skidskytteförbundet, Svenska Skidförbundet längdåkning och Svenska Orienteringsförbundet. Det innebär att från och med hösten 2024 utökar universitetet sitt nära samarbete med idrottsförbund och därmed ökar förutsättningar att satsa på ”dubbla karriärer” som elitidrottare i länet.

Luleå tekniska universitet har utsetts till elitidrottsvänligt universitet av Riksidrottsförbundet i Sverige, och välkomnar alla 72 idrotter inom förbundet men har längdskidor, skidorientering, skidskytte och alpint som sina specialsatsningar. Målet är att bli ett Riksidrottsuniversitet.

I nya kompetenscentrumet knyts än mer forskning till elitidrottsverksamheten på universitetet och ny kunskap når snabbt ut till studenterna men ska även nå ut till allt från idrottsförbund, klubbar till idrottsgymnasier. Dessutom intensifieras samarbetet med näringsliv, kommuner och Regionen för att maximera effekten av dubbla karriärer på plats i Norrbotten. Det handlar om att förbättra de förutsättningarna genom att erbjuda arbetstillfällen, karriärövergångar och traineeprogram.

– Vi ser fram emot fortsatt gott samarbete och dialog med elitutvecklingsmiljön som finns kopplad till Luleå tekniska universitet och vi ser väldigt positivt på att samarbetet nu utökas. Satsningen ligger helt i linje med ett av våra fokusområden – förutsättningar för elitsatsning. Joakim Abrahamsson och Claes Turesson som är de som håller i verksamheten gör ett mycket bra jobb, det ser man inte minst på Elin Schagerströms fina utveckling som skidorienterare. Att nu också få med alpin skidåkning och skidskytte i samarbetet gör att vi kan växla upp ytterligare och vi kan lära mycket av varandra och det blir en bra för sparring för de aktiva i Luleå. Vi har tre starka elitutvecklingsmiljöer postgymnasialt för skidorientering i Falun, Umeå och Luleå som alla kommer vara med och bidra till att skapa förutsättningar för att nå målet i Kompassriktning 2030 om världens bästa landslag i alla våra fyra grenar, säger Håkan Carlsson, landslagschef.

På längre sikt är målsättningen att verksamheten i kompetenscentrumet, med dess nära samarbeten med idrottsförbunden, ska kunna bidra till att norra Sverige utvecklats till en mycket stark sportregion. 

– I Norrbotten ska kan man kunna leva, bo och utvecklas som elitidrottare genom att satsa på dubbla karriärer. Killar och tjejer ska kunna kombinera elitidrott och studier eller arbete och idrott. Här ska elitidrottare kunna välja att stanna kvar – och hit ska de vilja flytta. Nu ökar möjligheterna för att elitidrottare kan fortsätta sina elitidrottskarriärer i länet efter examen från Luleå tekniska universitet – och samtidigt jobba och bo kvar här, säger Joakim Abrahamsson, projektledare för det nya kompetenscentrumet.

Samverkansparter och medfinansiärer i nya kompetenscentrumet är Svenska Skidförbundet Alpint, Svenska Skidskytteförbundet, Svenska Skidförbundet längdåkning, Svenska Orienteringsförbundet, Region Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Sparbanken Nord, LKAB, Bodens kommun och Luleå kommun.

– Vi är stolta över att vara med och bidra till denna pricksäkra satsning. ­Idrott bidrar till både glädje och engagemang och är en viktig del i vår utveckling framåt, säger Evelina Rydeker, kommunalråd i Luleå kommun.

Ansökan till Elitidrottsvänligt universitet på Luleå tekniska universitet är öppen. Läs mer här. 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter