. Elias Jonsson och hela NTNUI-laget jublar som vinnare av Tiomila för första gången.

Bild: Tilda Andersson.

21.05.2023

NTNUI tog sin första seger i Tiomila

Orientering
Det blev en stor norsk triumf på Tiomila 2023 när Trondheimslaget NTNUI sprang hem klubbens första seger i tidernas nordligaste Tiomila i Skellefteå. Elias Jonsson klarade pressen på slutsträckan trots att OK Linnés Lucas Basset ett tag såg ryggen på den 24-årige svenska norrmannen.

Jörgen Baklid gav Elias Jonsson ett fint utgångsläge inför den 13,7 kilometer långa slutsträckan. Marginalen till Tampereen Pyrintö med Fabian Aeberslold och OK Linné med Lucas Basset var 2.15 respektive 2.33.

Hur var det att gå ut i ledning?
– Det är ju bäst att gå ut först men pressen är stor. Man drömmer om att gå ut i täten och då gäller det att klara och förvalta det, säger Elias Jonsson efter stort kramkalas med gröngulsvarta lag- och klubbkompisar.

Hur kändes det i kroppen upp mot startpunkten i slalombacken?
– Då kändes kroppen dålig. Det är ingen bra känsla i det läget och mycket nervositet. Men när man tar första och andra så känns det bättre. Jag fick en bra start men så kom jag i ett diffust område med en knepig kontroll. Jag är glad att jag kunde reda ut det snabbt men där tycker jag inte kartan stämde med verkligheten.

Kände du på slutet att saken var klar?
– Jag tittade aldrig bakåt vid de tre sista kontrollerna. Det gäller att göra sitt eget lopp hela vägen in.

Hur var det att möta lag- och klubbkompisarna på väg in i arenan?
– Helt fantastiskt. Det här har hela klubben drömt om, säger Elias.

En jublande Elias Jonsson på väg in i Skellefteå Kraft Arena. Foto: Tilda Andersson.

Brorsan Isak var stolt över Elias insats på slutsträckan.

– Han höll huvudet kallt och gjorde jobbet. Det var väldigt imponerande, säger Isak som sprang sträcka sju.

För fjolårsvinnaren och favoriten OK Linné såg det länge ut att gå mot en ny seger. Men när Albin Ridefelt inte riktigt fick till ett topplopp på åttonde sträckan så såg det svårare ut.

Det såg ändå ut att lösa sig på slutsträckan när Elias Jonsson gjorde sin bom.

– Jag såg ryggen på honom och var mindre än halvminuten bakom där tror jag, berättar Lucas Basset.

– Men jag tappade kontrollen på väg mot nästa kontroll, bland de olika vegetationsgränserna. Sedan hade jag inget tryck på slutet när det var väglöpning. Det är inte min grej, jag är värdelös på väg, fortsätter Basset.

På slutet fick Basset också ge sig i kampen om andraplatsen mot Tampereen Pyrintö med Fabian Aeberslold

– Jag försökte vara taktisk och låta honom gå före, det gick väldigt långsamt och han verkade skakig. an gjorde en liten miss på tredje sista men det räckte inte för mig. Jag är för långsam. Det är lite surt men det är ändå godkänt med en tredjeplats, säger Basset.


Lucas Basset och hans OK Linné slutade trea. Foto: Tilda Andersson.

Även om det blev norsk seger på årets Tiomila så finns det lite svenskt i laget. Slutmannen Elias och hans bror Isak har välkända svenska orienteringsföräldrar i Sören Jonsson och Maria Eriksson. I laget sprang också svenske Oskar Edvardsson andra sträckan.

Bildtext toppbild. Elias Jonsson och hela NTNUI-laget jublar som vinnare av Tiomila för första gången. Foto: Tilda Andersson.

Resultat

Tiomilakavlen: 1) NTNUI 1, 10.20.21, 2) Tampereen Pyrintö 1, +1.49, 3) OK Linné 1, +2.08, 4) Kalevan Rasti 1, +5.48, 5) Stora Tuna OK 1, +8.09, 6) Södertälje-Nykvarn OF 1, +9.48, 7) Helsingin Suunnistajat 1, +10.06, 8) Koovee 1, +18.57, 9) Turun Metsänkävijät 1, +21.29, 10) Tyrving IL 1, +23.07.

Officiellt resultat på Eventor.

Tiomila sträcka för sträcka

Sträcka 1:

Benjamin Näslund, IFK Umeå, var först till växling efter att ha sprungit stora delar av sträckan ensam i täten. Tillsammans med Haldens Guilhem Elias kom Näslund loss direkt med ett eget vägval från start.

– Jag kollade bakåt vid ettan och ingen annan var med. På väg dit sprang Haldenkillen så fruktansvärt fort. Det var knappt jag hängde med, men ingen alla gjorde ju det så det var väl bra. Efter vägpassagen gick jag på eget och såg honom inte mer, berättade Benjamin Näslund.

– Det blev ett parallellfel på slutet där jag tog fel stig men det löste ju sig och jag kunde växla först. Det har alltid varit ett mål, fortsatte Näslund.

Reto Egger gav fjolårsvinnaren OK Linné en smakstart när han växlade som fyra tolv sekunder bakom Näslund.

– Det var ganska kontrollerat men kändes inte helt bra fysiskt. Jag fick ett snitt i knät under världscupen och kunde inte träna på två veckor men kom igång för tio dagar sedan. Idag kändes det bra, berättade schweizaren.

Sträcka 2:

På andra sträckan plockade Gaute Steiwer, Fredrikstad SK, 44 platser och växlade först. Tio sekunder bakom följde Quentin Andrieux, OK Denseln. Fem sekunder där bakom kom Kils OK:s Andreas Uller som plockade hela 51 platser.

Det var fler löpare som gjorde rejäla lyft för sina lag på andra sträckan. Junioren Noel Braun förde Växjö OK till 14:e plats efter att ha avancerat 41 platser. Än värre var Jonatan Gustafsson. KFUM Örebro, som klättrade 67 platser och växlade 21:a.

– Det var kul men ska jag vara ärlig så började det dåligt de första två kontrollerna. Då tänkte jag så här kan vi inte ha det. Jag kom in i bra flyt och det var riktigt skönt när man kom ifatt stora klungor, berättade Jonatan Gustafsson.

Bland förhandsfavoriterna så växlade NTNUI åtta 1.42 från tät och OK Linné var precis bakom som tia.

Sträcka 3:

Inför långa natten samlade 13 lag ihop sig inom 29 sekunder med Mats Eidsmo, NTNUI, i tät närmast följd av Kalevan Rasti, Tampereen Pyrintö, Södertälje-Nykvarn, Halden SK och OK Linné. 14:e lag, Koovee var 2.18 bakom NTNUI.

Sträcka 4:

Nio lag blev åtta på långa natten när Kalevan Rasti fick ge sig. Klungan styrdes av OK Linnés Lukas Liland till största del men först till växling var OK Tisaren med Oskar Andrén. De sju lagen bakom Tisaren kom inom 29 sekunder och var i tur och ordning: Bäkkelaget, Tampereen Pyrintö, Halden SK, NTNUI, Linné, OK Orion och Södertälje-Nykvarn.

– Det handlade om att ligga med och bevaka. På en rak sträcka så blir det så. Lukas som är bäst fick göra jobbet. Det kändes bra hela vägen. Det gick fort de två, tre första kontrollerna sedan lugnade det ner sig lite grann, berättade Oskar Andrén.

Det var ett stort hopp på sju och en halv minut ner till andraklungan som innehöll tolv lag med bland annat IFK Göteborg.

Sträcka 5:

Filip Grahn, Södertälje-Nykvarn, imponerade på femte när han tidigt blev själv och skapade lucka bakåt. Till växlingen var han 1.42 före Anton Kuukka, Tampereen Pyrintö som var tätt följd av OK Orion med Pontus Pettersson, Hans Petter Mathisen, NTNUI och OK Linné med Kornelius Kriszat-Lövfald.

– Det gick riktigt bra. Taktiken var att jag bara skulle lita på mig själv. Våga ta det lugnt på de kluriga kontrollerna. Det var lite pirrigt på en långsträcka där det var detaljfattigt. Jag insåg att jag måste vara extremt noggrann där. Det var jäkligt skönt när jag fick allt på hela sträckan och så satt kontrollen där, berättade Filip Grahn.

Runt en och en halv minut bakom Linné följde Matthew Speake, Bäkkelaget och Fredrik Glännefors, Tisaren. Där bakom var det fyra minuter till åttonde lag, Koovee, med Lauri Sild. Halden tappade till 14:e och IFK Göteborg till 17:e.

Sträcka 6:

Södertälje-Nykvarns Johan Ek Larsson höll länge i ensam ledning men på väg mot 14:e kontrollen tappade han riktningen lite grann och fångades in av Tampereen Pyrintö med Severi Kymäläinen.

– Jag fick sluttningskontrollerna otroligt bra. Jag är supernöjd med dom. Jag tryckte på under långsträckan men blev sedan lite defensiv och ut från 13:e så halkade jag till och tappade fokus lite grann. När jag kom upp igen så stack jag iväg i lite dålig riktning. Men när jag kom ut på stigen så stannade jag till och andades och såg att ”TP” kom så då var det bara att glida upp med honom och ligga bakom en stund, berättade Johan Ek Larsson.

På slutet av sträckan tog dock Ek Larsson över kommandot igen och växlade först, med 48 sekunder ner till Tampereen Pyrintö

– Det är en barndomsdröm att vara först in på Tiomila.

Trea och fyra var NTNUI med Anders Vesöl och Linné med Rassmus Andersson runt 1.22 respektive 1.31 bakom ledarlaget. Sedan ett hopp på runt nio minuter till OK Orion med Hugo Larsson och Jo Forseth Indgaard, Bäkkelaget.

Sträcka 7:

Södertälje-Nykvarn i täten för tredje sträckan i rad genom Eric Börjeskog.

– Det var en snäll inledning på banan men jag missade tredje och hade lite dåligt självförtroende där ett tag. Men sedan var det fint att ligga där i täten och ta gafflade kontroller, berättade Eric Börjeskog som först var inhämtad av OK Linnés Oskar Sjöberg och Aleksi Sorsa, Tampereen Pyrintö.

Till växlingen var Börjeskog 20 sekunder före Sjöberg och hade 1.27 ner till Sorsa. Isak Jonsson för NTNUI var 2.48 bakom. Sedan var det ett rejält hopp till femte lag, Kalevan Rasti, på 10.14. IFK Göteborg växlade sjua med Quentin Moulet, 11.27 efter. Runt en och en halv minut efter följde Hugo Unosson, OK Orion och Mykyta Zviahin, OK Tisaren. Stora Tunas Olle Kalered plockade sju placeringar och skickade ut Viktor Svensk som elva minuten bakom Tisaren.

Sträcka 8:

Eirik Langedal Breivik förde NTNUI från fjärde till första plats när både Södertälje-Nykvarn och OK Linné fick problem. Norrmannen växlade 1.07 före Tampereen Pyrintö med Florian Howald. Albin Ridefelt var 2.47 efter på tredje plats.

– Jag gjorde en rejäl bom till fyran-femma och missade lite på den efter också. Det var ingen höjdarstart. Sedan var det väl helt okej men jag blev lite skärrad, berättade Albin Ridefelt.

– Det var ingen katastrof men jag gjorde precis så som man inte ska göra. När jag missade så mötte jag Florian och tänkte att nu ska jag pusha ikapp, fortsatte Ridefelt.

För Mathias Peter, Södertälje Nykvarn, så var det än tuff sträcka. Till växlingen var han femma nästan nio minuter efter ledarlaget.

Viktor Svensk lyfte Stora Tuna fyra placeringar till sjunde plats. Ruslan Glibov tog Ravinen från 20:e till tolfte, placeringen bakom OK Orion som tappade tre placeringar.

Sträcka 9:

Skidorienteringsvärldsmästaren Jörgen Baklid bäddade fint för NTNUI inför slutsträckan när han gav Elias Jonsson ett försprång på 2.15 till Tampereen Pyrintö och ytterligare 18 sekunder till OK Linné.

– Det var en okej sträcka för mig men en del små misstag in till några kontroller. Jag var lite stressad. Jag hade hoppats kunna plocka in lite mer tid, sa OK Linnes Jannis Bonek.

Jonas Leandersson höll Södertälje-Nykvarn kvar på femte plats och tappade cirka minuten. Anton Sjökvist höll sjundeplatsen för Stora Tuna men tappade dryga två minuter.

Sträcka 10:

NTNUI:s Elias Jonsson bommade lite på åttonde kontrollen och gjorde en större bom mot tolvan. Där hade Lucas Basset för honom inom synhåll. Men närmare kom inte OK Linnés fransman som istället fick ge sig mot Tampereen Pyrintös unge schweiziske slutman Fabian Aebersold.

Emil Svensk sprang starkt på sista sträckan och tog Stora Tuna OK i mål som andra svenska lag på femte plats. Södertälje-Nykvarn blev sexa, OK Orion elva, OK Ravinen tolva och IFK Göteborg slutade på 14:e plats.

 

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter