Oskar Andrén
18.07.2023

Ny satsning på junior- och seniorutveckling

Orientering
Med start i höst görs satsningar i både Göteborg och Örebro/Hallsberg för att utveckla junior- och seniorverksamheten. Satsningen innebär fler resurser att utveckla träningsverksamheten och bättre stöd för elitsatsande löpare.

Satsningen görs som en samverkan mellan Svenska Orienteringsförbundet, orienteringsgymnasierna och de lokala distriktsorienteringsförbunden.
I Göteborg och Örebro är förutsättningarna goda för samverkan och att skapa en bra utvecklingsmiljö.  Ambitionen är att kunna få till liknande satsningar i flera utvecklingsmiljöer runt om i Sverige på sikt.  

Satsningen innebär ökad koordinering och samverkan så att aktiviteter som görs för individ- och ledarutveckling, träningsverksamhet med mera kommer fler till nytta och skapar synergieffekter för inblandade parter. 

Målgruppen är juniorer och seniorer, men förhoppningen är att det skall ge effekt även bredare än så för föreningarna, ledare och aktiva i distrikten. 
 
En del i satsningen och uppdraget är också att vara en förlängd arm från landslagsledningen och fungera som lokala landslagstränare. I det uppdraget innebär det att leverera god kvalité på träning och vara ett stöd för landslagslöparna och de löparna närmast utanför de dagar under året som de inte är på landslagsläger. I uppdraget ingår också vara med på landslagsläger som ledare. 

GÖTEBORG 

I Göteborg kommer två personer dela på uppdraget med junior- och seniorutveckling.
Andreas Thern, som är ledare i OK Skogshjortarna, kommer att jobba 40 % vid sidan om sin halvtidstjänst som gymnasielärare och kommer främst att jobba med inventering av behov och koordinering av föreningarna och löparna i Göteborg för att synka och utveckla.
Fredrik Bakkman, som idag är tränare på orienteringsgymnasiet vid Katrinelundsgymnasiet i Göteborg, fortsätter att vara det på deltid och kommer att ha den andra delen av detta nya uppdrag. Fredrik kommer att jobba med den postgymnasiala elitutvecklingsmiljön som finns idag med Riksidrottsuniversitetet i Göteborg och High Performance Center Göteborg, samt som landslagstränare i Göteborg där det också ingår i uppdraget att vara med i den centrala landslagsverksamheten.

Andreas och Fredrik kommer att jobba tight tillsammans och också väldigt nära orienteringsgymnasiet i Göteborg som nu efter sommaren också får status som Riksidrottsgymnasium. I samband med detta växlar orienteringsgymnasiet upp med ytterligare resurser och Lina Strand, tidigare världsmästare i orientering som idag jobbar deltid på orienteringsgymnasiet, kommer att kliva upp på heltid som ansvarig för orienteringsgymnasiet.
Uppstart för detta nya upplägg i Göteborg blir i augusti 2023.


Det är mycket glädjande att Göteborgs orienteringsförbund nu får till detta samarbete och denna samordning mellan SOFT, orienteringsgymnasiet, High Performance Center och Göteborgs Orienteringsförbund. Vi räknar med att satsningen ska inspirera och gagna distriktets juniorer, seniorer, ledare och elitsatsande orienterare då vi kan erbjuda kvalitativa träningar, utbildningar för ledare och sociala aktiviteter naturligtvis i nära samarbete med våra 20 föreningar, kommenterar Eva Bergman ordförande i Göteborgs Orienteringsförbund 

ÖREBRO/HALLSBERG 

I Örebro/Hallsberg finns sedan tidigare en koordinerande roll för junior- och seniorutveckling med Tomas Hallmén som har en anställning både på orienteringsgymnasiet vid Alléskolan i Hallsberg och som ansvarig för den postgymnasiala miljön i Örebro läns Orienteringsförbund.
Här förstärks nu verksamheten med Oskar Andrén som kommer få en roll dels som tränare på orienteringsgymnasiet i Hallsberg, dels som en förstärkning av den postgymnasiala elitutvecklingsmiljön i Örebro och en sista del som landslagstränare i Örebro där det också ingår i uppdraget att vara med i den centrala landslagsverksamheten.
 
Oskar Andrén har idag en anställning på orienteringsgymnasiet i Trondheim och har jobbat deltid med norska landslaget i orientering både för juniorer och seniorer. Han har också ett engagemang i den norska klubben Byåsen IL, vilket han kommer ha kvar vid sidan om hans nya uppdrag för svensk orientering och elitutvecklingsmiljö Örebro/Hallsberg. Oskar börjar sin anställning 1 november 2023.

– Vi ser fram emot denna förstärkta satsning och att nu kunna bygga vidare på den uppskattade och välfungerande samverkan som redan finns idag. Det känns extra kul att få hem en så kompetent tränare, ledare och löpare till distriktet, säger Reinert Hallor ordförande Örebro läns Orienteringsförbund.  

UTVECKLING FRAMÅT 

Landslagschef Håkan Carlsson som drivit processen från Svenska Orienteringsförbundets sida med att få till samverkan är nöjd med att det nu är klart med dessa lösningar i Göteborg och Örebro/Hallsberg.

– Det är väldigt kul att vi fått till dessa lösningar och roller i några lokala utvecklingsmiljöer och att vi får testa detta. Jag tror det finns en stor potential att samverka mer både i lokala miljöer och också samverka och täta glappet mellan central och lokal verksamhet. Jag är också mycket nöjd med de rekryteringar vi lyckats fått till för dessa tjänster, det är personer som kommer bidra mycket till Svensk Orientering och vår utveckling framåt, säger Håkan.

Förutom satsningen som nu görs i dessa båda miljöer så finns redan etablerade elitutvecklingsmiljöer på andra ställen i Sverige, till exempel på Dala sports Academy i Falun/Borlänge och på orienteringens kompetenscenter i Umeå. Det går att läsa mer om Svensk Orienterings arbete med postgymnasiala utvecklingsmiljöer och se vilka miljöer det är.

– Jag ser verkligen fram emot att starta i gång dessa nya samverkansprojekt under hösten, få träffa de nyanställda personerna samt andra personer i de olika konstellationerna för samverkan och börja jobba tillsammans. Spännande också att under hösten 2023 och under 2024 titta vidare på ytterligare ställen för ökad samverkan och samarbeten, säger landslagschef Håkan Carlsson.Bild ovan: Oskar Andrén

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter