18.12.2023

Ny studie: så ser vuxna nybörjare på orientering

Svensk Orientering
Varje år får orienteringsrörelsen tillskott i form av nya vuxna som börjar orientera. Men varför börjar de, och vad tycker de om orientering? Det är några av frågorna som Svenska Orienteringsförbundet tittat närmare på i en studie under hösten.

2022 lyckades orienteringsrörelsen rekrytera cirka tolv procent nya tävlingsaktiva. Fyra procent av dessa bestod av återvändare och åtta procent av nybörjare. Detta trots att få föreningar uppger att de har en plan eller strategi för att rekrytera.

– Det finns en jättepotential att rekrytera många fler, säger Jörgen Hector som på uppdrag av Svenska Orienteringsförbundet kartlagt vuxna nybörjare i en studie om hur orienterarna kan bli fler.

Svensk Orientering har som mål att bli 150 000 medlemmar år 2030. Det är nästan dubbelt så många medlemmar som medlemstalet idag. Så för att nå dit behöver fler göra mer, men det är inte alltför stora insatser som behövs, menar Jörgen Hector.

 – Enkelt förklarat skulle man kunna säga att det gäller att få in folk och testa på orienteringen, för testar de så är de fast i många år framöver, säger han och fortsätter.

– Många återvändare har längtat tillbaka till orienteringen men har ingen tydlig plan för att det faktiskt ska ske. De flesta återvändare behöver därför ett motiv för att det ska ske. Att barnen växer till sig kan vara en trigger att återvända men vänner eller klubbens aktiviteter är också viktiga parametrar.

Och att just barn är en viktig indragare stämmer för många. De flesta, oavsett om de är återvändare eller nybörjare, börjar för att deras barn börjat. Bland nybörjare är det två av tre som börjar med sitt barn. Bland återvändare är det varannan.

Orientering gynnsamt för folkhälsan
För många som börjar med en idrott är det på bekostnad för en annan. Men för orienterare är det annorlunda.  

– Vi kan se att 96 procent av nybörjarna och 89 procent av återvändarna inte har slutat med en annan idrott när de börjat med orienteringen, utan att de totalt sett i stället har ökat sin fysiska aktivitet. Rekryteringen av vuxna gynnar därmed folkhälsan enormt.

Vad som också framkommer är att nya orienterare blir snabbt lojala till sporten. Efter bara något år av tävlande har så gott som alla för avsikt att fortsätta en längre tid. Och i princip alla har också en positiv syn på orienteringen.

– Hela 97 procent skulle rekommendera vuxna vänner och bekanta att börja med orientering!

I svaren varför man skulle rekommendera orientering är åsikterna många. Flera nämner att det är kul och något som hela familjen kan hålla på med. Andra lyfter fram gemenskapen, eller den friska luften. Och många lyfter också fram att det är en idrott för hela livet och en folkrörelse där många engagerar sig ideellt och att det är en idrott utan prestation, som man kan utöva efter sina egna förutsättningar.

 
Vill du ta del av hela studien om vuxnas syn på orientering? Då klickar du här

I Utbildningsportalen kan du även ta del av webbinariet då Jörgen Hector presenterade vad som framkommit i studien om vuxna nybörjare och återvändare.

Så gick studien till:
Urvalet gjordes där de mellan 26-69 år ingick i studien. Studien tog fasta på tävlingsaktiva löpare, det vill säga har minst två tävlingsstarter i Eventor 2022, men inte 2016-2019. Medlemmarna har vidare deltagit i orienteringslöpning och är bosatta i Sverige. Medlemmar som inte tävlar ingår inte i studien.

Metoderna som använts är: Eventor (tävlingsdata) samt en enkät med nybörjare och återvändare samt en enkät med föreningar.


Se Jörgen Hector presentera delar av studien i spelaren nedan. 

RELATERADE NYHETER

Schweiz Världscup 22 Maj Hugo Mattsson 04099
Orienteringstränare inom Dala Sports Academy Elit
Världscupen Sprintstafett 3 Aug 2023 Hugo Mattsson 7802
Fler väljer att bli partner till orienteringen ”väldigt engagerad målgrupp”
Hittahem innebär att orienteringsföreningar arrangerar regelbundna sprintträningar i parkmiljöer, i socioekonomiskt utsatta områden där det finns få etablerade idrottsarenor.
Hittahem lockar nya målgrupper
Fler nyheter