Helsvensk pall för andra dagen i rad när Magdalena Olsson tog andra raka guldet. Silver till Linda Lindkvist, till vänster och brons till Frida Sandberg.

Bild: Johan Trygg

24.01.2024

Ny svensk VM-trippel – andra guldet för Magdalena Olsson

Skidorientering
Damerna i det svenska landslaget i skidorientering fortsätter att dominera på VM i Ramsau, Österrike. Magdalena Olsson höll förstaplatsen på jaktstarten och där bakom avancerade Linda Lindkvist till silver och Frida Sandberg till brons. ”Jag hade nästan förväntat att bli infångad men det kom ju aldrig någon”, säger Magdalena Olsson efter andra raka guldet.

Magdalena Olsson gick ut 43 respektive 47 sekunder före Elin Schagerström och Tove Alexandersson. Det var tunga förhållandena med sju-åtta plusgrader och nysnö som åkarna hade att brottas med den här dagen.

Hur var taktiken från start på den ganska tuffa banan i ett tufft före?
– Att ta det riktigt lugnt i början. Jag hade nästa förväntat mig att bli infångad. Jag litade på min spurt för den här finishen passar mig riktigt bra men det kom ju aldrig någon, berättar Olsson.

Vad säger du efter andra raka guldet?
– Jag är väldigt förvånad. Speciellt med tanke på att jaktstart har varit något jag haft lite svårt för förut.

Magdalena Olsson hade god tid att ta med den svenska flaggan över hela upploppet. Bild: Johan Trygg.Magdalena Olsson hade god tid att ta med den svenska flaggan över hela upploppet. Bild: Johan Trygg.

I morgon väntar vilodag innan fredagens medeldistans där förstås ”Magda” är huvudfavorit.

– Jag är väldigt laddad. Jag gillar ju egentligen distanser med individuell start bättre, säger hon.

Linda Lindkvist, regerande världsmästare på jaktstart, gick ut som nionde åkare men avancerade hela vägen till ett solklart silver.

– Väldigt skönt och roligt att jag gjorde ett så bra lopp, säger Lindkvist och fortsätter:

– Jag kom i kapp Elin som gick ut som tvåa tidigt men det är väldigt svårt att veta om man har en bra gaffel eller om man åkt bra under loppet.

Var det ett felfritt lopp?
– Nej, jag har kraschat några gånger och det var svårt att veta med vägvalen och med alla gen som fanns. Men visst har jag åkt bra.

Frida Sandberg gick ut som sexa och tog sig upp på VM-pallen individuellt för första gången. Hon har en fjärdeplats som bäst tidigare.

– Jag tycker det var lite OL-tekniskt svårt i början på banan och brant. Svårt att åka skidor. Jag torg mig inte riktigt tiden man behövde och det blev några bommar. Sedan tog jag det en nivå lugnare på andra varvet och då gick det bättre, berättar Sandberg och fortsätter:

– Det var skönt att höra vid kartbytet att jag låg trea, berättar Sandberg som kunde njuta på upploppet.

Bakom topptrion så gjorde Hanna Eriksson också en stark insats och plockade från 13:e till sjunde plats i mål. Även om en felåkning, där hon såg norska Anna Ulvensön svänga höger och hon svängde efter. Hon upptäckte felet snabbt och vände tillbaka på slutet av banan.

Elin Schagerström gick ut som tvåa men bommade och slutade nia. Tove Alexandersson startade som trea men hade det tungt ute på banan efter sin covidinfektion och bröt.

– Jag kände att kroppen inte är återhämtad. Jag åkte ju igår eftersom det var sprint med mycket utför. Så jag tänkte att jag startar i dag också men det kändes direkt att det inte fungerade. Egentligen har väl återhämtning gått normal efter sjukdomen men det räcker inte för att tävla så här, berättar Alexandersson.

Anna Aasa tappade från 16:e till 19:e i jaktstarten.

I herrklassen så försvarade Norges Jörgen Baklid sin ledning och vann klart, nära två minuter före Nicola Müller, Schweiz. Niklas Ekström, Finland, avgjorde i kampen om bronset före landsmannen Aapo Viipola och Stanimir Belomazhev, Bulgarien.

Jonatan Ståhl jagade för att nå medaljposition efter sitt utgångsläge som sjua. Det räckte till sjätte plats men han nosade på bronsplatsen, dit det fattades en dryg minut, efter ett starkt lopp.

– Det var ett bättre lopp än i går men det var väldigt jobbigt. Jag hade lång gaffel i början och hamnade långt bak i en klunga. Sedan när jag kom till sista kartbytet såg jag bronsfighten framför mig.

– Det var tufft att försöka gå ikapp men jag kom ikapp precis mot slutet. Då gjorde jag tyvärr bort mig och gick åt fel håll mot en kontroll.

En trött Jonatan Ståhl glider i mål som VM-sexa. Bild: Johan Trygg.En trött Jonatan Ståhl glider i mål som VM-sexa. Bild: Johan Trygg.

Andre svensk precis som i går blev förstaårssenioren Albin Gezelius som klättrade från 13:e till nionde plats. Han avslutade men en vass spurt precis före fem åkare.

Albin Gezelius avslutade med en stark spurt. Bild: Johan Trygg.Albin Gezelius avslutade med en stark spurt. Bild: Johan Trygg.

– Väldigt jobbigt i dag. Skidorna gick bra där det var krispigare snö men i nysnön gick det riktigt tungt. Jobbigaste loppet jag åkt, säger Gezelius.

Isak Lundholm och Gustav Nordström spurtade in som 21:a och 22:a. Gustav Nordström låg långt fram inledningsvis men gjorde flera bommar. Rasmus Wickbom slutade 25:a, Truls Lindholm 27:a och Gustav Johnsson 33:a.

Resultatlista damer

1. Magdalena Olsson
2. Linda Lindkvist (+01:44)
3. Frida Sandberg (+02:03)

Övriga svenska åkare: 
7. Hanna Eriksson (+02:47)
9. Elin Schagerström (+03:38)
19. Anna Aasa (+08:00)

Resultatlista herrar

1. Jörgen Baklid, Norge
2. Nicola Müller, Schweiz, (+01:56)
3. Niklas Ekström, Finland, (+02:17)

Svenska åkare: 
6. Jonatan Ståhl (+3:26)
9. Albin Gezelius (+05:01)
21. Isak Lundholm (+06:46)
22. Gustav Nordström (+06:47)
25. Rasmus Wickbom (+07:55)
27. Truls Lindholm (+08:26)
33. Gustav Jonsson (+11:25)

Officiellt resultat damer

Officiellt resultat herrar

Bildtext toppbild: Helsvensk pall för andra dagen i rad när Magdalena Olsson tog andra raka guldet. Silver till Linda Lindkvist och brons till Frida Sandberg. Bild: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter