Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.

Bild: Hugo Mattsson

25.05.2024

Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning

Orientering
Tio dagar utan löpning på grund av förkylning stoppade inte Tove Alexandersson från att ta en ny världscupseger. I finalen på knockout-sprinten i schweiziska Olten så var hon omutlig på slutet av finalbanan. ”Så otroligt skönt att kroppen svarade så bra i dag”, säger Alexandersson.

Om Tove själv var lite osäker efter en sjukdomsperiod så visade hennes framfart något helt annat. Tove var först i både kvart och semi och i finalen var hon helt klart starkast på slutet i kamp mot schweiziska duon Simona Aebersold och Natalia Gemperle.

– Det här hade jag inte kunnat tro för några dagar sedan. Jag var glad att bara kunna stå på start i dag, säger Tove till SVT efter segern.

Det var lite dramatik i början av finalen. Vid första kontrollen så var Aebersold först tätt före Gemperle som hade omkull kontrollställningen.

– När jag skulle stämpla så blev jag osäker på att stämplingen tagit så jag fick vända tillbaka till kontrollen som ramlat ner på marken. Jag tappade flera placeringar och Simona fick en lucka där, berättar Alexandersson och fortsätter;

– Som tur var det tidigt på banan och ingen panik egentligen. Men jag kände att jag kanske gick på lite hårt för att komma i kapp men det gick ju bra till slut.
Tove Alexandersson tillsammans med tvåan Simona Aebersold, till vänster och trean Natalia Gemperle. Bild: Hugo Mattsson. 

Tove tog några egna vägval på banan men när det väl drog ihop sig mot avgörande så låg Tove bakom Aebersold.

– Jag avvaktade lite till när jag skulle lägga in den sista växeln som jag någonstans ändå trodde och hoppades på skulle finnas där.

– På slutet var det bara att stänga av hjärnan och köra det jag hade. Jag stumnade rejält på upploppet och blev lite orolig men det var ju lugnt.

Finalbanan.

Förhoppningar fanns om att fler svenska damer skulle nå final. Det såg också väldigt bra ut för Hanna Lundberg som vann sin kvart på ett övertygande sätt. I semifinalen räckte hon dock inte till mot Norges Andrine Benjaminsen som tog andraplatsen bakom Alexandersson där. En besviken Lundberg konstaterade att hon inte riktigt hade farten på slutet. Alva Sonesson slutade fyra, en knapp halvminut bakom Lundberg.

I andra semifinalen missade Josefin Tjernlund finalen med knapp marginal som trea. Hon var dryga sekunden bakom IFK Göteborgs danska landslagaslöpare Ida Agervik Kristiansson.

Vilma Von Krusenstierna åkte i ut som femma i den tredje kvartfinalen, 2,1 sekunder efter heattrean Pia Young Vik, Norge.

Bildtext toppbild. Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz. Bild: Hugo Mattsson.

Resultat

Världscupen deltävling 1 2024, Olten, Schweiz
Knockout-sprint

Final damer:
1. Tove Alexandersson, Sverige 07:56.9
2. Simona Aebersold, Schweiz 07:57.6
3. Natalia Gemperle, Schweiz 08:00.0
4. Victoria Hästad Björnstad, Norge 08:13.6
5. Ida Agervik Kristiansson, Danmark 08:16.2
6. Andrine Benjaminsen, Norge 08:20.7

Komplett resultat, tracking och kartor

RELATERADE NYHETER

Freja Hjerne springer mot seger på EYOC:s långdistans i Polen.
Freja Hjerne vinnare på EYOC:s långdistans
240621 Laget EYOC
Inför EYOC i Polen
Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Fler nyheter