Sex löpare ger sig iväg på knockout-sprint i Borås.

Bild: Johan Trygg.

08.06.2023

Nytt domarsystem vid TV-sända sprinttävlingar

Orientering
Ett nytt domarsystem för sprint träder i kraft redan på världscupen i augusti. Det var under IOF Council senaste möte som det godkändes ett förslag att använda ett nytt domarsystem vid TV-sända tävlingar i sprintorientering. Systemet är en reaktion på behovet av snabbare beslut från arrangörer och jury om det finns klagomål eller protester under TV-sända sprinttävlingar.

Det nuvarande jurysystemet bedöms fortfarande som rättvist men inte alltid tillräckligt effektivt när tidsschemat är pressat och snabba beslut krävs. Därför inför IOF detta nya system under en testperiod 2023 med särskilt råd från arrangörer om hur domarens arbete bäst kan organiseras i framtiden.

Vad är då nytt jämfört med det gamla jury-systemet?

  • En oberoende domare utses av IOF och kommer att överta juryns ansvar dagen innan första tävlingsdagen till slutet av sista tävlingen.
  • Domaren kan i sin tur använda sig av vilken källa som helst, inklusive TV och GPS-spårning för att ta sina beslut.
  • Domaren kan vidta åtgärder som hen anser lämpliga inom ramen för reglerna och sportslig rättvisa, inklusive att diskvalificera idrottare, återinsätta lag eller idrottare, och hänvisa ärenden till IOF:s disciplinpanel.
  • Kommunikationen av domarens beslut ska göras snabbt till alla berörda parter, inklusive arrangörer, teamrepresentanter, åhörare, media och online-plattformar.

Proceduren innan och efter tävling förblir den samma där arrangören tar hand om eventuella klagomål och där protester eller överklaganden behandlas av en disciplinpanel. Detta är ett förslag som kommer att användas på världscupen i Tjeckien och Italien i år och därefter granskas och utvärderas i slutet av säsongen 2023.

IOF:s artikel om det nya domarsystemet.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter