21.11.2023

Nytt hållbart samarbete mellan SOFT, Icebug och Tove Alexandersson

Svensk Orientering
Skoföretaget Icebug, Svenska Orienteringsförbundet och världens bästa orienterare, Tove Alexandersson, har inlett ett samarbete för att skydda de sista orörda gammelskogarna i Sverige. Som första handling kommer Icebug oavkortat skänka intäkterna under Black Friday till insamlingsstiftelsen Naturarvet.

Icebug som är partner till Svenska Orienteringsförbundet har sedan länge bojkottat Black Friday-konceptet som bygger på sänkta priser och konsumtionshets. I stället väljer bolaget att använda uppmärksamheten som Black Friday får till att göra något positivt för planeten.

Icebug, Svenska Orienteringsförbundet och världens bästa orienterare, Tove Alexandersson, inleder nu ett samarbete där man tillsammans ska hjälpas åt att skydda Sveriges sista gammelskogar. 

– En av de stora tjusningarna med orientering är närheten till naturen, skogen är vår arena och vi vill att fler och mer hittar ut. Vi vill dessutom vara en av de ledande aktörerna i idrottsverige gällande ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Därav gläder det mig att vi tillsammans med vår stora stjärna Tove Alexandersson och vår förbundspartner Icebug nu auktionerar ut två signerade skor där pengarna går till detta projekt, säger Fredrik Tanfara marknads- och försäljningschef på Svenska Orienteringsförbundet. 

Även Jerringprisvinnaren och 19-faldiga världsmästaren Tove Alexandersson tycker kampen om gammelskogen är viktig att ta:

– Vi människor kan inte ta över hela planeten utan hänsyn till något annat liv. Vi måste tillåta andra arter att få leva här. Det är viktigt att respektera djur och växter och allt det liv som finns i naturen. Det är otroligt viktigt att bevara det som finns kvar av gammelskogen. Det är nu det gäller. Och det är därför jag är med i det här samarbetet. Läget är akut och vi behöver agera nu.

Samarbetets första aktion äger rum i samband med Black Friday. All försäljning i Icebugs e-handel, samt all försäljning från Icebugs egen butik i Göteborg under fredagen den 24 november, doneras oavkortat till insamlingsstiftelsen Naturarvet, som förvärvar gammelskog för att bevara den för all framtid.

– Icebug finns inte till för att ägarna ska kunna köpa lyxiga sportbilar. Vi finns till för att göra så stor positiv skillnad som möjligt. Vi vill inte hetsa till onödig konsumtion, men om vi däremot kan bidra till att skydda gammelskog på Black Friday är det något bra, säger David Ekelund, vd för Icebug och fortsätter: 

– Vi vill inte att någon köper skor om de inte har ett behov, skor ska bara köpas om de kommer att användas. Men om man vet med sig att man faktiskt har ett behov av nya skor så är Black Friday en bra dag att göra köpet. Det kommer inte vara billigare än annars, men man är i stället med och bidrar till något viktigt.

Joacim Ingelsson, mark- och miljöutvecklare på Svenska Orienteringsförbundet är positiv till projektet.

– Det här är ett projekt som syftar till att köpa upp gammelskog, men utifrån den aspekten att det inte blir en belastning för markägarna, eftersom de frivilligt kan sälja sin mark och får ersättning för det i aktuella fall. För Svensk Orientering är det viktigt att både värna Allemansrätten, naturmiljön och markägarna. Det gör vi genom att engagera oss i flera sammanhang. Förutom att vi har rutiner för att göra så lite påverkan som möjligt på naturmiljön så i sitter vi bland annat med i den nationella dialoggruppen för allemansrätten, har representanter i FSC styrelse och standardkommitté och finns med i Svenskt Friluftslivs skogsgrupp.

Om initiativet: Under Black Friday 2023 skänker Icebug alla intäkter från den svenska e-handeln, samt från den fysiska butiken Icebug Concept Store i Göteborg. Pengarna doneras till insamlingsstiftelsen Naturarvet, som förvärvar gammelskog som bevaras för all framtid.

Auktion av signerade skor:
Ett led I samarbetet är också signerade skor av Tove Alexandersson som man kan buda hem där alla intäkter går till Naturarvet. Klicka här för att komma till Tradera-auktionen.

Läs mer om Naturarvet här

RELATERADE NYHETER

Schweiz Världscup 22 Maj Hugo Mattsson 04099
Orienteringstränare inom Dala Sports Academy Elit
Världscupen Sprintstafett 3 Aug 2023 Hugo Mattsson 7802
Fler väljer att bli partner till orienteringen ”väldigt engagerad målgrupp”
Hittahem innebär att orienteringsföreningar arrangerar regelbundna sprintträningar i parkmiljöer, i socioekonomiskt utsatta områden där det finns få etablerade idrottsarenor.
Hittahem lockar nya målgrupper
Fler nyheter