23.07.2023

O-Ringen är igång!

Orientering
Första etappen av O-Ringen 2023 avgjordes på arena Trillevallen två mil söder om Åre, där löparna fick känna på klurig fjällnära terräng. Det blev svenskt och finskt i topp i elitklasserna.

I damernas huvudklass D21 Elit skulle det stå mellan de två nyblivna världsmästarna Sara Hagström, IFK Göteborg och Hanna Lundberg, OK Renen. Redan vid första kontrollen hade Sara lyckats komma ifatt framförstartande Hanna med två minuter efter en bom från Hanna. De sprang tillsammans ett tag men vid sjunde kontrollen är det Saras tur att göra en miss och Hanna kan gå ifrån igen. Resterande lopp så springer de ensamma och i mål blev differensen 41 sekunder till Saras fördel.

– Jag försökte göra min egen orientering, men vi gjorde lite småmissar och på sjuan gick jag lite högt och Hanna får kontrollen lite snabbare, så där blev jag själv och har sprungit själv in i mål. Därifrån sprang jag bra, men det blev lite hetsigt för min smak när vi var en stor klunga, säger Sara.

 Emil Svensk, Olli Ojanaho, Simon hector etapp 1Emil Svensk, Olli Ojanaho, Simon hector prispallen på O-Ringen etapp 1 Foto: Hugo Mattsson

På herrarnas första etapp var det finländaren Olli Ojanaho från Helsingin Suunnistajat som var starkast. Ojanaho som blev trea på VM-långdistansen, visade fortsatt fin form och vann med 2.05 minuter före tvåan Emil Svensk. Emil var nöjd med resultatet trots några bommar på totalt över fyra minuter.

– Det var kul idag. Jag trodde inte jag skulle vara tvåa, då jag sprang ganska uselt ibland.

Vad var det som var svårt?

– Jag tycker det är svårt när man kommer ut på stora sluttningar och så har man inte så mycket att läsa på. Både i de täta grönare partierna längst bort på banan men också när det var öppet med få detaljer. Det var variationen som jag tyckte var svår idag.

Hur går du tillväga då?

– Man ser ofta på kartan där det är väldigt svårt, så då får man springa lugnare. Jag är nöjd att jag höll ihop det idag.

 

I DH20 Elit var det norskt i toppen i form av Martin Vehus Skjerve, Frol IL som vann med 4.39 minuter och Pia Young Vik, OK Linné som vann D20 Elit med 4.40 Minuter.

 

D18 Elit-klassen var väldigt jämn med två finskor i topp före Tilia Olsson, Uddevalla OK på en tredjeplats, endast 25 sekunder från etappseger. Även H18 Elit var jämn där bästa svensk var Hannes Mogensen, OK Ravinen på en andraplats endast sju sekunder från vinst.

 

Imorgon återvänder vi till Trillevallen för etapp två och då blir det riktigt fjällorientering på kalfjället.

 

Resultat från dagens etapp finns här.

Övre bild: Hanna Lundberg, Sara Hagström och Marie Olaussen vid prisutdelningen på arenan Foto: Hugo Mattsson

 

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter