25.07.2023

O-Ringen etapp 2 – kalfjäll och solsken

Orientering
Dag två på Arena Trillevallen bjöd på tuff orientering och vackra vyer uppe på kalfjället. I elitsenior-klasserna är det allt jämt Hagström och Ojanaho i ledning efter O-Ringens två första etapper.

För den som hade förväntat sig snabblöpta hårda hedmarker uppe på fjället fick snabbt inse att det skulle bli en tuff dag. Skvattram till knäna och hängmyrar längst fjällsluttningarna kan nog ha bidragit till att det var många som fick känna på lite mjölksyra på dagens etapp. Någon som lyckades tackla detta på ett imponerande sätt var Sara Hagström som vann andra etappen i rad. I mål var Sara 2.54 före norskan Marie Olaussen och efter loppet berättar hon om sin taktik.

– Det är tufft när det går konstant uppåt i 10 minuter, så jag försöker ta lite vägval som gynnar mig, som är lite mer kortare bitar av uppför och sen lite skrå och så lite upp och lite skrå. Men det är lite svårt, ibland måste man ju bara ta backen, säger Sara och skrattar till.

Två segrar i inledningen av veckan, hur känns det?

– Det känns jättebra! Så här bra har jag nog aldrig startat ett O-Ringen. Sprinten blir kul imorgon och sen så är det ju bara en medel och en lång kvar, så att jag hoppas att jag kan hålla det här avståndet som jag har skapat nu.

Med två etappsegrar leder hon nu i det totala sammandraget med 4 minuter som 57 sekunder före Hanna Lundberg, OK Renen.

o-ringen etapp 2 D21 ElitMarie Olaussen, Sara Hagström, Lisa Risby O-Ringen etapp 2, D21 Elit Foto: Hugo Mattsson

På herrsidan är det finländaren Olli Ojanaho, Helsingin Suunnistajat, som verkligen kopplat greppet om klassen med två segrar på de inledande etapperna. Han leder därmed det totala sammandraget med 4 minuter och 6 sekunder före den ukrainska löparen Ruslan Glebov, OK Ravinen. Bästa svensk var Max Peter Bejmer, IFK Göteborg som sprang in på en tredjeplats, något han var väldigt nöjd med.

– Det är riktigt härligt. Det är många bra svenskar med så att vara bästa svensk får man vara nöjd med.

Hur var ditt lopp idag?

– Ja men väldigt bra tekniskt, inte riktigt lika pigg i kroppen som igår, men det är väl väntat. Det var ju bara att kämpa på, det var nog lite tuffare idag också.

Max Peter missade VM i Schweiz på grund av skador i våras men är nu bevisligen tillbaka i god form. Uppladdningen inför O-Ringen har varit riktigt bra och Max Peter säger att han kunnat fokusera på träningen och att ett missat VM till och med kan ha varit fördelaktigt för honom.

– Jag tror jag är mer sugen nu när jag står på startlinjen på O-Ringen än om jag sprungit VM, så det är helt klart en fördel. Att lyckas komma topp 3 hade varit riktigt nice! Nu ligger jag fyra i totalen med riktigt bra gubbar både framför och bakom, säger Max Peter.

Ruslan Glebov, Olli Ojanaho, Max Peter Bejmer O-Ringen etapp 2, D21 Elit Foto: Hugo MattssonRuslan Glebov, Olli Ojanaho, Max Peter Bejmer O-Ringen etapp 2, D21 Elit Foto: Hugo Mattsson

I elit-juniorklasserna så var de svenska löparna tillbaka i toppen! I D20 Elit gjorde Alma Svennerud, Karlskrona SOK, ett kanonlopp och vann klassen med 1.43 före totalledaren Pia Young Vik. På herrsidan visade Noel Braun, Växjö OK att han behärskade orienteringen bäst uppe på fjället och vann med över tre minuter före Loke Hedberg, OK Pan Kristianstad. Noel som började veckan något ostabilt och var över sex minuter efter var väldigt nöjd efter dagens etapp.

– Det känns jättebra att vara med i matchen igen. Det var häftigt idag, även om jag sprungit fort har jag sneglat ut över bergen. Det är lite speciellt med de sträckorna när man ser en kilometer fram var man ska, då är det mycket mentalt också.

Noel Braun O-Ringen etapp 2, D21 Elit Foto: Hugo MattssonNoel Braun O-Ringen etapp 2, D21 Elit Foto: Hugo Mattsson

D18 Elit vanns av Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK och H18 Elit vann Hannes Mogensen, OK Ravinen, som leder totalt i den klassen.

Nu återstår tre etapper och imorgon väntar en sprint för eliten i Åre by, något som brukar locka tusentals åskådare.

Alla resultaten från O-Ringen hittar ni här.

 

 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter