26.07.2023

O-Ringens Mtb-orientering avgjord

Mountainbikeorientering
Under O-Ringens vecka har mountainbike-orienterarna tävlat i etapperna tre på egna arenor. Tävlingsveckan inleddes med en medeldistans följt av en långdistans och avslutande sprint. I huvudklasserna H- och D21 vann Rasmus Nordgren, OK Kåre och Gabriella Gustafsson, IK Hakarpspojkarna.

Det två första tävlingarna utgick från skidstadion i Östersund där de tävlande fick känna på en måttligt kuperad terräng med en blandning av asfalterade rullskidspår, breda lättcyklade grusvägar, breda motionsspår och smalare rotiga spår.

I D21-klassen tog Gabriella kommandot redan i den inledande medeldistansen, och vann med tiden 54:09, 2 minuter och 55 sekunder före Karin Gustafsson från Garphyttans IF. 

– Jag tyckte första etappen var roligast, både av egen prestation och för att jag gillar medeldistans mest. Det är väldigt intensiv orientering och mycket att hålla koll på kartan, säger Gabriella.

Hur har tävlandet gått i veckan?

– Jo men det hade ju inte kunnat bli så mycket bättre, så det var kul! Jag ville väl mest köra det som en genomkörare inför VM nu om några veckor.

Hur var terräng och banor?

– Jag tycker att MTB-O etapperna har varit jättebra. Roliga områden som verkligen passar för Mtb-O. Sen har det ju varit blött och tungkört i Östersund så att segrartiderna drogs ut lite. Men jättekul orientering och bra banor och allting.

Efter att ha löpt många O-Ringen till fots så har Gabriella bytt till Mtb-O på grund av skadeproblem och är glad att det finns alternativ. Detta var andra O-Ringen på cykel och hon säger att det är svårt att få den riktiga O-Ringenkänslan när Mtb-O tävlingarna är på andra arenor. Samtidigt förstår hon utmaningen i att dela arena med orienteringslöparna då det krävs ett rikt stignät för att få till bra banor och skulle bli för farligt att dela skogen med 12 000 löpande orienterare.

gabriella gustafsson vinnare d21 o-ringen 2023Gabriella Gustafsson, IK Hakarpspojkarna Foto: Mia Eronn

På herrsidan var det Rasmus Nordgren, OK Kåre som tog hem totalsegern efter vinst på de två inledande etapperna. Rasmus gillade långdistansen mest där han vann på tiden 1.40.03, 1 minut och 6 sekunder före tvåan Patrik Svedberg, Gävle OK. Men trots totalsegern var han inte helt nöjd med sina lopp.

– Det var tre helt OK lopp egentligen. Jag gjorde lite slarviga misstag på alla tre etapperna men klarade väl att ta ikapp det på resten av banan. Så det var både positivt och negativt, skulle man kunna säga.

Hur tycker du tävlingarna har varit?

– Det har varit tre väldigt fina tävlingar, tycker jag. I Östersund var det fin terräng och jätteroliga banor som var utmanande både vägvalsmässigt och cykelmässigt. Det som var kul med sprinten i Järpen var att få köra en stadssprint, det är inte ofta vi får göra det i Sverige, berättar Rasmus.

Rasmus har varit med i Mtb-O klassen sedan 2016 med undantag för något år då det krockat med andra mästerskap.  

Hur högt värderar du O-Ringen på säsongen?

– Det är lite olika. Förra året var det ju väldigt bra motstånd, det var många bra internationella cyklister med och då värderas det ju lite högre. Men det är klart, det är alltid lika kul att få köra ett O-Ringen

Rasmus nordgren vinnare h21 mtb-o o-ringen 2023Rasmus Nordgren, OK Kåre Foto: Mia Eronn

För landslagscyklisterna väntar VM i Tjeckien om tre veckor, som är det stora målet både för Rasmus och Gabriella.

Fullständiga resultat från Mtb-O finns här.

övre bild: Rasmus Nordgren, OK Kåre swishar förbi en kontroll Foto: Mia Eronn

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Tilda Palm efter U23-VM-brons på långdistans.
Brons för Tilda Palm på U23-VM:s långdistans
En glad Tilda Palm efter silver på sprinten vid U23-VM i Lettland.
Silver på U23-VM i Lettland för Tilda Palm
Truppen som åker världscupen i Lettland
Inför världscupen omgång 2 i MTBO
Fler nyheter