13.09.2023

Orienteringsförbundet undertecknar Kebnekaiseprotokollet

Orientering
Protokollet är en del av Klimattoppmöte Kebnekaise som Svenska Turistföreningen bjudit in friluftslivet och transportbranschen till. Forskningen visar att de största klimatutsläppen från friluftslivet oftast kommer från resorna och därför fokuserar protokollet på hur vi transporterar oss ut i naturen.

Under toppmötet på STF Kebnekaise Fjällstation deltar ledarna från många av Sveriges största friluftsorganisationer samt nyckelpersoner från transportbranschen såsom tågbolag, Trafikverket, länstrafiken, departement och riksdagens trafikutskott. Forskare från bland annat Tarfala forskningsstation och Mistra Sports and Outdoor har visat på hur klimatförändringarna påverkar friluftslivet och hur ett mer klimatsmart resande kan underlättas. Detta tar åtta av Sveriges största friluftsorganisationer nu fasta på genom att gemensamt signera Kebnekaiseprotokollet. 

 

– Genom att underteckna Kebnekaiseprotokollet vill vi visa att vi verkligen tar klimatförändringarna på allvar. Att skapa beteendeförändringar är inte bara en överlevnadsfråga för vår idrott, orientering, utan för hela samhället. Vi måste alla göra vad vi kan och detta är ett sätt för oss att bidra till hållbarhet, säger Maria Krafft Helgesson, Svenska Orienteringsförbundets ordförande. 

 

Kebnekaiseprotokollet innehåller bland annat kravet på att alla undertecknare ska göra en klimatkartläggning av föreningens resor samt att ta fram en åtgärdsplan för att minska dessa klimatutsläpp. Undertecknandet av protokollet blir även startskottet för ett helt nytt nätverk som ska underlätta för friluftslivets organisationer att snabbt minska dessa utsläpp. 

 

- Tillsammans organiserar vi inom det svenska friluftslivet 1,8 miljoner medlemmar, om vi agerar gemensamt för mer klimatsmart resande så ger det effekt. Det är därför vi nu lanserar Kebnekaiseprotokollet och bildar det här nya nätverket, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare Svenska Turistföreningen. 

 

Klimattoppmöte Kebnekaise började redan ombord på nattåget till Kiruna i söndags och har sedan fortsatt med forskarföreläsningar och diskussionsgrupper under vandring till och på Kebnekaise Fjällstation. Deltagarna har fått ta del av de senaste forskningsresultaten kring klimat och friluftsliv och även med egna ögon fått se hur glaciärerna vid Kebnekaise drar sig tillbaka i ett allt varmare klimat. Toppmötet avslutas med en gemensam vandring tillbaka till Nikkaluokta och nattåget söderut på torsdag 14/9. Mer information om toppmötet och deltagare finns här 

 Några av representanterna som skrev på kebnekaiseprotokollet i veckanNågra av representanterna som skrev på kebnekaiseprotokollet denna veckan

Fakta
 

Följande organisationer undertecknar Kebnekaiseprotokollet: Svenska Turistföreningen, Svenskt Friluftsliv, Svenska Orienteringsförbundet, Scouterna, Naturskyddsföreningen, Svenska Kanotförbundet, Cykelfrämjandet och Svenska Fjällklubben 

Protokollet i dess helhet kan läsas här  

 

För mer information kontakta 

Joacim Ingelsson, mark- och miljöutvecklare på Svenska Orienteringsförbundet, 070-6697389, joacim.ingelsson@orientering.se 

Daniel Skog, hållbarhetsansvarig, Svenska Turistföreningen, 0720-923414, daniel.skog@stfturist.se 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter