Felix 2

Bild: Parasport Sverige

07.03.2024

Paraorienterare deltog vid Special Olympics Games i Östersund

Svensk Orientering
Fina tävlingsinsatser av paraorienterare i längdspåren på Östersunds skidstadion. Orientering under sommarhalvåret och längdskidor under vintern, det är tränings- och tävlingsvardagen för paraidrottarna Felix, Eva och Henrik från Östersundsregionen.

Special Olympics Games är en breddtävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under tävlingshelgen i Östersund deltog ungefär 150 tävlande i idrotterna längdskidåkning, innebandy och alpin skidåkning, och deltagarna hade rest från hela Sverige för att delta.

Tävlingsdagen började med korta kvaltävlingar, så kallade divisioneringar, som syftade till att de tävlande skulle hamna i mindre och jämnstarka startfält, där alla skulle ha möjlighet att nå medaljplaceringar. Detta tävlingsmoment var viktigt för många deltagare den helgen, och arrangemanget Special Olympics Games ville uppmuntra fler personer med en intellektuell funktionsnedsättning att prova på idrott och uppleva glädjen av att idrotta tillsammans i en förening.

Felix Nilsson var en av deltagarna i tävlingsklassen för avancerade åkare, som hade en tävlingssträcka som mätte 7.7 km i fristil. Åkarna startade i ett frenetiskt, högt tempo ut från skidstadion i Östersund och de första var tillbaka för målgång efter bara dryga 23 minuter.

Efter målgången samlades de glada deltagarna och diskuterade hur sträckan hade varit, vem som hade haft bäst skidor den dagen och analyserade loppet tillsammans.

Felix är en verklig ambassadör för orienteringssporten; direkt efter målgång bjöd han in skidkompisen Rasmus att hänga med på orienteringsträningar när säsongen 2024 ska dra igång. Haka på och bjud in en kompis till klubbens träningar du med – orientering är en idrott för alla hela livet!

Bildtext: Eva var en av deltagarna under Special Olympics i Östersund. Foto: Parasport Sverige. 

Bildtext: Herik var en av deltagarna under Special Olympics i Östersund. Foto: Parasport Sverige. 

Toppbild: Felix Nilsson var en av deltagarna i tävlingsklassen för avancerade åkare. Foto: Parasport Sverige. 


RELATERADE NYHETER

hittahem-aktivitet i Helsingborg
Samlade resurser för en framgångsrik nybörjarkurs
Trion Jonatan Ståhl, Karin Gustafsson och Gustav Bergman är framröstade till IOF Athletes Advisory Board.
Tre svenskar framröstade till IOF Athletes Advisory Board
Elin Schagerström som tränar tillsammans med idrottare från andra skidsporter
Postgymnasiala elitutvecklingsmiljöer
Fler nyheter