NTNUI-löpare stämplar vid en kontroll i mörkret på Tiomila i Skellefteå 2023.

Bild: Tilda Andersson

08.02.2024

Positivt anmälningsläge med internationell touch för Tiomila

Orientering
Med en knapp månad kvar till ordinarie anmälningsstopp för Tiomila är det positiva tongångar från Tiomilaföreningen. ”Vi har redan drygt 100 anmälda lag. Betydligt fler än vid samma tidpunkt förra året, säger Lennart Agén, press- och marknadsansvarig för Tiomila 2024.

Det är tre månader kvar till Tiomila 2024 avgörs vid Kvarnängens IP i Nynäshamn, den 4-5 maj. För Tiomilaföreningen så pågår förberedelserna för fullt och att anmälningsläget är bättre än vid samma tid i fjol är förstås glädjande. 3 mars är ordinarie anmälningsstopp och sedan följer två efteranmälningsdatum, 1 april och 21 april.

– Vi hoppas förstås att så många som möjligt anmäler sig före 3 mars. Det blir ju dyrare sedan, säger Lennart Agén och fortsätter;

– Extra kul att det redan nu är lag anmälda från Kroatien och Belgien, samt flera lag från Danmark.

Det är första gången Tiomila lockat lag från Kroatien. Belgien hade lag för cirka 20 år sedan.

Vad tror du är anledningen till att lag från nya länder anmält sig?
– Jag tror att de är tilltalade av det nya upplägget.

Det är som bekant en ny modell av Tiomiladygnet som väntar i vår. För första gången blir det nattsträckor i damtävlingen. Både dam- och herrtävlingen kommer att ha jakt- och vågstart efter två respektive tre sträckor. Läs mer om vad det innebär nedan.

Vilka synpunkter har ni fått höra om det nya upplägget?
– Det har väl hörts lite utifrån att traditionen försvinner med obruten kavle. Det måste man ha respekt för, Tiomila är ju en institution och nu blir det en förhållandevis stor förändring. Det är inte alla som gillar och uppskattar det. Men vi som driver Tiomila tror på att det här är det sätt vi ska möta framtiden, fastslår Lennart Agén.

Sedan Bulletin 3 släpptes har en liten justering kring damtävlingen gjort. Starten skjuts fram en kvart till 21.30.

– Vi gör det för att det garanterat ska vara pannlampa på från start så det blir två hela nattsträckor, berättar Agén.

Sändningen från tävlingen genom 10milaTV kommer finnas på både svenska och engelska med studio, analyser, försnack och intervjuer.

– Det blir hela 24 timmar i år. Med start för ungdomarna tidig eftermiddag på lördagen och ett dygn framåt. Alla tre kavlar kommer att få sitt fokus i sändningarna, säger Agén.

Lennart Agéns egen klubb, Tullinge SK, ska för övrigt ha fem lag i respektive tävling; Ungdom, dam och herr.

– Vi gör en satsning för att få tillbaka ett gäng vuxna orienterare som tävlat mindre på senare år. Vi vill skapa ett socialt sug där Tiomila är ett delmål för att få tillbaka fler i orienteringen. Det nya upplägget av Tiomila stimulerar fler att vara med

– Många tjejer och damer är triggade av att det nu blir natt. Vi gör också en ungdomssatsning, för både killar och tjejer med kontinuerlig natträning. Allt med syfte att fler tjejer ska gilla att springa natt och med målet att springa Tiomila i framtiden.

Rapporter från landet visar på att det är fler klubbar som aktivt jobbar för att förbereda sig för det nya upplägget av damtävlingen. Ett exempel är IKHP Huskvarna som ser ut att få ihop fem damlag.

IKHP-tjejerna är taggade inför Tiomila i Nynäshamn. Bild: Instagram/ikhporientering.IKHP-tjejerna är taggade inför Tiomila i Nynäshamn. Bild: Instagram/ikhporientering.

 

Fakta: jaktstart, vågstart och omstart

Jaktstart: När tävlingen återupptas efter uppehållet jaktstartar de lag som är mindre än 60 minuter efter ledande lag vid målgång innan uppehållet. Lagen startar med samma tidsdifferens mellan sig som när de kom till mål innan uppehållet.

Vågstart: När tävlingen återupptas efter uppehållet vågstartar de lag som är mer än 60 minuter efter ledande lag vid målgång innan uppehållet. Dessa lag startar samtidigt, 60 minuter efter ledande lag efter uppehållet.

Omstart: Gäller lag som har sträckor kvar att springa när målet stänger för omstart. Dessa lag startar gemensamt oavsett hur många sträckor som lagen har kvar att genomföra. Även lag som utgått av någon orsak deltar i omstarten.

Lag som startar i vågstarten kan i resultatlistan passera lag som jaktstartat, den totala tävlingstiden avgör slutplaceringen för laget.
Lag som startar i omstarten kan inte i resultatlistan passera lag som inte omstartat eller som omstartat på en senare sträcka.

Läs mer om Tiomila på tiomila.se

Bildtext toppbild: Nattorientering och Tiomila hör ihop. Bild: Tilda Andersson.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter