Martin Regborn på väg till växling undre världscupstafetten i Norge våren 2023.

Bild: Johan Trygg

23.10.2023

Regborn klar för NM i terräng efter dubbla SM-silver

Orientering
Martin Regborn får representera Sverige på nordiska mästerskapen i terränglöpning på Island efter två silver på terräng-SM förra veckan.

I lördags så imponerade landslagets och Hagaby GoIF:s Martin Regborn, som i friidrott representerar KFUM Örebro, med att ta silver på terräng-SM över 4 000 meter. I mål var Martin bara fyra sekunder bakom vinnaren Emil Danielsson, Spårvägens FK.

På söndagen, när distansen var 10 000 meter, så sprang Martin på nytt ett mycket starkt lopp och tog silver igen. Han kämpade om guldet mot Hässelbys Samuel Russom men fick ge sig med fyra sekunders marginal.

I och med helgens resultat så är Martin en av Sveriges tre uttagna herrlöpare till nordiska mästerskapen i terränglöpning som avgörs på Island om två veckor. Detta blir andra gången i landslagsdräkten i friidrottssammanhang, 2021 blev han nia på terräng-NM i Stockholm. Vi frågade Martin hur han förberett sig inför detta.

– Eftersom det var sprint-EM nu i höst så har träningen senaste månaderna bestått mer av löpning på hårt underlag och mer fokus på hög löpfart, kommenterar Martin och fortsätter.
– Jag brukar alltid springa terräng-SM när jag har möjlighet för att jag tycker det är en rolig tävling och hade väl lite förhoppningar om att kunna rida på EM-formen. Men att det skulle gå så bra som det gjorde hade jag inte kunnat tänka mig.

Hur känns det att få åka på NM på Island?

– Det ska bli väldigt kul att få åka till Island då jag aldrig har varit där förut. Har inte så mycket info om själva tävlingen mer än att det blir en flack gräsbana. Målet är bara att göra ett så bra lopp som möjligt. Har ingen koll på motståndet än så vet inte hur långt det kan tänkas räcka.

Uttagningarna till terräng-EM i Bryssel den 10 december kommer också till viss del baseras på prestationerna på NM, så Martin har även chansen att få göra sitt första större mästerskap i ren löpning i vinter.

– Terräng-EM skulle också vara kul såklart men tar allt som kommer nu som lite bonus då jag egentligen hade tänkt avsluta säsongen efter terräng-SM, kommenterar Martin.


Fler orienterare sprang bra under terräng-SM. På lördagen så blev August Mollén 13:e, John Börjesson 15:e och Hugo Unosson 18:e i seniorklassen. Ella Laine blev tvåa i F17 och Erik Nederheim tog andraplatsen i P17 där också Max Österberg slutade trea. I F16 tog Hannah Josefsson brons. På söndagen sprang John Börjesson in som åtta och Benjamin Näslund blev 15:e totalt och trea i M22. I P19 sprang Wilmer Selin in som femma, Arvid Skepp sexa och Svante Selin åtta.

Resultat terräng-SM

Lördag

Söndag

Bildtext toppbild. Martin Regborn tog dubbla silver på terräng-SM och är högaktuell för Sveriges trupp till NM i terränglöpning på Island. Bilden är från världscupstafetten i Norge i våras. Bild: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter