10.07.2024

Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland

Orientering
I den svenska truppen till Sprint-VM i Edinburgh, Skottland, finns två reserver på plats med laget. Det är världsmästaren i sprint från 2021 Isac von Krusenstierna och Josefin Tjernlund som är på sitt första VM. Två aktiva med helt olika känsla kring att vara reserv.

Det har varit minst sagt hårda bud för att ta en plats i det svenska laget till Sprint-VM. De två som hamnade närmast men som inte får springa, om ingen sen skada eller sjukdom drabbar någon av de ordinarie, är OK Kåres Isac von Krusenstierna och Josefin Tjernlund, OK Tisaren.

Duon är på plats med det svenska laget och gör de sista förberedelserna. I dagsläget talar dock inget för att de kommer att få springa.

– Det är lite speciellt att vara på ett VM och inte känna någon anspänning över huvud taget. Men jag kommer ändå vara redo om jag skulle få chansen men troligtvis kommer jag ju inte att få springa, säger Isac von Krusenstierna och fortsätter:

– Jag har ju gjort några VM och veckan innan är man då ganska nervös och känner efter hur kroppen känns hela tiden. Så är det inte alls nu.

Det har gått några veckor sedan Isac fick beskedet att han ”bara” blev reserv till årets VM, där han trodde på en plats till knockout-sprinten efter segern i det svenska VM-testet.

Den besvikelsen har han bearbetat och 26-åringen säger så här:
– Jag är ändå här och vill ha en kul vecka med gänget. Jag kan säkert lära mig någonting genom att vara reserv. Det blir också en bra träningsvecka och jag tar med mig erfarenhet av att orientera i skotska städer. Det blir också kul att följa tävlingarna på plats.

För Josefin Tjernlund är det med andra känslor hon kommit till Skottland. Tisaren-löparen som inte ingår i någon landslagsgrupp inför den här säsongen överraskade sig själv med att bli en del av VM-laget.

– Det är mitt första VM jag är på så för mig känns det kul och stort att vara med på mästerskapet, även om det är som reserv, säger Josefin Tjernlund.

Inför den här säsongen. Var målet en plats till Sprint-VM?
– VM var inte i planen. Jag hade målet att få springa sprintvärldscuperna i Schweiz och Italien. Det är ju hårt om platserna i det svenska laget så det var inte alls i min tanke att det skulle bli så, säger 32-åringen.

Hur gick tankarna när du kvalificerat dig?
– Jättekul och roligt men förvånande. Mäktigt liksom.

Vad betyder det för satsningen framåt?
– Kul att få ta ett steg till, från EM till VM och det klassiska, se och lära, ligger det ändå något i.

Hur känns det i kroppen kontra hur det är när du vet att du ska tävla på ett mästerskap?
– Jag har en ganska lugn inställning nu. Det är en vecka kvar till ett eventuellt lopp, säger Josefin som är reserv till knockout-sprinten som avslutar VM på tisdag 16 juli.

Allt inför VM läser du här.

VM-programmet och TV-tider
Fredag 12 juli: Sprint 16:30 – 18:00 i SVT1 och 18:00-19:00 i SVT2
Söndag 14 juli: Sprintstafett 13:30 - 15:00 i SVT1
Tisdag 16 juli: Knockout-sprint 17:00-18:00 SVT1 och 18:00-19:15 i Kunskapskanalen

Samtliga sändningar hittar du även på SVT Play.

En extrasändning utöver SVT:s sändningar är kvartsfinalerna på knockout-sprinten under tisdagen den 16 juli som visas kostnadsfritt via Eurovision Sport

Bildtext toppbild: Reservduon Isac von Krusenstierna och Josefin Tjernlund utanför det svenska VM-lagets boende strax söder om Edinburgh. Bild: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter