16.02.2024

RF, SOFT och flera andra förbund kräver besked av infrastrukturministern

Svensk Orientering
En utredning har varit på infrastrukturminister Andreas Carlsons bord sedan i oktober. Trafikverket, Riksidrottsförbundet och ett flertal andra organisationer väntar förgäves på svar. ”Ska inga idrottsevenemang ske på statliga vägar? Det är dags för Andreas Carlson att bekänna färg”, skriver Riksidrottsförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och sex andra drabbade förbund i en debattartikel som publicerats på Altinget.se under fredagen.

Vill inte infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) ha några idrottsevenemang på statliga vägar? Vill han inte att staten ska bidra till folkhälsofrämjande aktiviteter? Vill han inte att civilsamhället ska ha goda och tydliga förutsättningar att verka? Vi hoppas såklart att svaret på dessa frågor är att han vill det, men det blir svårare och svårare att tro på när hanteringen av idrottsevenemang på statliga vägar ser ut som den gör.

Att ideella föreningar och arrangörer ska ta huvudansvaret för skyltkostnaderna, som kan uppgå till hundratusentals kronor per arrangemang, är inte hållbart varken på kort eller lång sikt. Om vi ska ha tävlings- och motionslopp på Sveriges vägar behöver bördan på idrottsföreningar lätta.

Vi vill att:

 • Infrastrukturminister Andreas Carlson skyndsamt ger besked om en långsiktig lösning för arrangemang på statliga vägar.
 • Regeringen säkerställer att Trafikverket får adekvata resurser för att kunna hantera de framtida kostnader som kommer att uppstå.

  Läs hela debattartikeln på Alltinget genom att klicka här

 Samtliga skribenter till debattartikeln

 • Anna Iwarsson
  Ordförande Riksidrottsförbundet
 • Maria Krafft Helgesson
  Ordförande Svenska Orienteringsförbundet
 • Roger Engström
  Ordförande Svenska Bilsportförbundet
 • Stefhan Klang
  Ordförande Svenska Cykelförbundet
 • Johan Storåkers
  Ordförande Svenska Friidrottsförbundet
 • Robert Svensson
  Ordförande Svenska Motorsportförbundet
 • Karin Mattson
  Ordförande Svenska Skidförbundet
 • Henrik Nöbbelin
  Ordförande Svenska Triathlonförbundet

RELATERADE NYHETER

Schweiz Världscup 22 Maj Hugo Mattsson 04099
Orienteringstränare inom Dala Sports Academy Elit
Världscupen Sprintstafett 3 Aug 2023 Hugo Mattsson 7802
Fler väljer att bli partner till orienteringen ”väldigt engagerad målgrupp”
Hittahem innebär att orienteringsföreningar arrangerar regelbundna sprintträningar i parkmiljöer, i socioekonomiskt utsatta områden där det finns få etablerade idrottsarenor.
Hittahem lockar nya målgrupper
Fler nyheter