Nattorienterare på rad under Tiomila i Skellefteå 2023.

Bild: Tilda Andersson

21.02.2024

Så mycket natt blir det på Tiomila

Orientering
Med det nya upplägget på Tiomila så spekuleras det en del om hur mycket nattorientering det kommer bli för lagen som inte ligger i täten under tävlingen. Nu har Tiomilaföreningen gjort en kalkyl över hur dygnet kommer se ut för hela startfältet.

"Vi gör det för att öka kunskapen och underlätta klubbarnas planering", skriver Tiomilaföreningen på sin hemsida.

Kalkylen och planeringen bygger på resultaten från Tiomila de senaste åren, med särskild tyngdpunkt på tiderna från 2018 när tävlingen gick vid Kvarnängens IP Nynäshamn senast.

När det gäller herrkavlen, som har jaktstart för sträcka 4 klockan 23.30, så beräknar man att täten får gryning på sträcka 8, lag på plats 100 på sträcka 7 och lag på plats 200 på sträcka 6. För lag som ligger längre efter så börjar ljuset komma under sträcka 5.

För damkavlen som har start 21.30 beräknar man ledartiden efter sträcka 2 till 88 minuter. Inom en halvtimme därefter förväntas närmare hälften av lagen vara i mål och efter en timme 90 procent av lagen.

Läs hela Tiomilaföreningens kalkyl på tiomila.se.

När det gäller anmälningsläget inför första anmälningsstoppet den 3 mars så tickar det på nya lag hela tiden. Just nu är det anmälda lag från nio länder där det är världspremiär med ett lag i herrkavlen från Frankrike, Orient’Alp från Grenoble.

Fakta: jaktstart, vågstart och omstart på Tiomila 2024

Jaktstart: När tävlingen återupptas efter uppehållet jaktstartar de lag som är mindre än 60 minuter efter ledande lag vid målgång innan uppehållet. Lagen startar med samma tidsdifferens mellan sig som när de kom till mål innan uppehållet.

Vågstart: När tävlingen återupptas efter uppehållet vågstartar de lag som är mer än 60 minuter efter ledande lag vid målgång innan uppehållet. Dessa lag startar samtidigt, 60 minuter efter ledande lag efter uppehållet.

Omstart: Gäller lag som har sträckor kvar att springa när målet stänger för omstart. Dessa lag startar gemensamt oavsett hur många sträckor som lagen har kvar att genomföra. Även lag som utgått av någon orsak deltar i omstarten.

Lag som startar i vågstarten kan i resultatlistan passera lag som jaktstartat, den totala tävlingstiden avgör slutplaceringen för laget.
Lag som startar i omstarten kan inte i resultatlistan passera lag som inte omstartat eller som omstartat på en senare sträcka.


Bildtext toppbild: Tiomilaföreningen har räknat på hur mycket nattorientering det blir för olika lag under Tiomila i Nynäshamn 4-5 maj. Bild: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter