Sara Hagström spurtar mot seger på medeldistansen vid världscupen i Norge våren 2023.

Bild: Fredrik Tanfara

22.02.2024

Sara Hagström opererad – ovisst med VM-start i sommar

Orientering
Landslagets och IFK Göteborgs Sara Hagström hade en fantastisk säsong 2023 med EM-guld i sprint som den stora höjdpunkten. Nu har dock Hagström opererat en fot och troligtvis väntar också operation för diskbråck i vår. Därmed är det osäkert om det kan bli någon VM-start i Skottland i sommar. ”Diskbråcket är jag lite mer orolig för än foten faktiskt”, berättar Hagström.

Sara Hagström har drabbats av många fotledsstukningar genom åren. En lös benbit och benpåbyggnad kring fotleden har gjort att det till slut inte längre gick att springa utan smärta. Därmed blev valet lätt för Sara att göra en operation och den genomfördes i går.

– Jag har haft problem med foten i cirka fem år där den låst sig ett antal gånger per år. Men då har man kunnat mobilisera i fotleden så det släppt, berättar Hagström och fortsätter;

– Men den här gången så var det när jag gjorde mina rehabövningar för ryggen som det klickade till och sedan aldrig blev bra. Det var i oktober efter EM. Jag har kunnat springa en del men det har gjort ont.

Hagström gjorde magnetröntgen i januari och då såg man en benpålagring. Läkarna meddelade att om hon vill kunna springa smärtfritt så är det operation som gäller.

– Så det var inget svårt beslut att ta. Det handlade om ett mindre ingrepp där man slipat bort en kant som hindrat foten från att vinklas uppåt, förklarar hon.

Sara Hagström har också brottats med ett diskbråck samt diskbuktning i ryggen som varit orsak till smärta i höftpartiet det senaste halvåret.

– Diskbråcket är jag lite mer orolig för än foten faktiskt. Jag har funderat lite fram och tillbaka om jag skulle operera foten eller diskbråcket först.

– Läkarna säger att det finns en liten chans att det läker automatiskt i ryggen. Men det lät inte jättepositivt så det är i princip inbokat en operation om en månad igen. Det finns ju ändå en liten chans att ryggen läker så jag hoppas på den.

Hur tänker kring den kommande säsongen med sprint-VM i Skottland i sommar och skogs-EM i Ungern i höst?
– Det beror mycket på hur det går med ryggen. Foten tror jag inte kommer att vara ett hinder för den här säsongen. Det är en bra prognos för den.

– Gör jag en ryggoperation i början på april så är jag ju tillbaka precis till VM. Tur i oturen har jag ju en friplats men jag kommer få ta ett beslut då om jag ska ställa upp eller om jag inte kan göra mig själv rättvisa. Det får ju vara ett beslut med landslagsledningen också. Jag hoppas ju i alla fall kunna vara tillbaka till höstens EM. Det beror ju lite på vilken form av alternativträning jag kan göra.

Det har varit en kämpig höst och vinter mentalt för Sara med skadebekymren men nu ser hon ändå framåt.

– Skador handlar ju ofta om acceptans och nya besked. Jag har varit igenom några sådana cykler nu. Jag blev väldigt ledsen kring diskbråcket. Jag var ju igenom en sådan operation för fem år sedan. Men jag har accepterat läget nu och känner att en optimistisk resa framåt har startat för att bli hel på riktigt.

Bildtext toppbild: Sara Hagström spurtar mot seger på medeldistansen vid världscupen i Norge våren 2023. Bild: Fredrik Tanfara.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter