Sara Hagström spurtar mot sin första världscupseger.

Bild: Fredrik Tanfara.

29.04.2023

Sara Hagströms första världscuptriumf

Orientering
Sara Hagström till med sin första världscupseger på lördagens medeldistans i Östfold, Norge på lördagskvällen. Med tio sekunders marginal slog hon Tove Alexandersson. – Det här hade jag inte vågat hoppats på, säger Hagström efter triumfen.

Innan loppet talade det mesta för att det skulle handla om Tove Alexandersson och Sara Hagström och den här gången drog Hagström längsta strået. Något hon längtat länge efter.

– Det känns konstigt. Jag visste att det var ett bra lopp och jag har varit nära många gånger förut. Det är en jättehärlig känsla nu.

Var det ett snudd på perfekt lopp?
– Nästan perfekt. Bortsett från näst sista kontrollen där jag gick lite snett över hygget. Jag hann tänka ”nej, nu gör bort mig”. Jag gick inte helt under linjen där. Annars har jag försökt gå under strecket hela tiden i princip, berättar Hagström.

Vad betyder den här efter din specialsatsning med träning i Italien och med det här svaret i säsongsöppningen?
– Det känns otroligt skönt för jag hade inte väntat mig det för jag har ju inte släppt på träningen så som jag brukar göra inför stora tävlingar. Det verkar vara ett bra recept att träna ganska hårt inför. Jag får fortsätta köra tröskel till veckan innan, säger Hagström med ett stort leende.

Tove Alexandersson grattade Sara Hagström och gav henne en stor kram i mixedzon. Sin egen insats var hon inte helt nöjd med.

– Andra halvan av loppet har jag inte sprungit bra. Det blev för mycket småmissar. Det kändes som jag la 20 sekunder på varannan kontroll där, berättar Alexandersson och fortsätter:

– Men kul att Sara fick vinna. Det var hon riktigt värd.

Sara Hagström jublar flankerad av Tove Alexandersson och Natalia Gemperle

Sara Hagström jublar flankerad av Tove Alexandersson och Natalia Gemperle. Foto: Fredrik Tanfara.

Det var inte långt borta att det blev en helsvensk pall. Ryska Natalia Gemperle, som nu blivit schweizisk medborgare, knep tredjeplatsen sex sekunder före Hanna Lundberg. Men fjärdeplatsen var nästan som en seger för Lundberg idag.

I torsdags väggade Lundberg rejält på slutet av långdistansen och gjorde en stor bom. Nu var det både stor glädje och revansch för henne.

– Det är så himla skönt. I torsdags låg jag flera timmar och fick inte av mig tävlingströjan. Jag bara låg i soffan och mådde illa. Det blev en sådan revansch idag. Jag hade bestämt mig att jag ska klara av det här, berättar Lundberg och fortsätter:

– Jag är så sjukt stolt över hur jag jobbade mentalt. Jag hade jättegärna varit på pallen men det här var bra.

Det svenska damlaget som helhet bjöd på en mycket stark laginsats där Karolin Ohlsson, Andrea Svensson, Elin Månsson, Johanna Ridefelt och Lisa Risby radade upp sig mellan åttonde och 14:e plats inom 55 sekunder.

– Fantastiskt med två så stabila lopp av Sara och Tove och idag är det kul att Hanna och ”Karro” lyfter sig efter långdistansen. Andrea och Elin springer bra och sex tjejer topp tio är ju helt sjukt, sammanfattar förbundskapten Anneli Östberg.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Norge med stafetter och Sverige måste förstås räknas som storfavorit på damsidan. Faktum är att Sverige ställer upp med flera lag som kan vinna både på dam- och herrsidan.

Resultat världscupen Östfold, Norge
Medeldistans, damer 4,8 km

1. Sara Hagström, Sverige 34:58
2. Tove Alexandersson, Sverige +0:10
3. Natalia Gemperle, Schweiz +0:51

Övriga svenskor:
4. Hanna Lundberg +0:57
8. Karolin Ohlsson +2:05
9. Andrea Svensson +2:25
10. Elin Månsson +2:47
12. Johanna Ridefelt +2:56
14. Lisa Risby +3:00
27. Lina Strand +4:40              

Komplett resultat och GPS-tracking hos IOF.

Bildtext toppbild. Sara Hagström ger allt på upploppet och springer hem sin första individuella världscupseger. Foto: Fredrik Tanfara.

 

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter