Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.

Bild: David Sällberg

09.04.2024

Säsongen i PreO är äntligen igång

Precisionsorientering
PreO Syd, som brukar inleda säsongen för precisionsorienterarna i Sverige, arrangerades under den gångna helgen och bland de även den första utav sex deltävlingar av Svenska Cupen. Under tre dagar och fyra tävlingar (en Natt, en Tempo och två Dagtävlingar) kämpade större delen av sverigeeliten, med inslag av deltagare från de övriga skandinaviska länderna med att lösa totalt över 100 kontroller.

Lördagens Tempotävling, och den första deltävlingen av Svenska cupen, arrangerades av Härlövs IF i Vä sydväst om Kristianstad. Med en av de snabbaste tiderna, och totalt tre fel på 30 kontroller, var det Anders Höije, Göteborg-Majorna OK som tog hem segern.
Både tvåan, William Rex, OK Landehof och trean Andreas Nilsson, OK Pan-Kristianstad, hade två respektive ett färre fel men använde mer tid vid stationerna, vilket avgjorde till Höijes fördel med 26 respektive 30 sekunders. (Ett fel ger 30 sekunders tidstillägg).

Pristagare deltävling 1Pristagare i första deltävlingen av Svenska Cupen respektive A-Cupen. Resultat i slutet av artikeln. Foto: Carina Thynell

Vinnare i A-klassen, och därmed A-Cupens första tävling, blev Per Holmberg, Ronneby OK,  som delade pallen med Mats Karlsson, Stenungssunds OK och Roger Andersson, Halmstads OK.

En av de som jobbat hårt och länge med detta arrangemang är banläggare Niklas Nilsson som efter tävlingen kommenterar såhär:

– Känns som vi fick till riktigt utslagsgivande TempO. Hade dock velat haft lite extra tid för att hitta 2-3 extra svåra uppgifter på PreOn, där jag kände att lite väl många fixade alla uppgifterna, säger Nilsson och fortsätter:
– Kartritaren i mig är dock nöjd med att så många tolkade kartan så bra.

TempO PreO syd
TempO-tävlingen avgjordes i varierande terränger; på skolgårdar, i sandtag och med vy över soliga ängsmarker. Foto: Anton Oddmo

Ängar var även det som mötte de tävlande när de gav sig ut på den andra rundan, en klassisk Dagtävling. Kombinerat med grönskande lövsskogssluttningar och stenbunden blockterräng var våren på sin bästa sida, till deltagarnas belåtenhet.
Värt att nämna här är att Elitklassen även denna gång vanns av Anders Höije. Två vinster på en dag till GMOK-orienteraren alltså.

Dagtävling äng
Kartexempel på den klassiska PreO-tävlingen i änglandskap. Foto: Elinor Lindelöw

Banläggare Niklas Nilsson, Härlövs IF är nöjd när man summerar helgen trots att allt inte gick helt felfritt.

– De flesta var riktigt positiva till banorna och vi hade väldig tur med vädret, vårblommorna blommade och vårfåglarna sjöng sina finaste sånger. En del strul hade vi dock i arrangemanget runt om, så dagen blev klart längre än vi hade tänkt, berättar Nilsson.

Tävlingshelgen hade innan Tempotävlingen inletts på fredagen med en Nattävling anordnad av OK Pan-Kristianstad, där för skogarna norr om Åhus karakteristisk flack och teknisk kurvbildsterräng mötte de tävlande i mörkret.

kalkbrottVyn över söndagens kalkbrott och deltagare i fjärran. Foto: David Sällberg

På söndagsförmiddagen avslutades helgen med en till dagtävling med samling vid FK Åsens klubbstuga söder om Tollarp. I samregi med Andrarums IF hade de lagt banorna i ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför. 


Karta från söndagens tävling kalkbrottet

Resultat:

Svenska Cupen, #1, Tempo

Pre-Elit:

  1. Anders Höije, Göteborg-Majorna OK, 290 sekunder.
  2. William Rex, OK Landehof, 316 s.
  3. Andreas Nilsson, OK Pan-Kristianstad, 320 s.

Pre-A:
  1. Per Holmberg, Ronneby OK, 373 s.
  2. Mats Karlsson, Stenungssunds OK, 438 s.
  3. Roger Andersson, Halmstads OK, 439 s.

 

Samtliga resultat från helgens tävlingar går att hitta på PreO (preoresultat.se)
(Välj Live/Gamla Resultat/Startlista uppe till vänster, och sedan respektive tävling i scrollistan).

Mer information om Svenska Cupen och A-cupen i PreO och dess kommande tävlingar finner ni här. 

Text: Anton Oddmo

RELATERADE NYHETER

Sexfaldige världsmästaren Ola Jansson fick med sig två silvermedaljer från PreO-EM i Finland. Här ser vi Ola under stafetten i lördags.
Tuff konkurrens under PreO-EM – två silver svenskt facit
Starten på stafetten vid PreO-EM i Finland.
Svenskt stafettsilver på PreO-EM
Den svenska truppen på PreO-EM i Finland med dagens silvermedaljör Ola Jansson i mitten av främre raden.
EM-silver till Ola Jansson
Fler nyheter