Tilda Östberg spurtar i mål som vinnare av Euromeetings knockout-sprint.

Bild: Kalle Dalin

14.10.2023

Seger för Tilda Östberg på Euromeetings knockout-sprint

Orientering
De svenska framgångarna på Euromeeting i Edinburgh, Skottland fortsatte på lördagskvällen. Tilda Östberg sprang ifrån Storbritanniens sprintvärldsmästare Megan Carter Davies till seger och Hanna Lundberg blev trea. August Mollén och Jonatan Gustafsson slutade tvåa och trea bakom segrande schweizaren Fabian Aebersold.

Knockout-sprinten på Euromeeting, tillika för-VM, avgjordes på universitetsområdet i Stirling. Där trivdes de svenska sprintorienterarna bra. Tre damer och tre herrar gick till final: Tilda Östberg, Hanna Lundberg och Emma Bjessmo, August Mollén, Jonatan Gustafsson och Axel Granqvist.

I damfinalen imponerade Tilda Östberg när hon sprang ifrån såväl 2022 års sprintvärldsmästare Megan Carter Davies till seger som Hanna Lundberg.

– Det kändes bra hela dagen, både fysiskt och tekniskt. Det var verkligen skönt att få till det, säger Tilda Östberg som var besviken efter EM förra helgen.

– EM var en ganska stor besvikelse. Nu visade jag för mig själv att jag kan, fortsätter Östberg.

Och som hon visade det.

– Tilda bestämde på slutet. Hon skulle bara ta det här och sprang ifrån Carter Davies och Lundberg. De andra i finalen var imponerade av farten som Tilda och Megan satte upp från start. Det var fulla spett från början och Tilda var starkast på slutet. Det var verkligen kul att se, säger förbundskapten Kalle Dalin.

– Jag och Megan hade en liten lucka i början men vi drog lite snett till femman. Så där smet Hanna förbi. Men på vägen tillbaka var det mest bara att springa på och då tänkte jag ”nu lägger jag i en till växel”. Det var kul att få avgöra på det sättet, berättar Östberg.

I mål var hon 4,8 sekunder före Carter Davies och ytterligare två före Lundberg. Emma Bjessmo blev sexa i finalen drygt 20 sekunder bakom Östberg.

Den svenska finaltrion. Fr.v. Hanna Lundberg, Tilda Östberg och Emma Bjessmo. Bild: Bodil Halvarsson.

Herrfinalen fick ett något oväntat avgörande redan till andra kontrollen. Den svenska trion tog kommandot direkt och valde vänster till andra. Fabian Aebersold och britten Eddie Narbett valde höger. Något som visade sig vara klart bättre.

– Det var riktigt synd. Vi drog vänster och han säga i farten till varandra ”de andra tog fel”. Det blev största chocken när vi kom upp till trean och var runt 15 sekunder efter. Det var riktigt segt att konstatera, berättar Mollén och fortsätter:

– Sedan var det bara att jaga men Aebersold sprang för stabilt för att det skulle gå att komma ikapp.

Britten Narbett kunde ändå Mollén och Gustafsson passera och greja andra och tredje plats.

Precis som för Tilda Östberg så blev dagens insats en revansch efter EM för Mollén.

– Jag var riktigt ledsen efter EM. Både efter individuella men framförallt knockouten när jag missade att gå vidare från kvalet. Så jätteskönt idag att få visa det här, säger Mollén.

Fabian Aebersold vann till slut finalen 4,9 sekunder före Mollén som var en dryg sekund för Gustafsson på tredje plats. Axel Granqvist, som gjorde ett större misstag mot andra trollen, slutade femma, 19 sekunder bakom vinnaren.

Den svenska finaltrion. Fr.v. August Mollén, Axel Granqvist och Jonatan Gustafsson. Bild: Frida Vikström.

På kvalet så var August Mollén snabbast i herrarnas andra kvalheat. På damsidan var Hanna Lundberg snabbast i första heatet, 17 sekunder före Alva Sonesson. Emma Bjessmo tog hem andra heatet 13 sekunder före före schweiziska sprintspecialisten Eline Gemperle. Det blev svenskt i topp även i tredje heatet där Tilda Östberg var fyra sekunder snabbare än Megan Carter Davies. Frida Vikström hade tredje tid, 27 sekunder bakom Östberg.

I herrarnas andra kvartsfinalheat var August Mollén tvåa precis bakom Tobias Alstad. I tredje heatet var Axel Granqvist snabbast efter fotofinish med Timo Suter, Schweiz. Vidare som tvåa gick också Jonatan Gustafsson i sjätte kvarten.

Hanna Lundberg var solklar etta i damernas andra kvartsfinalheat medan Emma Bjessmo vann tredje heatet åtta tiondelar före Frida Haugskott, Norge. Tilda Östberg hade samma marginal när hon tog hem fjärde kvarten före Charlotte Ward, Storbritannien. Frida Vikström avancerade till semifinal som tvåa i en mycket tät femte kvart. I sista kvarten blev det också svenskt i topp genom Alva Sonesson.

August Mollén tog hem första semifinalen sekunden före norrmännen Jörgen Baklid som tvåa och Tobias Alstad som trea. Axel Granqvist avancerade till final som klar tvåa i andra semin och precis som Jonatan Gustafsson i tredje heatet.

I damernas första semi var Hanna Lundberg tvåa, fem sekunder bakom Carter Davies men långt före övriga konkurrenter. I andra heatet blev det dubbelt Sverige till final genom Tilda Östberg och Emma Bjessmo där Charlotte Ward var ensam om att utmana ett par sekunder bakom Bjessmo som trea. I sista heatet fick Frida Vikström och Alva Sonesson ge sig som trea och fyra.

Resultat
Euromeeting, knockout-sprint

Final damer
1. Tilda Östberg, Sverige 06:57.9
2. Megan Carter Davies, Storbritannien +00:04.8
3. Hanna Lundberg, Sverige +00:07.1
4. Victoria Hästad Björnstad, Norge +00:11.7
5. Cecile Calandry, Frankrike +00:17.6
6. Emma Bjessmo, Sverige +00:22.3

Final herrar
1. Fabian Aebersold, Schweiz 07:38.0
2. August Mollén, Sverige +00:05.0
3. Jonatan Gustafsson, Sverige +00:06.5
4. Eddie Narbett, Storbritannien +00:11.2
5. Axel Granqvist, Sverige +00:18.4
6. Jörgen Baklid, Norge +00:42.2

Officiellt resultat

Bildtext toppbild: Tilda Östberg i mål som vinnare på Euromeetings knockout-sprint. Bild: Kalle Dalin.

Damernas finalbana med vägval.


Herrarnas finalbana med vägval.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Pallen under världscupen i Olten
Svensk vann världscupssprinten och Regborn trea
Hanna Lundberg Olten VC
Hanna Lundberg bästa svenska på världscupsprinten
Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.
Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning
Fler nyheter