Tove Alexandersson spurtar i mål vid långdistansen på världscupen i Norge 2023.

Bild: Johan Trygg.

10.06.2023

Silver på Trail-VM till Tove Alexandersson

Orientering
Nu har Tove Alexanderson VM-medaljer i fem idrotter. Idag sprang Tove hem silver på bergsloppet över 15 kilometer vid Trail-VM i Innsbruck. I mål var hon 57 sekunder bakom segrande Grayson Murphy från USA men över minuten före trean, kenyanskan Joyce Muthoni.

Tidigare har Tove Alexandersson som bekant VM-medaljer i orientering, skidorientering, skidalpinism och skyrunning. Idag grejade hon en stark andraplats på bergsloppet över 15 km och 750 höjdmeter vid Trail-VM i Innsbruck.

– Med mer specifik träning till nästa gång, kan jag kanske kanske vara med och utmana om segern. Jag har inte riktigt tränat på att börja springa uppför igen efter en hård utförslöpa, berättar Alexandersson för Trailrunning Sweden, efter silverloppet.

I förhandssnacket innan loppet trodde många att medaljerna i damklassen skulle plockas av löpare från Kenya, USA och Uganda. Tove visade sig dock redo att blanda sig i medaljstriden.

– Efter en kontrollerad inledning på vägarna nere i stan, kunde jag plocka placeringar när backen började, berättar Tove för Trailrunning Sweden.

I den första utförsbacken gick Tove ifatt och ifrån den då ledande amerikanskan Grayson Murphy. Vid varvningen nere i Innsbruck hade Tove ledningen med tolv sekunder. Uppför på andra varvet kom amerikanskan tillbaka.

– Jag har inte tränat på att börja springa uppför igen efter brant utförslöpning. Där försvann hon och jag var så trött att jag bara ville lägga mig ner och försvinna. Jag tror inte att jag gick för hårt första varvet, utan jag är helt enkelt inte van att springa så långt utför på asfalt, säger Tove.

Se och lyssna på Trailrunning Swedens intervju med Tove.

Resultat

Trail-VM bergslopp 15 km     

1. Grayson MURPHY, USA 1:04:29
2. Tove ALEXANDERSSON, SWE +57
3. Joyce MUTHONI, KEN +2:11

Liveresultat.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter