Magdalena Olsson och Linda Lindkvist flankerar guldmedaljören på medeldistansen, Anna Ulvesöen.

Bild: Johan Trygg

26.01.2024

Silver till Olsson och brons till Lindkvist

Skidorientering
De svenska damerna fortsätter att prestera på topp under VM i skidorientering i Österrike. Magdalena Olsson tog tredje raka medaljen, men fick nöja sig med silver på medeldistansen. Norges Anna Ulvesöen tog guldet med 47 sekunders marginal. Linda Lindkvist var ytterligare fyra sekunder bakom på bronsplatsen. I herrklassen var Albin Gezelius bäste svensk som sexa, sex sekunder före Gustav Nordström som sjua.

Anna Ulvesöen gick inte att stoppa den här dagen men bakom norskan radade fyra svenskor upp sig. Minuten bakom Magdalena Olsson och Linda Lindkvist åkte Elin Schagerström in som fyra. Inte nog med det. Frida Sandberg blev sjua och Hanna Eriksson åtta. Anna Aasa slutade 21:a efter skidbrott på slutet av banan.

Magdalena Olsson var glad och nöjd åt tredje raka medaljen men det var inget prickfritt lopp.

Hade du kunnat rå på Ulvesöen?
– Jodå, jag har gjort några misstag i dag men inga stora bommar. Jag tror många har gjort misstag. Det var svårt idag, säger Magdalena Olsson.

Många av åkarna, inklusive Magdalena, hamnade på ett spår som inte var redovisat på kartan, som användes på tisdagens sprint. En liten arrangörsmiss.

Hur var förhållandena efter regn och mildväder?
– Det var bättre än väntat. Lite snö på väg mot ettan men sedan har det varit rätt bra. Men det var riktigt tungfört, slushföre, säger Olsson som nu ser fram emot VM-avslutningen med mixstafett på lördagen.

Magdalena Olsson följde upp två raka guld med silver på medeldistansen. Bild: Johan Trygg.Magdalena Olsson följde upp två raka guld med silver på medeldistansen. Bild: Johan Trygg.

Linda Lindkvist följde upp silvret från jaktstarten med ett brons.

– Det är kul att ta medalj men det var ju tight mot ”Magda”, säger Lindkvist.

Hur upplevde du tävlingen i de tunga förhållandena?
– Det var spännande i dag. Barr i spåren och löst. Mycket utmaningar både med att se spår och välja vägval.

Hade du möjlighet att nå guldet?
– Nej, jag tror inte det. Jag har gjort misstag men inte så stora. Hon var överlägsen i dag.

Linda Lindkvist spurtar mot brons. Bild: Johan Trygg.Linda Lindkvist spurtar mot brons. Bild: Johan Trygg.

Tove Alexandersson kom inte till start i idag. Hon kände att hon inte hade återhämtat sig fullt ut efter sin covidinfektion och valde att avsluta årets VM i skidorientering.

I herrklassen var Norges Jörgen Baklid överlägsen och vann med två minuter före Nicola Müller, Schweiz, som blev uppåkt av norrmannen. Baklids tredje raka guld i mästerskapet.

Bäst av svenskarna var förstaårssenioren Albin Gezelius som sexa 3.22 bakom Baklid och sex sekunder före Gustav Nordström som sjua. IFK Mora-åkaren Gezelius hade fart för en ännu bättre placering men gjorde flera misstag inledningsvis. Med en stark avslutning tog han sig upp på en meriterande sjätte plats.

– Det känns lite småsurt eftersom loppet inte var så bra. Men hade man på förhand sagt att jag skulle bli sexa på VM med tanke på hur tävlingarna i Sverige innan gick så hade jag inte kunnat tro det, säger Gezelius.

Du gjorde en del missar i början av loppet. Vad hände där?
– Jag började med att åka fel till ettan, det gjorde nog de flesta men jag valde att åka tillbaka och tappade 15 sekunder. Till sexan läste jag till fel kontroll och la bort en minut och sedan en halvminut till sjuan. Det var lite surt. Men sedan lyckades jag starta om och göra en bra avslutning.

Albin Gezelius var bäst av de svenska herrarna. Bild: Johan Trygg.Albin Gezelius var bäst av de svenska herrarna. Bild: Johan Trygg.

För Gustav Nordström var loppet tvärt om. Halvvägs låg han trea.

– På slutet var jag trött och det var kuperat där vilket inte passar mig riktigt. Början av banan passade mig bättre, säger Nordström som tappade sjätteplatsen till Gezelius precis på slutet.

– Jag fick en skida på fel sida ett träd på väg till sista kontrollen och ramlade. Där gick det säkert tio sekunder.

Gustav Nordström spurtar i mål som sjua. Bild: Johan Trygg.Gustav Nordström spurtar i mål som sjua. Bild: Johan Trygg.

Jonatan Ståhl slutade nia, Gustav Johnsson blev 15:e, Truls Lindholm 25:a och Rasmus Wickbom 28:a. Isak Lundholm tvingades bryta loppet efter att ena bindningen gått sönder.

Officiellt resultat damer

Officiellt resultat herrar

Se banor och tracking på IOF:s sajt.

Bildtext toppbild. Magdalena Olsson och Linda Lindkvist flankerar guldmedaljören på medeldistansen, Anna Ulvesöen. Bild: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter