Andrei Lamov missar VM efter att ha skadat sig på Svenska Cupen i Östersund.

Bild: Erik Brandt

08.01.2024

Skada stoppar Lamov från att åka VM för Sverige

Skidorientering
I november fick Andrei Lamov svenskt medborgarskap och såg fram emot att representera Sverige på VM i skidorientering som avgörs i Österrike 23-27 januari. I lördags sprack dock VM-planerna. Han ramlade så illa på Svenska Cupen i Östersund att han fick brott på både nyckelben och skulderblad. ”Det känns så tråkigt att missa VM”, säger Lamov.

Andrei Lamov är en av tidernas bästa skidorienterare. På meritlistan finns bland annat fyra VM-guld och sex EM-guld individuellt, som vi skrev om när det blev klart att IFK Mora OK-åkaren och falubon fick sitt svenska medborgarskap i november.

Det var på väg mot sista kontrollen vid andra varvningen under lördagens masstart i Östersund som oturen var framme för Lamov.

– Det var en nivåskillnad mellan bredspår som var intill varandra. Det var i utförsbacke och jag tyckte det såg ut som spåren hängde ihop. Jag hann inte reagera och föll rakt ner. Det var kanske en och en halv meter högt, berättar Lamov.

– Det var inte att jag var slarvig eller tog en risk. Jag såg inte att det var en nivåskillnad där och tänkte att jag åker rakt fram mot kontrollen bara, fortsätter han.

Lamov fick följande besked efter röntgen i Östersund: Brutet nyckelben tar upp till fyra veckor att läka och skulderblad sex till åtta veckor. Så säsongen är förstörd med andra ord.

– Ja, det är kört, konstaterar Lamov och fortsätter:

– Jättetråkigt! Jag hade nu börjat med formtoppning och kroppen började äntligen vakna upp men nu blir det inget av det.

Skidorienteringslandslagets förbundskapten Martin Hammarberg säger så här om Andrei Lamovs otur:

– Verkligen trist! Det som var en så positiv nyhet när han äntligen fick sitt medborgarskap.

– Andrei var väldigt peppad och hade visat bra form. Han var en positiv injektion i truppen med sin erfarenhet. Så händer det här två veckor innan VM.

Bildtext toppbild: Andrei Lamov missar VM efter att ha skadat sig på Svenska Cupen i Östersund. Bild: Erik Brandt.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter