04.07.2023

Skandinaviskt i topp på VM i preO

Precisionsorientering
Efter två vitt skilda deltävlingar i olika terrängtyper här i Tjeckien stod det klart att norrmannen Arno Grønhovd tog hem den öppna klassen. Däremot var det Sverige som dominerade i P-klassen där Michael Johansson knep guldet följt av Ola Jansson som tog silverpengen.

Man kan nästan fysiskt ta på den koncentration och fokus som ligger i luften när 105 tävlande från 22 länder alla försöker lösa de 36 uppgifterna som är utplacerade i terrängen längst banans sträckning. Reglerna och poängsystemet kan tyckas avancerat men kort och gott så har tävlande två timmar på sig att lösa alla uppgifter, flest rätt vinner. Om flera tävlande står på samma antal rätt så avgör tid och resultat från tidskontrollerna som är separata stationer.

 Ola Jansson vid tidskontrollen med kartaOla Jansson på tidskontrollen deltävling 1. Foto: Hugo Mattsson.

Mästerskapen startade på måndagen den tredje juli i en vacker bokskogsbeklädd sluttning utanför den pittoreska byn Mníšek u Liberce i norra Tjeckien. De tävlande möttes av en väldigt klurig bana som ställde till med en hel del utmaningar för många. Den svensk som hanterade detta bäst var William Rex som lyckades lösa 35 av 36 uppgifter på ett korrekt sätt. Dessutom lyckades han med att pricka alla rätt på tidskontrollerna och blev sjua efter första dagen. I P-klassen (physically challenged) var det svenskt i topp med Ola Jansson som etta och Michael Johansson som tvåa.

Marit Wiksell på vm i preO i TjeckienMarit Wiksell bland sandstensklippor på deltävling 2. Foto: Hugo Mattsson.

Inför dag 2 var de tävlande beredda på mer branter och sandstensformationer, något som verkligen kom att sätta karaktär på tisdagens tävlingar. En av de svenskar som lyckades bäst var Marit Wiksell som lyckades lösa 34 av 35 uppgifter och kom på sextonde plats.

– Det var mycket roligare idag. Det var bara en uppgift jag fastnade lite på, annars hade jag mycket tid över i slutet så det kändes bra, sa Marit.

Vad var det som skiljde gårdagen från idag?

– Alltså det är en helt annan terräng. Jag tyckte det var mycket tydligare och lättare att få ihop det.

När totalresultaten räknades ihop så var det Anders Höije som blev bästa svensk i den öppna klassen på en tiondeplats efter två stabila lopp.

I P-klassen så var det Ola och Michael som låg bäst till inför dag 2 och det såg ut som att Ola skulle klara av att ta över världsmästartiteln. Men med något fel för mycket på tisdagens deltävling fick han se sig besegrad av ingen mindre än hans rumskamrat under veckan, Michael Johansson, som tog hem klassen. Michael som på första deltävlingen snöpligt hade fått tidstillägg på tidskontrollen där en buske skymt en av kontrollerna fick en efterlängtad revansch och kunde komma igen och vinna totalen efter de båda deltävlingarna.

Michael Johansson klurar på preO VMMichael Johansson klurar i den tjeckiska terrängen på deltävling 2. Foto: Hugo Mattsson.

Tävlingarna fortsätter nere i Tjeckien med stafett imorgon där Sverige ställer upp med två riktigt bra lag i de båda klasserna. Så här ser lagen ut:

Öppna klassen:

Sträcka 1. William Rex

Sträcka 2. Marit Wiksell

Sträcka 3. Anders Höije

P-Klassen:

Sträcka 1. Inga Gunnarsson

Sträcka 2. Ola Jansson

Sträcka 3. Michael Johansson

Startlistor och resultat från VM i precisionsorientering. 

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Sexfaldige världsmästaren Ola Jansson fick med sig två silvermedaljer från PreO-EM i Finland. Här ser vi Ola under stafetten i lördags.
Tuff konkurrens under PreO-EM – två silver svenskt facit
Starten på stafetten vid PreO-EM i Finland.
Svenskt stafettsilver på PreO-EM
Den svenska truppen på PreO-EM i Finland med dagens silvermedaljör Ola Jansson i mitten av främre raden.
EM-silver till Ola Jansson
Fler nyheter