Fyra åkare på rullskidor vid skidorienteringslandslagets läger i Eksjö.

Bild: Martin Hammarberg

29.09.2023

SkidO-landslaget i väntan på snö

Skidorientering
Den här veckan tränar delar av senior- och juniorlandslaget i skidorientering i Eksjö. Med på lägret är också delar av militärlandslaget och några från projektet "eliten under eliten". ”Vi har haft toppendagar med bra träningar och fint väder”, säger förbundskapten Martin Hammarberg.

Totalt är elva aktiva med på träningslägret som har bas på regementet i Eksjö i och med samarbetet med militärlandslaget.

– Tyvärr blev det stort manfall på grund av en del förkylningar. Vi skulle varit 19 men det blev bara 12 till slut. Lite synd, men vi som är här har det bra med fina förhållanden och bra träning. Torrt och fint väder med shorts på alla pass, berättar Martin Hammarberg.

Vad har ni haft för fokus på träningarna?
– Vi har kört många pass på rullskidor och skruvat upp farten lite grann. Vi har kört ganska hårda pass med korta intervaller.

– Vi har genomfört en del rullskidorienteringspass och vi har också varit på rullskidbanan i Nässjö och har en ny del med ny fin bred asfalt.

Aktiva gör sig redo för rullskidorientering.Gänget gör sig klara för rullskidorientering. Bild: Martin Hammarberg.

Senare i höst finns möjlighet för landslagsåkarna att träna på snö på IdreFjäll.

– Vi har ju samarbete med IdreFjäll som göra att vi har möjlighet att utnyttja boende där. De aktiva får ta sig dit själva i slutet på oktober och början på november. Det ser ut som ett stort gäng kommer att åka dit av landslagsåkarna men då har vi inga ledare på plats. Samtidigt på kommer dock juniorlandslaget vara där på ett läger, berättar Hammarberg.

Sedan väntar läger i Arvidsjaur 1-8 december. Helgen före jul var planen att åka till Sjusjöen i Norge för två tävlingsdagar och läger.

– Men nu har det dykt upp tävlingar i Finland med ganska mycket prispengar. Det ska bli fem tävlingar och totalseger ska ge 30 000 kronor. Dit är det förstås stort intresse att åka. Det blir ett bra tillfälle att få många testtävlingar inför VM, säger Hammarberg.

Vinterns VM avgörs i Ramsau, Österrike 21-27 januari och ingår i världscupen. Utöver det är det bara en världscupomgång till i Estland 23-25 februari. För några åkare blir det också aktuellt att åka student-VM i Schweiz 12-16 januari.

När det gäller kampen om VM-platser ser det ut att kunna bli riktigt hårt bland damerna. Flera åkare som valt att stå utanför landslaget har ändå flaggat för att det kan bli satsning mot VM. Det handlar om rutinerade och välmeriterade åkare som Magdalena Olsson, Evelina Wickbom och Lisa Larsen. Samtidigt är Tove Alexandersson tillbaka i landslagstruppen och satsar mot VM efter vårens fina comeback på världscupen i Norge.

Kul att det blir riktigt hård konkurrens. Så vill vi ha det, avslutar Hammarberg.

Deltagare på lägret i Eksjö:
Anna Aasa, OK Renen
Matilda Aasa, OK Renen
Rasmus Eriksson, Umeå OK
Simon Eriksson, Umeå OK
Albin Gezelius, IFK Mora OK
Elsa Hermansson, IFK Mora OK
Gustav Johnsson, IFK Mora OK
Edvin Nordström, Täby OK
Elin Schagerström, Garphyttans IF
Otto Timby, Umeå OK
Ella Turesson, OK Renen

Ledare: Martin Hammarberg, förbundskapten.

Landslagstrupperna 2023-2024

Text: Johan Trygg

Överst från vänster. Otto Timby, Rasmus Eriksson, Simon Eriksson, Elsa Hermansson, Edvin Nordström, Gustav Johnsson och Albin Gezelius. Nedre raden från vänster: Elin Schagerström, Ella Thuresson, Matilda Aasa och Anna Aasa. Bild: Martin Hammarberg.I väntan på snö har det här gänget skidorienterare tränat i Eksjö. Överst från vänster. Otto Timby, Rasmus Eriksson, Simon Eriksson, Elsa Hermansson, Edvin Nordström, Gustav Johnsson och Albin Gezelius. Nedre raden från vänster: Elin Schagerström, Ella Thuresson, Matilda Aasa och Anna Aasa. Bild: Martin Hammarberg.

Bildtext toppbild. Det har varit fokus på rullskidpass under skidorienteringslandslagets läger i Eksjö. Bild: Martin Hammarberg.

 

 

 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter