21.03.2024

SkidO-säsongen avslutas med TV-sänt SM

Skidorientering
Skidorienteringssäsongen börjar lida mot sitt slut. Under helgen avslutas Svenska Cupen följt av SM i masstart på måndagen. Som en del av SM-veckan direktsänds masstarten via SVT.

Finalen i Svenska Cupen för seniorer och juniorer avgörs under lördag och söndag vid Pagla skjutbanor utanför Boden. Jonathan Ståhl har vunnit alla deltävlingar i cupen och kan avgöra totalen redan under lördagens sprintdistans.

– Om jag står på start och kommer i mål på ett av loppen under helgen, har jag säkrat totalen i cupen, berättar Jonathan Ståhl och fortsätter.

– När jag var yngre såg jag upp till de som presterade bra i Svenska Cupen, så det betyder mycket om jag skulle vinna den. Jag känner att jag har tagit ett steg i karriären i år och känner mig starkare än tidigare. Men det är tyvärr inte alla som har åkt alla lopp, och vi herrar har inte tagit några internationella pallplatser i år. Så vi alla måste jobba på det inför nästa år.

I damklassen är inte cupledaren Magdalena Olsson anmäld, vilket lämnar klassen mer öppen och bjuder in totaltvåan Hanna Eriksson som huvudfavorit till totalsegern.

Se ställningen i cupen inför helgen för juniorer och seniorer.

På måndag avslutas den nationella säsongen med SM i masstart. Som en del av SM-veckan kommer tävlingen att sändas via SVT. Sändningen startar efter längdskidornas stafett och avgörs på samma arena, Pagla skidstadion. Sändningen av herrarnas masstart startar kl. 15:30 och sändningen av damernas tävling startar kl. 16:30.

– Jag ser mest fram emot masstarten lite extra eftersom den har SM-status. Det är väldigt kul att tävlingen sänds eftersom det bidrar till att sporten sprids och får mer uppmärksamhet, säger Ståhl.


Toppbild: Jonatan Ståhl har vunnit alla tävlingar i Svenska cupen säsongen 2023/2024, Fotograf Tilda Andersson. 
Text: Tilda Andersson


RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter