Jan Thorin Synnedsatt O Ringen 2023 Åre

Bild: Lennart Jansson

20.10.2023

Slutkonferens för arvsfondsprojektet VägVisaren

Orientering
Går det att göra anpassade former av orientering för personer med synnedsättning eller blindhet? Den frågan har varit i centrum för projektet VägVisaren, ett projekt som finansierats av Arvsfonden och drivits av Örebro läns Parasportförbund. Svenska Orienteringsförbundet har representerats via ordförande Maria Krafft Helgesson som representant i styrgruppen, samt Tomas Yngström som projektledare. I förra veckan var det slutkonferens av projektet. ”Projektet har visat att vägen för att personer med synnedsättning, ska kunna delta på vanliga orienteringstävlingar inte är så lång och svår”, säger Tomas Yngström.

Det var 2019 som projektet VägVisaren startade med ett projektinnehåll och mål i tre olika delar: Idrotten orientering – för alla, skolämnet idrott och hälsa – orienteringsdelen och självständighet – allmännytta. VägVisaren har bland annat undersökt och arbetat med anpassningar för att möjliggöra orientering för personer med en synnedsättning. 

En deltagare som varit med i projektet under alla år är Jan Thorin från Karlstad som har en synnedsättning sedan 14-års ålder. Han har varit ett bollplank och ”testpilot” i projektet. Tillsammans med projektledaren Tomas Yngström hade de satt upp ett deltagande på O-Ringen som ett ”examensprov” för Jan, vilket han klarade med bravur! 

– Det var en vansinnig idé att delta på O-Ringen 2023 i Åre men det har gjort mig oerhört tacksam över min nyfunna idrott orientering, säger han och berättar vidare att träna orientering gör stor skillnad i vardagen. Han har lärt sig att tyda en karta, blivit piggare, fått bättre balans och kommer i väg på regelbundna motionsorienteringsaktiviteter i Karlstad med omnejd.


Projektgruppen samlad vid slutkonferensen

Tomas Yngströ
m lyfter fram guldkorn som han tar med sig från VägVisaren:

– Att se målgruppens glädje när de får uppleva nya platser och göra saker de inte trodde var möjligt! Projektet har visat att vägen för att målgruppen, personer med synnedsättning, skall kunna delta på vanliga orienteringstävlingar inte är så lång och svår. Det räcker ofta att skriva ut kartan i en större skala så kan fler delta i vår fina sport.

Svenska Orienteringsförbundet kommer att driva vidare utvecklingen av orientering för personer med synnedsättning och ta vara på erfarenheter från VägVisaren tack vare projektstöd från Riksidrottsförbundet.

I senaste avsnittet av vodcasten "Maria Krafft Helgesson - Inspireras av" möter hon Tomas Yngström och Jan Thorin. Ett avsnitt du ser i spelaren här nedan. 

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter