Jonatan Gustafsson ger allt från sista kontrollen och kniper SM-guld.

Bild: Hugo Mattsson.

27.05.2023

SM-guld till Jonatan Gustafsson efter tight sekundstrid

Orientering
Bara tre sekunder var differensen i herrarnas stenhårda kamp om podiumplaceringarna när sprint-SM avgjordes i anrika Lund. Jonatan Gustafsson knep guldet precis före Tim Robertson och Gustav Bergman.

Det var på kullerstensgator bland bröllop och baler som sprint-SM avgjordes till tonerna av Timbuktu denna sommardag i Lund.

Allra snabbast i herrarnas klass var Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro med sina 13.13 på den 3800 meter långa banan. Därefter var det otroligt tight bakom med Tim Robertson, Bromma Vällingby på en andraplats två sekunder efter och Gustav Bergman, OK Ravinen på tredjeplats, tre sekunder efter vinnaren.

– Jag började bra, tyckte att jag hade ett bra flyt. I slutet kände jag mig väldigt trött, men det visade sig att det var där jag tog in tid, säger Jonatan Gustafsson och fortsätter:

– Det var fint att springa här i Lund och en rolig bana, både intensivt och vägvalssträckor.

Värmen och solen lockade väldigt mycket folk ut på Lunds gator som fick delas med löpande orienterare i alla riktningar. Vid bantorget passerade alla banor och en överraskning var alla de studenter som minglade inför sin bal. Både där och i Lundagård fick löparna extra hejarop av festklädda minglare.

De snabbaste herrarna kunde enas om att det var en löpbetonad bana och det var jobbigt att hålla uppe farten som krävdes. Det var bara 14 sekunder som skiljde de åtta bästa herrarna så det gällde att ha marginalerna på sin sida idag.

– Det var jobbigt! Jag har inte tränat så mycket för detta och är ärligt lite förvånad att det räckte till pallen, säger nya zeeländaren Tim Robertson i Bromma Vällingbys färger.

Gustav Bergman var också nöjd med prestationen och kan konstatera att han gjort ett bra tekniskt lopp, men att det var en banan med lite mycket löpning för hans smak.

Topp fyra. Fr.v. Tim Robertson, Jonatan Gustafsson, Gustav Bergman och Martin Regborn. Foto: Hugo Mattsson.

I morgon väntar en sprintstafett med både kval och final där bästa svenska mästarna i sprintstafett ska koras.

Resultat

H21 Final A, 3 800 m: 1) Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro OK, 13.13, 2) Tim Robertson, Bromma-Vällingby SOK, +0.02, 3) Gustav Bergman, OK Ravinen, +0.03, 4) Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro, +0.07, 5) Tuomas Heikkilä, Helsingin Suunnistajat, +0.11, 5) Oskar Andrén, OK Tisaren, +0.11.

Komplett resultat.

Bildtext toppbild. Jonatan Gustafsson ger allt från sista kontrollen och kniper SM-guld. Foto: Hugo Mattsson.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter