Karolin Ohlsson grinar illa på upploppet men avslutningen på loppet räckte till SM-guld.

Bild: Johan Trygg

29.06.2024

SM-guld till Karolin Ohlsson

Orientering
Det var inget perfekt lopp men det räckte till SM-guld i sprint för Karolin Ohlsson, Järla Orientering. Segermarginalen blev 15 sekunder till Falköpings Alva Sonesson på silverplatsen. ”Det här var jättekul”, säger Olsson efter guldloppet.

Till en början såg det inte ut att vara Karolin Ohlssons dag men med en stark avslutning så grejade hon SM-guldet.

– Det var ingen bra start på loppet så jag trodde inte det skulle räcka till seger, berättar Ohlsson och fortsätter:

– Jag var osäker när jag gick i mål också. Jag är otroligt nöjd med att jag lyckades vända loppet efter min dåliga start.

På VM ska Karolin Ohlsson springa de två individuella loppen.

Vad betyder segern inför VM?
– Det var jättebra. Jag kände mig riktigt trött i går och i dag också egentligen. Det var kanske det som gjorde att jag slarvade lite med orienteringen vid kontrollerna i skogen. Att jag kunde bita i och vända på det tyder väl på att jag är i ganska bra form.

– Efter den här helgen ska det bli skönt att släppa lite mer på träningen och ladda mot VM bara.

Alva Sonesson, den andra svenska VM-löparen i startfältet, började också med misstag men avslutade starkt och det räckte till silver.

– Jag var lite virrig till trean och sprang åt fel håll. Sedan har jag svårt för skogskontroller på sprint, jag bommande åttan där och tog en sämre vägval till nian. Men därifrån känns det som det gått bra, säger Alva.

Alva Sonesson spurtar till SM-silver. Bild: Johan Trygg.

Är formen där den ska inför ditt första VM?
– Jag har tränat ganska mycket några veckor nu så just i dag är jag kanske inte i så bra slag. Men jag hoppas det ska vara bra till VM. Jag springer ju bara sista VM-dagens så det är ganska långt kvar.

Lina Strand knep ett SM-brons, året efter hon slutade sin landslagssatsning.

– Jag har väl hoppats att jag ska hålla nivån och kunna surfa på vågen och kunna göra som i dag. Men så har det inte känts någon gång innan, berättar Lina och fortsätter:

– Jag är väldigt stolt över det här och det känns väldigt roligt nu. Jag är nöjd med vägvalen i dag förutom på långsträckan där jag stod still länge som läste.

Glada miner för Lina Strand och Karolin Ohlsson. Bild: Johan Trygg.

Bakom medaljtrion var det minst sagt tight där Falköpings Elsa Sonesson, som vann SM-guld i D20 i fjol, delade fjärdeplatsen med Emma Bjessmo, IFK Lidingö. Duon var bara två sekunder bakom Lina Strand.

Text: Johan Trygg.

Resultat

2024-06-29 SM, sprint (Swedish League, #6), final

D21 Final, 2 900 m: 1) Karolin Ohlsson, Järla Orientering, 17.22, 2) Alva Sonesson, Falköpings AIK OK, +0.15, 3) Lina Strand, Göteborg-Majorna OK, +0.23, 4) Elsa Sonesson, Falköpings AIK OK, +0.25, 4) Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK, +0.25, 6) Veronika Kalinina, IFK Lidingö SOK, +0.41, 7) Ebba Berglin, OK Orion, +0.49, 7) Frida Vikström, Sundsvalls OK, +0.49, 9) Eef Van Dongen, Västerviks OK, +1.06, 10) Ausrine Kutkaite, Järla Orientering, +1.25.

Komplett resultat.

Bildtext toppbild: Karolin Ohlsson grinar illa på upploppet men avslutningen på loppet räckte till SM-guld. Bild: Johan Trygg.

 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter