Vinnarlaget IKHP med Hanna Palm, Viktoria Tingström och Christian Tingström.

Bild: Hugo Mattsson

17.10.2023

SM-helg i PreO lockade många deltagare

Precisionsorientering
Under den gångna helgen avgjordes svenska mästerskapen i PreO. Fyra discipliner på tre dagar i kustnära terräng och i den avslutande stafetten vann IKHP Huskvarna.

Det var ett stormigt Tylösand som välkomnade de tävlande till en fullspäckad helg av Precisionsorientering. Helgen inleddes redan på fredagskvällen med natt-SM som bjöd på väldigt flack terräng runt golfbanorna. Här gällde det att försöka urskilja de små hjälpkurvorna för att lösa uppgifterna. Med både regn och dimma blev det en klurig utmaning att läsa av terrängen med hjälp av skenet från pannlamporna.

Den som klarade nattens utmaningar bäst av alla var Ola Jansson, Björklinge SOK.  Han var en av fyra tävlande som lyckades få 19 av 20 rätt och eftersom han var snabbast på tidskontrollen var segern hans.

Helgens tävlingsarena på vid Halmstads wakeboard-parkHelgens tävlingsarena vid Halmstads wakeboard-park. Bild: Hugo Mattsson

På lördagsförmiddagen fortsatte helgens tävlingar med dag-SM i PreO som är den ursprungliga disciplinen. På årets hittills kanske blåsigaste dag med vindbyar i upp till 26m/s gav sig de tappra tävlande ut bland Tylösands vindbitna sanddynor för att ta sig an banan med de 22 uppgifterna.

elitbanan på Dag-SM PreOElitbanan på Dag-SM i PreO i Tylösand. Deltagarna gick på vägen längst stranden och kollade upp mot kontrollerna på sanddynorna.

Denna terräng var något som tycks ha passat de östskånska orienterarna bra eftersom de enda som lyckades med full pott var Håkan Gunnarsson, FK Göingarna, som vann och Anton Oddmo, Pan Kristianstad, som tog silvret i elitklassen. Det enda som skiljde dem åt var tiden på den avslutande tidskontrollen. Segraren Håkan Gunnarsson medger att kustterrängen passade honom väl.

– Det var sanddynor och bra sikt. Jag fick för mig att kartan var ritad för vanlig orientering så det kanske var lite fördel att inte vara för petig. Jag tog god tid på mig och jag hade läst på ordentlig innan vad som gäller med placering av kontrollerna, sa Håkan.

Ett SM-guld måste smaka bra, hur länge har du hållit på med PreO?

– Jag har väl egentligen bara provat på lite tidigare år, förra året körde jag ett par tävlingar och i år har jag tävlat två gånger innan helgen, så det är inte jättemycket. Ifall det inte kolliderar med orienteringslöpning så kör jag gärna PreO, försäkrar Håkan.

Svenska mästaren Håkan Gunnarsson, FK GöingarnaSvenska mästaren Håkan Gunnarsson, FK Göingarna. Bild: Hugo Mattsson


På lördagseftermiddagen fortsatte tävlandet med SM i TempO som inleddes med kval i ett fritidsområde. Kvalet innehöll fem stationer (tidskontroller) som görs på tid. Tiden räknas sedan ihop och eventuella tillägg adderas, 30 sekunder per fel. Tyvärr parkerade en husbil olämpligt vilket resulterade i att en skärm skymdes på fjärde stationen som fick strykas. Finalen som bestod av två stationer gick likt förmiddagens tävling också bland sanddynorna nere på Tylösand. Denna tävling ingick i Svenska Cupen och Svenska A-Cupen och var den sjätte och sista deltävlingen, så här var resultatet om möjligt ännu viktigare.

Bäst på eftermiddagens TempO var Christian Tingström, tävlandes för IKHP Huskvarna. Christian tog sig igenom både kval och final med endast två fel på de totalt 30 uppgifterna, vilket resulterade i ett första SM-guld i TempO-disciplinen.

– Först och främst var det väldigt kul att bara ta sig till final, det har jag inte gjort tidigare. Första gången till final och att det skulle gå så här bra var en stor överraskning men väldigt häftigt!

Vad tycker du är så kul med PreO?

– Det är framförallt att få nörda ner sig i kartan och lägga många minuter på att följa höjdkurvor, läsa detaljer och verkligen granska kartan. Det orienteringstekniska är ju väldigt intensivt i PreO, något jag tycker om, berättade Christian.

Vilken disciplin tycker du bäst om?

– Jag gillar PreO bäst. TempO har jag alltid tyckt varit lite tuffare men jag får väl omvärdera nu efter denna seger, säger Christian med glimten i ögat.

Svensk mästare TempO: Christian Tingström, IK HakarpspojkarnaSvensk mästare i TempO: Christian Tingström, IKHP Huskvarna. Bild: Hugo Mattsson

Christian som har många bra meriter från orienteringslöpning började med PreO 2013 då han blev skadad i foten. Sedan dess har Christian hållit på i många år men haft ett litet uppehåll nu senaste tiden då han börjat springa lite mer igen. Segersviten höll i sig till söndagens avslutande stafett där Christian med sina lagkamrater Viktoria Tingström och Hanna Palm även då vann och blev svenska mästare i PreO-stafett.

– Vår strategi var att starta med den minst erfarna på första sträckan och så axlade jag sista sträckan som är mest rutinerad. Det är en ganska vanlig strategi på PreO-stafetter.

Segrarlaget var väldigt nöjda med både sin insats och arrangemanget efter söndagens stafett som avgjordes längst kusten i solsken, regn och hagel.

– Det var väldigt roligt. En helt annan terräng än de andra dagarna. Mycket mer tekniskt, smådetaljer, skrevor, stenar och klippor så det var mycket rolig bana idag, säger Christian.

– De var två sorters terrängtyper idag, flikar Viktoria in med och fortsätter.

– Jag och Hanna tog en terrängtyp och så fick Christian ta den svårare

stafett-SM PreOElitbanan på stafett-SM i PreO där terrängen skiftade väldigt.

På stafetten fick lagen 30 uppgifter längst en slinga där varje lagmedlem skulle lösa tio uppgifter var. Förstasträckslöparen fick ta sina tio först innan man lämnar över kartan till andrasträckslöparen. Efter sina tio uppgifter fick alla i laget genomföra tidskontrollen som innehöll tre uppgifter på tid.

Många tävlande på helgens PreO-tävlingarBild från söndagens stafett där 39 lag tävlade om guldet. Bild: Hugo Mattsson

I Svenska cupen stod det redan klart att Geir Myhr Øien från Ringsaker i Norge vinner årets upplaga. Där bakom skedde det omkastningar då Anders Höije klättrade upp och blev totaltvåa i cupen efter att ha tagit ett silver på helgens TempO-SM.

Totalvinnare A-Cupen blev Christer Elfsberg från Kristinehamns OK.

Totalresultat Svenska cupen:

  1. Geir Myhr Øien, Ringsaker
  2. Anders Höije, Göteborg Majorna OK
  3. Arno Lilja Grönhovd, Modum OL
  4. Magnus Sterner, Strängnäs-Malmby OL
  5. Michael Johansson, Vänersborgs SK
  6. Robert Jakobsson, Tidahom SOK

podiumplaceringarna i Svenska Cupen. Från vänster: Anders Höije,
Podiumplaceringarna i Svenska Cupen. Från vänster: Anders Höije, Arno Lilja, Magnus Sterner, Robert Jakobsson, Michael Johansson.

Resultat natt-SM Preo elit:
1. Ola Jansson, Björklinge SOK
2. Christian Tingström, IKHP Huskvarna
3. Christian Enberg, Linköpings OK

Dag-SM PreO elit:
1. Håkan Gunnarsson, FK Göingarna
2. Anton Oddmo, OK PAN Kristianstad
3. William Rex, OK Landehof

TempO-SM PreO elit:
1. Christian Tingström, IKHP Huskvarna
2. Anders Höije, Göteborg-Majorna OK
2. Marit Wiksell, Rehns BK

Stafett-SM PreO:
1. IKHP Huskvarna
2. IFK Göteborg
3. Linköpings OK

Resultat från tävlingarna

Info om Svenska Cupen 

Toppbild: Vinnarlaget IKHP med Hanna Palm, Viktoria Tingström och Christian Tingström. Bild: Hugo Mattsson
Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Sexfaldige världsmästaren Ola Jansson fick med sig två silvermedaljer från PreO-EM i Finland. Här ser vi Ola under stafetten i lördags.
Tuff konkurrens under PreO-EM – två silver svenskt facit
Starten på stafetten vid PreO-EM i Finland.
Svenskt stafettsilver på PreO-EM
Den svenska truppen på PreO-EM i Finland med dagens silvermedaljör Ola Jansson i mitten av främre raden.
EM-silver till Ola Jansson
Fler nyheter