20.08.2023

SM i Långdistans

Orientering
Idag avgjordes orienterings-SM i långdistans strax söder om Örnsköldsvik. Tävlingarna bjöd på tuff norrländsk vildmarksterräng med mycket kupering och endast ett fåtal stigar och vägar i området. Det gällde verkligen att vara både fysiskt stark och noggrann i orienteringen för att ha chans i toppen.

I både herrarnas och damernas klass så togs en tidig övertygande ledning i form av Marie Olaussen, Stora Tuna OK och Jerker Lysell, Hagaby GoIF. Efter en lång väntan i ledarsoffan så kom till slut Tove Alexandersson i mål på tiden 90.42 och tog över ledningen med hissnande 11 minuter och 33 sekunder, en ledning som ingen kunde rå på.

– Jag har haft det väldigt bra, jag tycker om den här terrängen och denna typen av orientering, säger Tove till speakern.

Du vinner med över 11 minuter, hur kan du vara så överlägsen?

– Det här är en av de terränger som passar mig allra bäst och jag har haft en bra dag i skogen, säger Tove ödmjukt och berättar mer om loppet.

– Jag har legat på ganska jämt fysiskt hela vägen. Det är mest huvudet som blir trött. Jag kände att det var lite svårare att orientera mot slutet. Jag har försökt vara väldigt noggrann och hellre tagit ett extra stopp när jag känner mig osäker.

Tove i mål på lång-SMTove springer i mål som vinnare på SM Lång. Foto: Hugo Mattsson

I H21 fick Jerker Lysell också sitta länge i ledarsoffan efter att ha gjort ett riktigt bra lopp. En efter en kom topplöpare i mål utan att lyckas slå tiden. Men det höll nästan hela vägen, bara Viktor Svensk lyckades gå under 100 minuter och gick i mål som segrare på tiden 99.25 och vann med två minuter och 21 sekunder före Lysell. Brons tog Martin Regborn. I mål var Viktor nöjd med dagens lopp.

– Det var jättebra första halvan. Sen såg jag Martin Regborn som startade tre minuter före mig vid fjärde kontrollen och försökte gå rätt hårt för att gå ikapp, men fick inte riktigt tag i honom. Sen småmissade jag lite men lyckades komma ifatt Martin och har sprungit tillsammans därifrån, berättar Viktor och fortsätter. 
– Sen på slutet kom krampen. Först kom vaderna, sen fick jag sendrag i fötterna och till sist baksidan av ljumskarna så det var inte kul på slutet, men jag tog mig i mål, säger Viktor och pustar ut och tillägger.
– Det var det värt för ett SM-guld, men skönt att inte behöva spurta på slutet.

Jerker Lysell, Hagaby GOIF, Viktor Svensk, Stora Tuna OK och Martin Regborn, Hagaby GOIF på prispallen i SM LångdistansJerker Lysell, Hagaby GOIF, Viktor Svensk, Stora Tuna OK och Martin Regborn, Hagaby GOIF på prispallen i SM Långdistans. Foto: Hugo Mattsson

I damernas juniorklasser blev det också relativt klara segrar då Freja Hjerne, Tumba Mälarhöjden vann D18 med 61.31, tre minuter och 44 sekunder före tvåan Tilia Olsson. I D20-klassen vann Sabina Aumo, Göteborg Majorna OK, på 74.52 med en betryggande marginal på sex minuter och fyra sekunder före klubbkamraten Eleonora Alinder.

– Jag litade på min teknik och vet att springer jag ett bra lopp så räcker farten också. Eftersom jag hade gått så bra igår och de andra var ganska långt efter så visste jag att jag hade tid att göra några små misstag och försökte springa metodiskt och inte stressa upp mig. Jag är förvånad att det var en så stor seger, men jag visste att det var ett bra lopp, säger Sabina efter målgång.

Sabina Aumo vinner D20Sabina Aumo, Göteborg-Majorna OK vinner D20. Foto: Hugo Mattsson

I herrarnas H18-klass var det desto jämnare där Odin Ek, Nyköpings OK vann endast två sekunder före Wilmer Selin, FK Göingarna. Sedan var det ett litet hopp ner till bronsplatsen och Ludwig Rosén som var tre minuter och 42 sekunder efter segraren.

I H20-klassen såg det länge ut att kunna bli vinst för Lukas Larsson, OK Skogshjortarna men sent startande Olle Karlsson från IK Hakarpspojkarna tog till slut hem segern på tiden 85.08, två minuter och 58 sekunder före Lukas.

– Jag har laddat inför denna tävlingen ganska länge och är riktigt sugen på att orientera och då brukar det gå bra, sa Olle i mål.

På tredjeplats kom Casper Skepp, fyra minuter och 20 sekunder från segern.

Olle karlsson i mål som segrare i H20Olle karlsson i mål som segrare i H20. Foto: Hugo Mattsson

Nu väntar viktiga tävlingar även nästa helg då SM Medeldistans och stafett går av stapeln utanför Sundsvall.

 

På eventor finns fullständiga resultat.

Den häftiga kontrollen på slutet av banorna uppe i bergen
Den häftiga kontrollen på slutet av banorna uppe i bergen. Foto: Hugo Mattsson

Övre bild: Viktor Svensk springer i mål som segrare. Foto: Hugo Mattsson


RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter