Noel Braun JVM 2022

Bild: Johan Trygg

30.06.2023

Snart börjar Junior-VM i Rumänien

Orientering
Det är med ett intensivt tävlingsprogram JVM avgörs i Rumänien, 3e till 8e juni. 5 tävlingar och 6 dagar ställer höga krav och fokus på återhämtning men ett ypperligt tillfälle att träna på och skaffa sig mästerskapserfarenhet.

Junior-VM avgörs i år kring Baia Mare, norra Rumänien nära gränsen till Ungern och Ukraina. Det är typisk kontinental terräng med blandad vegetation som väntar löparna på skogsdistanserna. Vi har pratat med Annika Billstam, en av förbundskaptenerna för juniorlandslaget.

– Det är en annan typ av orienteringsteknik som krävs i kontinental terräng. Det är exempelvis viktigt att se och snabbt förstå kurvbilden för att inte ta eller tappa för mycket höjd under längre vägvalssträckor, i kombination med att hitta löpbara stråk genom grönare vegetation för att bibehålla fart, säger Annika.

Hur ser juniorlandslaget ut?

– Vi har en unik bredd och otroligt hög nivå på våra juniorer i Sverige just nu. Jag är jätteimponerad över de prestationer jag sett när vi varit ute på Swedish League-tävlingar under våren. Det är tuff konkurrens samtidigt som jag upplever att förbundets värdegrunder märks ända ner i juniorlandslag. Att individer som utvecklas gör laget bättre och att vi har en öppen atmosfär där vi lär av varandra. Så det har verkligen varit en utmaning för Thomas (Landqvist red.anm.) och mig att ta ut årets JVM-trupp.

Vad tror du ligger till grund för det?

– Jag tror att det är ett arbete som har pågått i flera år inom svensk orientering gentemot orienteringsgymnasium och orienteringsmiljöer i Sverige, att man har spridit ut det.

Ja, det finns en riktigt stor styrka i det för oss som nation.

Hur ser förberedelserna ut inför JVM?

– Inför JVM i år är det lite speciellt. Vi har valt att ha ett pre-camp på hemmaplan, då vi åkte upp till Idre några dagar under midsommarveckan. Tittar man på kartklipp så är Idre faktiskt bland det mest relevanta vi kan hitta på hemmaplan. Själva hårdheten i marken och vegetationen som väntar i Rumänien är inte densamma men svåra kontroller i detaljfattiga sluttningar och kupering kommer vi att få träna på. Vårt mål är att erbjuda träningar med hög kvalité och att lära känna varandra, så vi känner oss trygga tillsammans som grupp när vi är på plats på JVM. Eftersom programmet är så intensivt så tror jag det är viktigt att vi kan fungera som stöd till varandra på plats på JVM.

Slutligen, vad har ni för mål på junior-världsmästerskapen i år?

– Det främsta målet är att få tillfälle att skapa sig erfarenhet från stora mästerskap och ta med sig i sin fortsatta satsning som junior men också som senior. Att öva på att prestera som bäst när det väl gäller helt enkelt. Såklart har löparna resultatmål men för oss är det viktigast med erfarenheten.

 

Så här ser JVM-truppen ut till Rumänien.

Alva Björk, OK Pan Kristianstad

Klara Borg, Södertälje-Nykvarn

Alice Ek, Nyköpings OK

Freja Hjerne, Tumba Mälarhöjdens OK

Elsa Sonesson, Falköpings AIK

Alma Svennerud, Karlskrona OK

Reserver:

Amanda Granqvist, OK Ravinen

Tilda Palm, IK Hakarpspojkarna

 

Noel Braun, Växjö OK

Hannes Mogensen, OK Ravinen

Albin Warvelin, Attunda OK

Arvid Skepp, Sävedalens AIK

Marcus, Stenebo, Attunda OK

Linus Wernström, Växjö OK

Reserver

Lukas Larsson, OK Skogshjortarna

William Sturesson, Göteborg Majorna OK

 

Junior-VM börjar den 3 Juli med sprint och avslutas med stafett den 8 Juli.

Tävlingsprogrammet på JVM:

Måndag 3 juli, induviduell sprint.

Tisdag 4 juli, sprintstafett.

Onsdag 5 juli, medeldistans.

Fredag 7 juli, långdistans.

Lördag 8 juli, skogsstafett.


Text: Hugo Mattsson 
Bild: Johan Trygg 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter