OK Renen-ungdomarna Iris och Ellen Bergkvist står på ett skoterspår med skidorienteringsutrustning tillsammans med reportern Tova Nilsson från SR Norrbotten.

Bild: Anders Bennitz.

10.03.2023

Späckad skidorienteringshelg i Luleå

Skidorientering
Det blir ett intensivt tävlande i Luleå i helgen. På lördagen väntar två tävlingar: På förmiddagen SM och JSM i medeldistans och på eftermiddagen final i Svenska cupen med en sprint. På söndagen avgörs SM och JSM i stafett.

Tävlingarna avgörs kring Ormbergets skidstadion i Luleå som bjuder på toppenförhållanden. Förutom SM-tävlingar och Svenska cupen så är det också tre tävlingar, medel, sprint och långdistans, för övriga åldersklasser.

I Svenska cupen är det hård kamp i toppen av seniorklasserna. På herrsidan leder Jonatan Ståhl, IFK Mora OK, tolv poäng före klubbkompisen Gustav Johnsson. I damklassen toppar Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, åtta poäng före Evelina Wickbom, I 19 IF.

Totalställning Svenska cupen seniorer

Totalställning Svenska cupen juniorer

I kampen om SM-medaljerna på seniorsidan så är det ett tunt men naggande gott startfält på damernas medeldistans. Vi gissar att dessa fyra jämna åkare slåss om guldet: Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, Frida Sandberg, Säterbygdens OK, Elin Schagerström, Garphyttans IF och Evelina Wickbom, I 19 IF.

I herrklassen är det troligtvis några fler som vill blanda sig i kampen om guldet på medeldistansen. Ska någon rå på Europamästaren på just medeldistans, IFK Mora OK:s Linus Rapp, som vann dubbla SM-guld på sprint (delat med Truls Lindholm) och långdistans på hemmaplan nyligen. Några som definitivt kommer utmana honom är klubbkompisarna Jonatan Ståhl, Andrei Lamov och Gustav Johnsson. Så också Rasmus Wickbom, I 19 IF, Edvin Nordström, Täby OK och Truls Lindholm, Sundsvalls OK. Kanske också före detta världscupsprintern i längdåkning, Gustav Nordström, IFK Umeå.

Kartklipp över hur spårsystemet vid Ormberget såg ut vid Norrbottens DM i fjol.

Eventor lördag förmiddag

Eventor lördag eftermiddag

Eventor söndag

Bildtext toppbild. OK Renen-ungdomarna Iris och Ellen Bergkvist i livesändning med reportern Tova Nilsson från SR Norrbotten på torsdagen inför helgens skidorienteringstävlingar i Luleå. Foto: Anders Bennitz.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter