Gustav Bergman intervjuas.

Bild: Hugo Mattsson

04.10.2023

Starkt svenskt kval – men Bergman missade final

Orientering
De svenska löparna presterade mycket bra på förmiddagens kvalheat på EM-sprinten i Italien. Dock missade Gustav Bergman avancemang till finalen med ynka en sekunds marginal och blir utan världscuppoäng idag. ”Det kändes jättedåligt i kroppen. Riktigt tråkigt”, säger Bergman.

För Gustav Bergman blev det en snöplig start på EM när han missade avancemang till eftermiddagens final på den individuella sprinten med bara en sekunds marginal. Därmed blir Bergman helt utan poäng i världscupen efter dagens tävling där han ligger trea i sammandraget.

– Det kändes jättedåligt i kroppen. Ärligt talat har jag väl inget i finalen att göra med den form jag har nu, konstaterar Bergman.

Har du förkylningskänsla i kroppen?
– Inte idag egentligen. Men det kändes jättekonstigt i andningen och var seg och trött och kunde inte pusha något. Jag sprang väldigt bra tekniskt men jag ser på sträcktiderna nu att det var framförallt på de längre sträckorna jag tappade jättemycket.

Nu blir Bergman helt utan världscuppoäng idag och hans tredjeplats i totalen hotas nu närmast av österrikaren Jannis Bonek som ligger fyra samt Emil Svensk och Martin Regborn. Gustav har dock ett ganska stort försprång med 270 poäng jämför med Bonek 176, Svensk 165 och Regborn med 157.

– Det har gått så dåligt med träningen sista tiden och det har varit mycket strul. Jag tänkte jag skulle komma hit och bara satsa på att hålla tredjeplatsen i total världscupen. Så det suger att det inte blir några poäng idag, säger Bergman.

Hur känns det nu i kroppen. Kommer du kunna springa mer under EM?
– Jag kommer inte springa stafetten på fredag. Dit skulle jag inte heller bli uttagen. Det är många som är betydligt hetare än mig. Det är ju ganska långt kvar till söndag (knockout-sprinten) men det är svårt att säga nu hur jag kommer att känna mig då.

Förutom Gustav så missade Max Peter Bejmer, Tilda Johansson och Vilma von Krusenstierna avancemang. Bejmer blev diskad efter att ha hoppat över några kontroller på banan vilket han inte märkte förrän i mål.  

Alla övriga svenskar gjorde ett mycket starkt kval och är vidare till final med god marginal. Glädjande heatvinnande svenskar är Alva Sonesson och Oskar Andrén.

Liveresultat

Finalerna har första start 14.30 då också SVT:s sändning startar

Bildtext: Gustav Bergman missade finalen på sprint-EM med en sekunds marginal. Bild: Hugo Mattsson.

Text. Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Nattorienterare stämplar vid kontroll
Variationsrika banor väntar på Natt-SM
Klara Borg
Ravinen och Södertälje-Nykvarn vann Kolmårdskaveln
Max Peter Bejmer spurtar mot mål under Swedish League i Skåne.
Bejmers väg till långdistansseger på Swedish League
Fler nyheter