Från vänster: Martin Regborn, Hanna Lundberg, Gustav Bergman och Tove Alexandersson som springer samtliga distanser på världscupen i Tjeckien i början på augusti.

Bild: Fredrik Tanfara.

16.06.2023

Stor förhandsuttagen trupp till världscupen i Tjeckien

Orientering
För de svenska löpare som är uttagna till VM i Schweiz är förstås VM-uppladdning vad som närmast väntar efter helgens Jukola och Venla i Finland. Redan nu är dock 21 löpare förhandsuttagna till andra omgången av världscupen som avgörs i Tjeckien 2-6 augusti.

Förbundskaptenerna Kalle Dalin och Anneli Östberg har i nuläget gjort en förhandsuttagning av 21 löpare i truppen till Tjeckien. 20 av dem är uttagna till medel och långdistans och några av dessa är även förhandsuttagna till sprinten. Lina Strand har valt att fokusera enbart på sprint.

Efter SM i knockout-sprint i Umeå 1-2 juli  kommer landslagsledningen ta ut ytterligare sex damer och fyra herrar som får springa sprint i Tjeckien.

– Några av dessa kanske redan finns med i truppen men förmodligen så kommer vi komplettera med några som likt Lina bara kommer springa sprint, säger Kalle Dalin.

I Umeå så är det individuella kvalet under lördagen intressant inför uttagningen till världscupen i Tjeckien och finalerna på knockout-sprinten på söndagen är mer intressanta inför uttagning till höstens EM i Italien meddelar Dalin.

Att ta ut löparna till skogsdistanserna i Tjeckien har varit riktigt tufft för landslagsledningen när nivån nu är så hög på så många svenska löpare.

– Jag kan utan att tveka säga att vi aldrig haft så många löpare i Sverige som kan vara med och slåss om topplaceringar på en världscuptävling, menar Kalle Dalin.

Terrängen i Tjeckien är det många av löparna som är vana vid eftersom den liknar VM-terrängen från 2021. Då investerade många löpare många timmar i förberedelser där. Men i truppen finns också några löpare som för första gången får tävla i den kuperade sandstensterrängen.

– För de lite mindre rutinerade löparna blir dagarna innan tävlingarna startar väldigt viktiga för att känna sig trygga i den lite speciella terrängen. Den är ju väldigt fysiskt utmanande men samtidigt krävs bra beslut på både långa och korta vägvalssträckor, säger Kalle Dalin.

Tävlingsprogram världscupen omgång 2 Tjeckien
Onsdag 2 augusti: Sprint
Torsdag 3 augusti: Sprintstafett
Lördag 5 augusti: Medeldistans
Söndag 6 augusti Långdistans

Förhandsuttagna

Damer:
Tove Alexandersson (sprint, medel, lång)
Sanna Fasth, IFK Göteborg Orientering (medel, lång)
Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering (sprint, medel, lång)
Hanna Lundberg, OK Renen (sprint, medel, lång)
Elin Månsson, IFK Göteborg Orientering (medel, lång)
Karolin Ohlsson, Järla Orientering (medel, lång)
Johanna Ridefelt, OK Linné (medel, lång)
Lisa Risby, OK Kåre (medel, lång)
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK (sprint)
Andrea Svensson, OK Tisaren (medel, lång)
Tilda Östberg, Stora Tuna OK (medel, lång)

Herrar:
Max Peter Bejmer, IFK Göteborg Orientering (lång)
Gustav Bergman, OK Ravinen (sprint, medel, lång)
Simon Hector, Snättringe SK (medel)
Simon Imark, Tullinge SK (lång)
Anton Johansson, OK Orion (medel, lång)
Martin Regborn, Hagaby GoIF (sprint, medel, lång)
Albin Ridefelt, OK Linné (medel)
Emil Svensk, Stora Tuna OK (sprint, medel, lång)
Viktor Svensk, Stora Tuna OK (medel, lång)
Isac von Krusenstierna, OK Kåre (sprint, medel, lång)

Lagen till sprintstafetterna tas ut senast torsdag 27 juli.

 

Bildtext toppbild. Kvartetten Martin Regborn, Hanna Lundberg, Gustav Bergman och Tove Alexandersson springer samtliga distanser på världscupen i Tjeckien i början på augusti. Foto: Fredrik Tanfara.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter