15.06.2024

Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024

Orientering
Efter en fenomenal ankarsträcka av Tove Alexandersson så tog Stora Tuna hem segern i Venlakavlen 2024. Men det svängde mycket under de fyra sträckorna i terrängen norr om Kauhava flygfält i Österbotten.

Det var över 1400 lag som gav sig ut i skogen när startkanonen fyrades av. Det var den danska klubben OK Pan Århus med Andrine Benjaminsen som tog täten och efter den åtta kilometer långa banan så hade hon gått loss och tagit en ledning på en minut och sju sekunder vid växling före tvåan IFK Göteborg med Victoria Hæstad Bjørnstad. Femma in i mål bara tolv sekunder efter sin klubbkamrat var Sara Hagström, IFK Göteborg lag 4, som bevisligen börjar komma tillbaka från sin ryggoperation.

– Det var jättekul! Jag ville inte vara med något av de främre lagen i klubben för jag var osäker på om jag skulle behöva gå hem eller ej.
– Jag kunde inte riktigt trycka på på stigarna men det var väldigt kul och fin terräng.

När Sara får frågan om VM svarar hon återhållsamt.

– Det är fortfarande lite osäkert. Jag har inte sprungit asfalt ännu och jag springer max 50 minuter, så jag fick köra uppvärmning på väg till startpunkten. Jag är fortfarande väldigt mycket i upptrappningen.

I inledningen på andra sträckan var den Litauiska klubben IGTISA som tog ledningen. I mål var det dock den finska klubben Kalevan Rasti med Ida Haapala som var i ledningen före Stora Tuna OK med Marie Olaussen som plockat placeringar och växlade bara en minut från ledningen.

På tredje sträckan gav sig Kalevan Rasti, Stora Tuna OK och IFK Mora ut före IFK Göteborg som med Sanna Fast var det laget som gick allra snabbast på denna sträckan. Redan efter tre kilometer var Fast uppe i ledningen och fortsatte springa bra.

Efter en suverän sträcka av Sanna Fast så skickades Ingrid Lundanes ut först för IFK Göteborg på den fjärde och sista stäckan. 1 minut och 13 sekunder före Kalevan Rasti med Marika Teini och 3 minuter och 26 sekunder före Stora Tuna OK med Tove Alexandersson.

Tove Alexandersson väntar fokuserat på att ge sig utTove Alexandersson väntar fokuserat på att ge sig ut. Foto: Hugo Mattsson

Nu började jakten och redan vid första tv-kontrollen efter 1.9 kilometer så var Alexandersson bara 1 minut och 16 sekunder efter. Tove fortsatte springa bra och efter sex kilometer hade hon gått om och kopplat greppet om stafetten med ett fenomelt tempo. Tove Alexandersson vann sträckan med över tre minuter och kunde till slut fira i mål tillsammans med lagkamraterna och vann stafetten med fyra minuter och elva sekunder före finska Kalevan Rasti.

– Vi har varit väldigt fokuserade på stafetterna i år, så det känns helt fantastiskt att vi lyckades leverera på både Tiomila och Jukola, säger Alexandersson

– Det var en bra lucka fram, så jag visste jag var tvungen att göra en riktigt bra lopp för att komma ikapp. Så jag låg på hårt redan från start.

– Det var några riktigt luriga kontroller i slutet också, så jag kände mig aldrig säker, utan det gäller att ha fokus hela vägen in.

Se alla resultat från Venla här

1. Stora Tuna OK, SWE
2. Kalevan Rasti, FIN 
3. Lahden Suunnistajat-37, FIN 
4. IFK Göteborg 2, SWE
5. Tampereen Pyrintö, FIN
6. NTNUI, NOR
7. IFK Göteborg 1, SWE 
8. Västerviks OK, SWE
9. OK Kåre, SWE
10. Nydalens SK, NOR

Ikväll är det dags för Jukolakavlen. Starten går kl 22.00 Svensk tid, följ stafetten via webbsändningen på IOF TV.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter