Emil Svensk springer i mål tillsammans med sina lagkamrater till en suverän Tiomilaseger.

Bild: Tilda Andersson

05.05.2024

Suverän Tiomilaseger för Stora Tuna OK – efter 60 år

Orientering
Stora Tuna OK suktade efter en seger i herrtävlingen på Tiomila efter 60 års väntan. Och orienteringsklassikern i ny skepnad 2024 fick se Borlängeklubben vinna på ett suveränt sätt. ”Jag vet inte hur bra jag orienterat i dag. Jag hade kontroll på kartan hela tiden”, säger slutmannen Emil Svensk.

Efter en snudd på helt perfekt genomförd kavle över tio sträckor så vann Stora Tuna OK 2024 års upplaga av Tiomila i Nynäshamsskogarna med en segermarginal på över fem och en halv minut till tvåan, OK Linné från Uppsala.

När tävlingen drog ihop sig mot ett avgörande på slutsträckorna så visade det sig att segern skulle stå bland tre svenska lag, alla med en viss favoritstämpel.

När så Viktor Svensk gav storebror Emil ett försprång på drygt en minut och 40 sekunder till IFK Göteborg och OK Linné inför slutsträckan så var det bäddat för Stora Tuna att få ta en jubileumsseger efter klubbens hittills enda triumf i Tiomila som skedde för 60 år sedan vid Malma hed i Malmköping.

Att Emil Svensk jagades av Albin Ridefelt, som avgjorde till seger för OK Linné 2022 och Elias Jonsson, som i fjol förde NTNUI till seger och nu var slutman för IFK Göteborg, hjälpte inte. Avståndet till förföljarna bara växte och växte på slutsträckan.

– Jag fick ett bra utgångsläge och jag tänkte direkt att jag skulle göra det svårt för dem att komma i kapp. Jag öppnade ganska hårt på några lätta sträckor och sedan har jag bara sprungit lugnt och säkert, berättar Emil.

Du såg inte ut att ha gjort några misstag alls längs banan?
– Jag rundade en brant på fel sida bara. Jag vet inte hur bra jag orienterat i dag. Det var bland det stabilaste jag varit med om. Jag hade kontroll på kartan hela tiden.

Emil vill förstås också framhålla alla sina lagkompisar.

– Jag är imponerad över hur bra alla sprungit. Det är viktigaste dagen på året för många och alla har sprungit så stabilt.

Anton Sjökvist sprang första sträckan och växlade som 27:a 59 sekunder från tät och gav laget en bra inledning.

– Vi har haft chansen många gånger så kul att vi får till det nu och alla springer så bra, säger Sjökvist.

Som längst från ledning var laget efter tre sträckor när Henrik Petrisi växlade ut laget 3.19 efter på 18:e plats.

Olle Kalered sprang sjätte sträckan och förde upp laget till andra plats.

– Jag är nästan gråtfärdig, säger Olle som hade en tuff uppladdning inför årets Tiomila.

– För tre veckor sedan var jag på vårdcentralen med feber och fick penicillin mot lunginflammation. Det var så osäkert in i det sista.

Men du gjorde en bra sträcka!
– Jag hade inte råd att bomma. Jag är jättenöjd med min insats och hela laget. Jag tror vi bara har två-tre minuter bom på hela laget. Alla har gjort precis det vi ska.

Det var förstås stort jubel i Stora Tuna-lägret efter segern.

– Det är glädjerus, tårar och känslor all over the place, säger coachen Staffan Eriksson.

Albin Ridefelt förde OK Linné till andraplatsen 5.36 efter vinnarlaget.

– Det var fin orientering men tufft. Jag var offensiv från början men hade kanske inte bästa dagen fysiskt. Tekniskt sprang jag bra hela vägen och såg ingen annan men hade väl känslan av att jag inte var först. Trodde kanske att jag var efter Göteborg också, säger Albin och fortsätter;

– Emil är alltid stark men hans lopp idag är verkligen imponerande.

Elias Jonsson förde IFK Göteborg övre mållinjen som trea 7.37 bakom Stora Tuna.

– Jag kom aldrig in i orienteringen. Det blev lite hackigt. Jag var inte tillräckligt noggrann

Bakom den svenska topptrion blev fjolårssegraren NTNUI bästa norska lag på fjärde plats dryga kvarten efter Stora Tuna. Strax där bakom blev det finsk när Olli Ojanaho, Helsingin Suunnistajat, spurtade ner norska Tyrvings Matthias Kyburz. Schweizaren som nyligen blev OS-klar på maraton.

Liveresultat

Stora Tuna OK segerlag. Från vänster: Olle Kalered, Jesper Svensk, Ville Johansson, Anton Sjökvist, Anton Forsberg, Henrik Johannesson, Viktor Svensk, Emil Svensk, Joakim Svensk och Henrik Petrisi. Bild: Tilda Andersson.

Stora Tuna OK segerlag. Från vänster: Olle Kalered, Jesper Svensk, Ville Johansson, Anton Sjökvist, Anton Forsberg, Henrik Johannesson, Viktor Svensk, Emil Svensk, Joakim Svensk och Henrik Petrisi. Bild: Tilda Andersson.

Bildtext toppbild: Emil Svensk springer i mål tillsammans med sina lagkamrater till en suverän Tiomilaseger. Bild: Tilda Andersson.

Sträcka för sträcka:

Sträcka 1, 7,1 km
Jacob Steinthal visade vägen för hårdsatsande danska Farum Tisvilde på första sträckan. Han spurtade in ett par sekunder före OK Linnés förstasträckalöpare, schweizaren Reto Egger. De tio första lagen var inom 25 sekunder.

– Vilken härlig känsla att springa in först. Jag gjorde en bra sträcka. Det var lite stressigt i början men sedan kom jag in i det, berättade Steinthal med ett stort leende på läpparna.

Reto Egger hade en lucka ett tag på första men gjorde en bom och blev upphunnen.

– Jag fick inte riktigt ihop kartan där men det viktigaste var att vi var med in till växling, sa Egger.

Sträcka 2, 7,2 km
Isak Jonsson för fjolårssegraren NTNUI växlade först och sa så här:
– Många så kallade experter har räknat bort oss i år. Jag tror vi kommer vara med helt däruppe.

IFK Göteborgs Filip Ossiansson växlade tvåa, sju sekunder bakom NTNUI.

– Hittills har det gått enligt plan, konstaterade Ossiansson efter växling.

”Gamle” Peter Öberg visade fin form och växlade som femma för OK Hällen.

De åtta första lagen var inom 57 sekunder.

Sträcka 3, 5,8 km
Nils Tveite höll NTNUI kvar på förstaplatsen och spurtade in två sekunder före Johan Giberg, Södertälje-Nykvarn och fyra före Ludvig Ek, IFK Göteborg och sekunden före Marcus Millegård, Sävedalens AIK. Oskar Spets Storhov för OK Linné var femma i mål elva sekunder bakom Tveite. De tio första lagen var inom 1.05 inför omstarten på långa natten.

– Jag gjorde mitt eget lopp hela vägen. Det kanske till och med var lite överdrivet men jag följde min taktik och vi har ett bra utgångsläge, berättade IFK Göteborgs Ludvig Ek.

Stora Tuna OK med Henrik Petrisi var här 3.19 efter på 18:e plats. Det var det mesta laget var från tät.

Sträcka 4, 14.2 km
Med långa natten startade tävlingen om 23.30.

Vid 3,6 km var tätklungan tio man stor inom 13 sekunder. Med lagen i följande ordning: Koovee, Kalevan Rasti, OK Linné, Södertälje-Nykvarn, IFK Göteborg, Ikaalisten, Denseln, Sävedalen, Halden och Bäkkelaget. Axel Elmblad, Bredaryd var ensam elva, 2.53 efter och minuten före stora klungan med Snättringes Simon Hector och Stora Tunas Joakim Svensk i front.

Först till växeln var Ikaalisten Nouseva-Voimas Juho Ylinen som stämplade in sju sekunder före IFK Göteborgs Fredrik Bakkman. Åtta lag var inom 15 sekunder, Linne 4:a

Först i andra klungan som plockade in på slutet var Eskil Kinneberg, OK Kåre, 1.14 bakom. Joakim Svensk 15:e 1.20

– Lite stressigt i början men sedan lugnade ner sig. Allt enligt plan så här långt, sa Bakkman.

Sträcka 5, 5,8 km
IFK Göteborgs Vegard Kittilsen fick en bra och snabb start på sträckan. Trots någon liten sväng på slutet växlade han först 1.19 före Oliwer Lundberg, Bredaryd, som gjorde en stark sträcka med att plocka 17 placeringar. Stora Tuna växlade femma strax där bakom

– Jag tycker det var ganska lätt och det gick bra hela vägen. Det ser bra ut med vår starka avslutning, sa Stora Tunas Anton Forsberg.

OK Linné tappade mark med David Lingfors och var 5.46 efter på 20:e plats.

Sträcka 6, 6,3 km
Johan Högstrand höll ledningen hela vägen men lagen bakom närmade sig och till växlingen stämplade Olle Kalered, Stora Tuna, 1.09 efter och bara några få sekunder följde IFK:s andralag med Vetle Ruud Bråten och Aleksi Sorsa, Tampereen Pyrintö. Sedan följde NTNUI +1.38, Sävedalen +1.50. Linné +3.50.

Sträcka 7, 7,5 km
Jesper Svensk förde upp Stora Tuna i ledningen för första gången i tävlingen. Han växlade fyra sekunder före Tampereen Pyrintös schweizare Florian Howald. Quentin Moulet för IFK Göteborg tappade mark och var 2.39 efter. Rasmus Andersson, OK Linné var 2.39 efter och Anders Vestöl, NTNUI, 2.50 efter.

– Gick bra i stort sett hela vägen. Hade dålig riktning ut från en kontroll och någon liten sak till men ett bra lopp, konstaterade Jesper Svensk.

Sträcka 8
Stora Tunas Henrik Johannesson växlade först, två sekunder före Max Peter Bejmer, IFK Göteborg och nio sekunder för Lucas Basset, OK Linné. Tampereen Pyrintö var 1.59 efter och den stora klungan låg åtta minuter efter.

Sträcka 9, 10,4 km
Viktor Svensk skapade lucka till skickade ut brodern Emil 1.42 respektive 1.45 före IFK Göteborg och OK Linné. Till fjärde lag, Tampereen Pyrintö, var marginalen hela 10.35.

– Lite bommar i början och inte så distinkt. Sedan bestämde jag mig för att göra mitt eget och jag och Oskar gick höger och Kasper, berättade Viktor Svensk.

– Jag visste inte först om jag var först men sedan vände jag mig om och såg två lampor och tänkte att det nog var Kasper och Oskar, fortsatte Viktor.

Sträcka 10, 12,6 km
Halvvägs på sista sträckan hade Emil Svensk utökat Stora Tunas ledning till 2.59 före Albin Ridefelt och 4.31 till Elias Jonsson. I mål var marginalen 5.36 respektive 7.37 till OK Linné och IFK Göteborg.

 

RELATERADE NYHETER

Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fyra av de förhandsuttagna till höstens EM i Ungern. Från vänster: Martin Regborn, Hanna Lundberg, Gustav Bergman och Tove Alexandersson.
Förhandsuttagna till höstens EM i Ungern
Fler nyheter