Guldjubel för Jonatan Gustafsson, Tove Alexandersson, Sara Hagström och Martin Regborn.

Bild: Fredrik Tanfara

06.10.2023

Suveränt svenskt EM-guld i sprintstafett

Orientering
Kvartetten Tove Alexandersson, Jonatan Gustafsson, Martin Regborn och Sara Hagström vann stafetten vid sprint-EM i Soave, Italien efter en suveränt genomförd tävling. Segermarginalen till Schweiz på silverplats blev 36 sekunder. Finland tog bronset.

Sverige höll ledningen från start till mål även om Schweiz vid några tillfällen var i bakhasorna. Ut på sista sträckan hade Sara Hagström ett försprång på 33 sekunder till Elena Roos, Schweiz.

– Det var rena drömmen att få ett sådant utgångsläge men jag kände att jag var på väg att sabba det redan mot ettan. Jag hittade inget bra vägval och tänkte: ”nu är det något jag inte sett”, ”jag går på en nit”. Men nu i efterhand känns det som det inte fanns något riktigt bra alternativ, berättade Sara i SVT:s sändning.

När sedan Elena Roos gjorde ett misstag mot åttonde kontrollen och blev upphunnen av Finland och Norge så utökade Hagström sin ledning.

– Jag kikade bakåt och såg att det var ganska långt efter. Men jag var trött idag, sa Hagström och fortsatte:

– Det var lite lurigt i sluttningen med trapporna. Jag strulade till det lite grann där.

Någon fara för segern var det dock aldrig. En trött men glad Sara möttes upp av sina lagkamrater vid sista kontrollen och de sprang tillsammans över mållinjen dryga halvminuten före Schweiz där Roos avslutade starkt och säkrade silver. Venla Harju grejade ett finskt brons 17 sekunder där bakom och nio sekunder före Norge med Victoria Hästad Björnstad.

På första sträckan tog Tove Alexandersson kommandot direkt och fick en tidig lucka men till elfte kontrollen var Simona Aebersold, Schweiz, ikapp.

– Till första kontrollen var det lite lurigt men annars var det mycket löpning. Men jag gjorde bort mig i sluttningen mot borgen. Jag sprang inte fel men jag stod väldigt mycket still. Jag förstod inte kartan, visste inte var jag fick springa. Jag tog det säkra före det osäkra där, berättade Alexandersson.

På slutet sprang dock Tove ifrån Aebersold på ren löpning och skickade ut Jonatan Gustafsson med 15 sekunders ledning.

Gustafsson utökade försprånget till Joey Hadorn inledningsvis då schweizaren gjorde ett misstag till första kontrollen. Hadorn plockade in lite tid i sluttningen där också Gustafsson tvekade lite. Han gjorde också en felspringning till 18:e kontrollen. Till växlingen var Sveriges ledning 5,7 sekunder. Finland var minuten efter som trea, fyra sekunder före Norge.

– Jag kände att jag hade bra kontroll i början men det var nog på tre ställen jag gjorde bort mig lite. Jag lyckades ju ändå hålla ledningen, kommenterade Gustafsson efter sin första mästerskapsstafett för Sverige.

På tredje sträckan utökade Martin Regborn försprånget direkt, då Mattias Kyburz gjorde misstag inledningsvis. Till växlingen hade Regborn en ledning på 33 sekunder till Finland med Tuomas Heikkilä som var två respektive fyra sekunder före Kyburz och Norges Kasper Fosser.

Resultat

EM sprintstafett, Soave, Italien
1. Sverige 1:02:35.20
2. Schweiz +0:36
3. Finland +0:53

Officiellt resultat

Bildtext toppbild: Guldjubel för Jonatan Gustafsson, Tove Alexandersson, Sara Hagström och Martin Regborn. Bild: Fredrik Tanfara.

RELATERADE NYHETER

Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Jukolabilder Hugo Mattsson 01062
Så följer du den finska orienteringsfesten Jukola & Venla i helgen
Schweiz Världscup Individuell Sprint 26 Maj Hugo Mattsson 5153
Sveriges trupp till Student-VM i Bulgarien
Fler nyheter