Utsikt mot havet från Ögeltjärnsberget, Örnsköldsvik

Bild: Örnsköldsviks kommun

09.01.2024

Svensk Orientering söker EM, Veteran-VM och VM

Svensk Orientering
Det blir förhoppningsvis ännu fler stora evenemang inom orientering på svensk mark. Nu står det klart att Svensk Orientering ansöker om: • EM i Mountainbikeorientering år 2026, inklusive Ungdoms-EM och Junior-EM till Mora. • Veteran-VM år 2027 till Leksand-Rättvik. • VM i orientering 2029 till Örnsköldsvik.

Strategin för Svenska Orienteringsförbundet är att arrangera minst ett internationellt evenemang årligen i någon av de fyra grenarna; orienteringslöpning, mountainbikeorientering, skidorientering och precisionsorientering, samt att arrangera VM i någon av grenarna var femte år.

– Att arrangera internationella tävlingar betyder mycket för Svensk Orientering, både i form av ökad synlighet i media, men också ökad attraktionskraft för partners och inte minst för de landslagsaktiva som får möjligheten att slåss om medaljer och framgångar på hemmaplan. För de arrangerande destinationerna och föreningarna innebär ett internationellt mästerskap också flera positiva effekter, säger Susanne Maarup, förbundschef på Svensk Orienteringsförbundet.

Fredrik Ahnlén är ansvarig för ansökningsarbetet på Svensk Orientering Events AB.

– Det är väldigt glädjande att meddela att Svensk Orientering ansöker om och ser fram emot att anordna fler internationella värdetävlingar kommande år. Det ligger helt i linje med vår strategi och Kompassriktning 2030. De tre internationella mästerskap som vi nu söker för har alla olika målgrupp och kompletterar det Junior-VM som är tilldelat sedan tidigare till Karlskrona 2026 på ett fint sätt. Därtill för vi även dialog med Internationella Orienteringsförbundet, föreningar och destinationer om värdskapet för mer eller mindre årliga världscupomgångar i Sverige framöver, med start i Idre Fjäll år 2025. Kort och gott finns det mycket spännande att hoppas på och se fram emot inom svensk och internationell orientering, säger Fredrik Ahnlén.

De evenemang som Sverige tidigare tilldelats:

  • Världscupen 2025 i Idre Fjäll, Svensk Orientering tillsammans Idrefjällens OK står som arrangör.
  • Junior-VM 2026 i Blekinge med Karlskrona som centralort. Svensk Orientering, tillsammans med OK Orion som står som arrangör. 

De nya evenemang som Sverige ansökt om:  

  • Europamästerskap i MTBO 2026, inklusive Ungdoms-EM och Junior-EM till Mora, med IFK Mora som arrangör. 
  • Veteran-VM 2027 till Leksand-Rättvik, med Leksands OK, IK Jarl och övriga lokala föreningar som arrangör
  • VM 2029 i orientering till Örnsköldsvik, med OK Nolaskogsarna, Skogslöparna och övriga lokala föreningar som arrangör. 

Evenemangen drivs av Svensk Orientering Events AB, tidigare O-Ringen AB.

RELATERADE NYHETER

Ettan Höstsamling 24
Spännande program på Höstsamlingen – anmäl dig redan nu
Hållbarhet
Här är Svensk Orienterings hållbarhetsrapport 2023
VB2 _äldre
Nu kan du söka Projektstöd 65+
Fler nyheter