Trion som tog hem EYOC-stafetten. Från vänster: Tuva Sirviö, Freja Hjerne och Tilia Olsson.

Bild: Oskar Andrén

24.06.2024

Svensk seger på EYOC-stafetten

Orientering
Det blev svensk seger i W18-klassen när European Youth Orienteering Championships avslutades med stafetter på måndagen. Trion som stod för bedriften var i tur och ordning Tuva Sirviö, Tilia Olsson och Freja Hjerne.

Tuva Sirviö sprang första sträckan och växlade som sexa men var bara 34 sekunder efter då ledande Finland.

– Ett tekniskt stabilt lopp men tyngre känsla fysiskt, berättar Sirviö.

Cajsa Alenius gjorde en finfin stafettsträcka i ett nordiskt kombinationslag och växlade i täten på första sträckan.

På andra sträckan så avancerade Tilia Olsson till andra plats och skickade ut Freja Hjerne sju sekunder bakom Schweiz. Övriga lag var mer än fyra minuter efter.

– Jag är nöjd jag höll ihop det då kroppen var trött efter flera tuffa tävlingsdagar och det var ett bra tekniskt lopp rakt igenom. Kul att vara med uppe i täten och fightas, säger Olsson.

Freja Hjerne förde Sverige till seger en minut och 23 sekunder före Tjeckien. Frankrike slutade trea två minuter efter det svenska laget.

– Början av loppet gick ganska bra, jag hade koll på orienteringen och körde mitt eget, men efter varvningen bommade jag flera kontroller, säger Hjerne om slutsträckan.

– Jätteroligt att hela laget sprang så bra! Det har vart superkul att få springa EYOC och en häftig upplevelse. Jag är väldigt nöjd med helgen, och tar med mig många nya erfarenheter, berättar hon vidare.

I M18-klassen slutade de svenska killarna på sjunde plats drygt tio minuter bakom Tjeckien som vann drygt två minuter före Finland. Schweiz tog tredjeplatsen.

Axel Thybeck sprang första sträckan och var drygt tre minuter efter ledande Finland. Arvid Algers Omholt klättrade till tolfte plats på andra men då var laget snudd på nio minuter bakom Finland som fortfarande hade ledningen. Ola Leire gjorde en bra slutsträcka och förde Sverige till sjunde plats.

Hela den svenska EYOC-truppen efter stafetten. Övre raden från vänster: Max Österberg, Axel Thybeck, Arvid Algers Omholt och Ola Leire. Främre raden från vänster: Cajsa Alenius, Tilia Olsson, Freja Hjerne och Tuva Sirviö. Bild: Oskar Andrén.Hela den svenska EYOC-truppen efter stafetten. Övre raden från vänster: Max Österberg, Axel Thybeck, Arvid Algers Omholt och Ola Leire. Främre raden från vänster: Cajsa Alenius, Tilia Olsson, Freja Hjerne och Tuva Sirviö. Bild: Oskar Andrén.

– Målet med helgen var att löparna skulle få nyttiga lärdomar och erfarenheter till framtiden samt en minnesvärd helg och bra förutsättningar för fina prestationer. Allt har uppfyllts med god marginal och det är glada och trötta löpare som nu är på väg hemåt, säger förbundskapten Emma Martner.

– Resultatmässigt summerar vi två guld och ett brons samt två topp-6 placeringar vilket känns jätteroligt.

Resultat

Bildtext toppbild. Trion som tog hem EYOC-stafetten. Från vänster: Tuva Sirviö, Freja Hjerne och Tilia Olsson. Bild: Oskar Andrén.

RELATERADE NYHETER

Karolin Ohlsson med VM-silver och Tove Alexandersson med sitt 21:a VM-guld tillsammans med Simona Aebersold på bronsplats på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Svensk medaljsuccé på Sprint-VM – guld, silver och brons
in Regborn mot en andraplats i kvalet på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Alla svenskar vidare från knockoutkvalet på VM
: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
Fler nyheter