Magdalena Olsson spurtar i mål som guldmedaljör på sprinten vid VM i Ramsau.

Bild: Johan Trygg

23.01.2024

Svensk trippelsuccé på VM i Ramsau

Skidorientering
Det blev en stor svensk succé i damklassen när VM i skidorientering inleddes med sprint på tisdagen. Comebackande Magdalena Olsson tog karriärens första VM-guld i stor stil, 43 sekunder före Elin Schagerström och 47 före Tove Alexandersson. ”Det var på tiden efter alla silver tidigare”, säger Magdalena Olsson efter guldloppet.

Tävlingen i österrikiska Ramsau bjöd på utmanande förhållanden med kraftigt snöfall som gjorde det svårt för de tävlande att se skillnad på uppkörda spår och genspår. Magdalena Olsson höll dock tungan rätt i munnen hela vägen och efter loppet sken hon i kapp med solen som då visat sig efter snöfallet.

– Det känns väldigt skönt nu. Jag har ju tagit många silver tidigare så det var på tiden med ett guld, säger Magdalena Olsson.

Var det ett felfritt lopp?
– Ja, det var i princip helt perfekt. Jag var lite osäker någon gång men tog det då lugnt och stabilt.

Det fanns möjligt att gena på slutet men Magdalena valde att åka runt. Vilket skulle visa sig vara rätt.

– Jag har gjort bort mig många gånger förr på dåliga gen. Jag hade bestämt mig idag, att ta säkra vettiga vägval. Då kommer det nog räcka långt och det gjorde det, säger Olsson.

Vad säger du själv om din comeback efter ha fött barn i somras och nu står här som världsmästare?
– Jag vågade inte hoppas på det här även om jag haft en riktigt bra känsla hela vintern. Jag har inte ens trott på medalj.

Elin Schagerström följde upp fyra guld på Student-VM förra veckan med ett VM-silver idag, 43 sekunder från guldet.

– Jag är väldigt nöjd med loppet fram till slutet där jag råkade gena bort mig lite. Men härligt att det räckte så långt ändå, säger Schagerström.

Hur tänkte du kring den sista geningen?
– Jag såg att många genat mer rakt mot kontrollen och då kastade jag mig ut där en insåg snart att det inte var en bra idé.

Hur mycket tror du att du tappade på det valet?
– Jag tror nog runt 40 sekunder, säger Schagerström.

Något som torde stämma mycket bra då hon var endast en sekund bakom Magdalena Olsson vid förvarningen.

Det blev en tät kamp om silvret med Tove Alexandersson som Schagerström klarade med fyra sekunders marginal. Tid som Tove tappade med ett fall precis på slutet av banan.

Tove som tappat lite tid tidigare på banan.

– Det var svårt att se vilket som var rätt spår ibland. Jag gjorde en gening där jag inte kom fram där jag trodde jag skulle göra, berättar Alexandersson som var tillbaka efter sin covidinfektion hon fick i samband med Skimo-EM.

Medaljtrion: Elin Schagerström, Magdalena Olsson och Tove Alexandersson. Bild: Johan Trygg.
Medaljtrion: Elin Schagerström, Magdalena Olsson och Tove Alexandersson. Bild: Johan Trygg.

Bakom medaljtrion såg gjorde fler av de svenska damerna stabila insatser men utan att lyckas fullt ut. Frida Sandberg slutade sexa, Lina Lindkvist nia, Hanna Eriksson 13:e och Anna Aasa blev 16:e.

I herrklassen så räckte de svenska åkarna inte till pallen den här dagen. Största hoppet på förhand, Jonatan Ståhl, slutade på sjunde plats.

– Det var inte tillräckligt bra. Det var så mycket geningar så det var svårt att skilja på vad som var gen och vad som var smalspår, berättar Ståhl som var en minut och sju sekunder bakom vinnaren.

Hade du kunnat göra något annorlunda orienteringsmässigt?
– På några ställen där jag märkte att jag var typ först. Då kände jag att jag tappade tid, det var mycket lössnö, säger Ståhl.

Jonatan Ståhl spurtar i mål som sjua i snövädret. Bild: Johan Trygg.
Jonatan Ståhl spurtar i mål som sjua i snövädret. Bild: Johan Trygg.

Guldet gick till Norges Jörgen Baklid 23 sekunder före veteranen Stanimir Belomazhev, Bulgarien. Bronset delade Finlands Niklas Ekström och Norges Henrik Fredrikse Aas på.

Albin Gezelius var andre svensk som 13:e man och förstaårssenioren var glad efter sitt lopp.

– Jag är nöjd och det blir väldigt kul i morgon i jaktstarten, säger Gezelius som var 1.20 bakom Baklid men bara har runt halvminuten upp till bronsplatsen.

– Jag kanske gjorde bort runt 20 sekunder och fick vänta en gång och kanske tappade 5-10 sekunder när stämpeln inte tog och jag fick vända tillbaka. Det visade sig vara många placeringar men det var ju inte någon medalj det handlade om. Men i morgon ska jag ut och jaga, berättar Gezelius.

Tredje svenske herråkare blev Gustav Johnsson på 16:e plats. Tidigt startande Rasmus Wickbom blev 20:e, Gustav Nordström 26:a, Isak Lundholm 30:e och Truls Lindholm 33:a.

Förbundskapten Martin Hammarberg säger så här om första VM-dagen:

– Fantastiskt kul att se hur bra våra damer är i dag och så roligt för ”Magda” som gör en fantastisk comeback och tar guldet, som hon saknat sedan tidigare. I övrigt och bra placeringar på hela damlaget.

Vad säger du om herrarnas insats?
– Det var inte lika muntert där. De flesta var besvikna. ”Jonte” blev ju sjua och det är ju inte så dåligt men det var inte det han siktade på

– Albin stack ut som en åkare som var nöjd. Både han och ”Jonte” har ju inte så långt upp på jaktstarten i morgon, fortsätter Hammarberg.

Officiellt resultat damer

Officiellt resultat herrar

Bildtext toppbild: Magdalena Olsson spurtar i mål som guldmedaljör på sprinten vid VM i Ramsau. Bild: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter