JVM stafett 2023

Bild: IOF Orienteering

08.07.2023

Svenska damerna nära vinst på JVM-stafetten

Orientering
Det blev stolpe ut för de svenska damerna under dagens JVM-stafett. Det såg länge ut som om de skulle ta guld, men i mål visade det sig att en stämpling saknades. Herrarna kämpade väl och kom på elfte plats.

Klara Borg sprang första sträckan för Sveriges lag ett och växlade som tvåa, endast elva sekunder bakom sträcksegraren Anna Karlova från Tjeckien. Även andralaget, med Freja Hjerne, sprang bra och växlade som femma, +00:46.

Elsa Sonesson tog över stafettpinnen från Klara Borg och genomförde ett starkt lopp. Hon växlade som trea, +00:36 efter ledande Ungern.

På den sista sträckan såg det länge lovande ut för det svenska förstalaget. Alma Svennerud sprang i kapp ledande Ungern och stafetten avgjordes genom en spännande spurtstrid som Svennerud vann. Tyvärr visade det sig att hon missade att stämpla vid varvningskontrollen och blev ej godkänd. I stället vann Ungern en sekund före Tjeckien och trettio sekunder före Norge. Det svenska andralaget fullföljde inte den sista sträckan.

I herrarnas lag tvingades de svenska JVM-medaljörerna Noel Braun och Hannes Mogensen att kasta in handduken innan start. Trots detta inledde de svenska herrarna på ett optimalt sätt. Albin Warvelin tog hem den första sträckan med fyra sekunders marginal till Schweiz och växlade över till Marcus Stenebo.

Stenebo kom till fel gafflingskontroll i inledningen av sitt lopp men efter en stark avslutning växlade han över till sistasträckslöparen på tolfte plats, +02:47. Linus Wernström förvaltade utgångsläget på den sista sträckan och tog i mål laget på en elfteplats, +06:54 bakom segrarlaget Tjeckien.

 

Resultat JVM-stafett 2023:

Damer:

1. Ungern, 80:44

2. Tjeckien, +00:01

3. Norge, +00:30

MP. Sverige 1, (Klara Borg, Elsa Sonesson, Alma Svennerud)
MP. Sverige 2 (Freja Hjerne, Alice Ek, Alva Björk)

 

Herrar:

1. Tjeckien, 94:33

2. Schweiz, +00:19

3. Finland, +03:18


11. Sverige 1 (Albin Warvelin, Marcus Stenebo, Linus Wernström), +06:54

DNF. Sverige 2 (Arvid Skepp, N.N, N.N)


Se alla resultat här

Foto: IOF Orienteering

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter